Sağlık
  • 10.4.2007 07:40

BAHAR HASTALIKLARINI CİDDİYE ALIN: İŞTE ÖNERİLER!..

Özellikle ilkbahar başlangıcında iki yaş ve altındaki çocuklarda sık görülen bronşiolit, kontrol altına alınmazsa astıma dönüşebilir
Bulaşıcı olduğu için kolayca salgın yapabilen bronşiolit, hırıltı ve öksürükle kendini göstererek, çocuğun nefes almasını engelliyor. Bronşiolit, akciğerlerdeki küçük solunum yolları olan bronşiyollerin özellikle viral enfeksiyonlarla şişmesi, daralması ve yoğun salgıyla tıkanmasıyla oluşuyor.

BURUN TIKANIKLIĞI
Bu daralmaya ise en sık RSV virüsü (Respiratuar Sinsisyel Virüs) neden oluyor. Alman Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Dicle İnanç, hastalığın özellikle soğuk algınlığı, burun tıkanıklığı ve nezleyle başladığını belirtiyor.

ÖKSÜRÜK VE HIRILTI
İki yaş ve altındaki çocuklarda soğuk algınlığı, burun tıkanıklığı ve nezle çok önemlidir. Bronşiolit bu hastalıklar sonrasında başlayabilir ve alt solunum yollarının etkilenmesiyle solunumda hızlanma, öksürük, hırıltı, göğsün nefes alıp verirken içeri çökmesi gibi belirtiler meydana gelir. Bu da durumun ciddileştiğinin bir işaretidir. Ateş olmayabilir, ancak sıkıntılı solunum giderek hava açlığına ve çocuğun yorulmasına yol açar. Bebek ne kadar küçükse yorulması o denli kolay olur. 6 ay altındaki çocuklarda bu durum daha ağır seyredebilir.

EVDE SİGARA İÇMEYİN
Bronşiolit hastalığında sigara konusu oldukça önemlidir. Böyle bir durumda evde kesinlikle sigara içilmemelidir. Eğer bronşiolit atağı şiddetli bir şekilde gelmişse çocuğun hastanede izlenmesi ve buhar tedavisine alınması gerekmektedir. Ayrıca, bir çocuğun geçirdiği bronşiolit atağının sayısının üçü geçip geçmemesi çok önemlidir. Çünkü üçten fazla bronşiolit atağı geçiren çocuklarda alerji ve astım görülebilmektedir.



Ne zaman doktora başvurmalı?
-Çocuğun nefes alıp vermesinin normalden farklı olması veya daha sık nefes alıp vermesi.
-Çocuğunuzun nefes alıp vermesinin giderek daha da zorlaşması
-Nefeste hırıltı, zorlanma
-Çocuk sakinken dakikada 60'ın üstünde nefes alıp vermesi
-Solunum sıkıntısından dolayı beslenmede güçlük çıkması, bazı yiyecekleri tüketirken zorluk çekmesi.
-Öksürükle birlikte çocukta morarmanın da görülmesi halinde doktora başvurun.
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 20:15

İLGİLİ HABERLER