Spor
  • 3.8.2009 00:00

BAKAN EROĞLU: 'CHP TEKNOLOJİYİ TAKİP ETMİYOR!..'

İnceleme gezisinde bulunmak üzere geldiği Çankırı'da Belediye Başkanı İrfan Dinç’i makamında ziyaret eden Bakan Eroğlu, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Eroğlu, CHP'nin termik santralleri ile ilgili konuyu TBMM'ye taşıdığı hatırlatılınca “Yurt dışından enerji kaynağı temin ediyoruz. Bizim doğalgazımız, petrolümüz yok. Dolayısı ile kendi suyumuzu, kömürümüzü kullanmazsak enerjide geri kalırız. Enerjide sırf doğalgaza bağlı kalırsak, vanalar kapatılırsa her şeyimiz durur. Dolayısıyla kömürle çalışan termik santrallerin yapılması şarttır” dedi.

Bakan Eroğlu konuşmasında CHP'lileri kastederek, “Bazı kişiler teknolojiyi bilmiyor. Haberi olmayanlar gelsin, biz onlara bilgi verelim. Bugün özellikle yakma teknolojisi o kadar gelişti ki, sadece buhar çıkıyor. Bence kömür kaynağı olan yerlerde kömürümüzü kullanmalıyız. Enerjide dışa bağımlı olmamak için” diye konuştu. Hidroelektirik Santralleri konusunda çeşitli lobilerin devrede olduğunu belirten Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, şöyle konuştu:

“Hidroelektrik santralleri konusunda özel sektörü devreye soktuk. Şu anda 1500 talep var. Nerden bakarsanız bunlar üretime geçtiğinde 75-80 milyar kilovat saatlik enerji neredeyse kendi kaynaklarlımızdan, sudan elde edilecek. Neredeyse 8 milyar dolar. 8 milyar doları dışarı mı ödeyelim, yoksa kaynak elimizde mi kalsın? Bakıyorsunuz hidroelektrik santrallerine karşı çıkanlar var. Hidroelektrik santralleri suyu yutmuyor. Bakıyorsunuz bazı bölgelerde özellikle Karadeniz'de bunlara bile tepki var. Bu bölgede taşkınlar oluyor. Santraller bu taşkınlarının da önüne geçecek. Hidroelektrik santralleri ile ilgili lobi faaliyeti var. Özellikle bu lobiler sivil toplum kuruluşlarını kullanarak lobi faaliyeti yürütüyorlar. Kendi enerjimizi üretmemizi istemezler. Bir ülkede altın varsa, Türkiye’den de altın çıkmasını istemez. Türkiye’de çıkmaması için her türlü çalışmayı yapıyorlar. Dolayısıyla hidro elektrik santrallerinde de bu durum geçerli. Dereler kuruyacak deniyor. Oysa bu söz konusu değil. Yaz aylarında akmayan derelere biz barajlardan su veriyoruz. Bu santraller suyu yutmuyor, tekrar bırakıyor. Bu tepkilerde tabii ki lobilerin etkisi vardır, ‘yok' demek mümkün değil.”

Bakan Eroğlu, bakanlığın Çankırı'ya yaptığı ve yapmakta olduğu çalışmalardan söz ederken IPA kapsamında kentin altyapı sorunlarının çözümüne yönelik yaklaşık 40 milyon Euro'luk yatırımın yapılacağını söyledi. Eroğlu ayrıca Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç'i de çevre ile ilgili yaptığı çalışmalar nedeniyle örnek çevreci belediye başkanı olarak gösterdi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:58

İLGİLİ HABERLER