Sağlık
  • 23.10.2020 22:00

Bakan Koca: Salgın Anadolu'da zirve döneminde

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 'Salgın Anadolu'da ikinci zirve dönemindedir. Riskli bir tırmanışla karşılaşıyoruz.' dedi. Sokağa çıkma kısıtlamasının düşünülmediğini aktaran Koca aşı çalışmalarıyla ilgili 'Türkiye'de yan etkisi az olan aşıyı uygulamayı düşünüyoruz. Muhtemelen aralıkta 5 milyon gibi bir aşılamayı yapabiliriz' dedi.

Fahrettin Koca, Bursa Şehir Hastanesi’nde açıklamalarda bulundu.

Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları;

Ziyaretleri tamamlayınca çalışma programına geçtik. 5 ayrı çalışma toplantısını tamamladıktan sonra bilgi vermek üzere huzurlarındayım. Bursa, Bilecik, Çanakkale, Yalova ve Balıkesir olmak üzere sağlık ekipleriyle biraraya geldik.

"SALGIN ANADOLU'DA İKİNCİ ZİRVE DÖNEMİNDE"

Söyleyeceklerim salgının herhangi şeklinde tırmanışının bütün vatandaşları ilgilendirecek niteliktedir. Bursa'da yaptığımız toplantının muhatabı 5 ve diğer illerimizdir. İstanbul buna dahildir. Salgın Anadolu'da ikinci zirve dönemindedir. Riskli bir tırmanışla karşılaşıyoruz. İlk piki büyük illerde 14 Nisan'da ikinci zirveyi Eylül'de yaşamıştık.

YATAK KAPASİTELERİ

“Yatak kapasitelerimiz ve yoğun bakım yataklarını değerlendirdiğimizde Bursa'da yoğun bakım yatak kapasitemize 198 yatak ilave ediyoruz. Yatak doluluk oranımız yüzde 60, yoğun bakım yüzde 75, ventilatör ise yüzde 38. Balıkesirde 48 yoğun bakım yatağı ilave ediyoruz. Doluluk oranı yüzde 48, yoğun bakım yüzde 62, ventilatör ise yüzde 31. Çanakkele yoğun bakıma 39 yatak daha ilave ediyoruz. Yatak doluluk yüzde 34, yoğun bakım yüzde 48, solunum cihazı ise yüzde 24. Salgınla mücadelede önemli çalışma filyasyon ekiplerinin çalışması. Hem şüpheli temasları tespit edip hasta takibi yapıyor, ilaçları evlerine kadar teslim ediyoruz. Bursa'da 463 olan filyasyon ekip sayısını 700'e çıkarıyoruz. Balıkesir'de 203 ekibimiz sahada, Yalova'da ekip sayımızı 60'a çıkarıyoruz. Bilecik'te 66 filyasyon ekibimiz. Çanakkale'deki ekibi 97'ye çıkarıyoruz.”

 5 İLDEKİ SAĞLIK TESİSLERİNE YÖNELİK YATIRIM PLANLARI

Şehir hastanelerinin bulundukları bölgede sağlık hizmetlerine yaptıkları katkı vatandaşlarımızın takdirine mazhar olmuştur.” diyen Bakan Koca, şunları kaydetti:

“Cumhurbaşkanımızın hayalim dediği bu tesislerin ne kadar isabetli tesisler olduğunu hem Elazığ'da hem de bugün mücadele ettiğimiz Covid salgını vesilesiyle tekrar gördük. Bursa ve Balıkesir'deki Şehir Hastanelerimizin pandemi dönemindeki çalışmalarının bölgemize çok önemli katkılar sağladığını gördük. Bursa Şehir Hastanesi'nde salgın döneminde bu yatırımın ne denli önemli olduğunu gördük. Bursa Devlet, Zübeyde Hanım Doğumevi ve Göğüs Hastalıkları Hastanesi'ni buraya taşımıştık. Bursa Devlet Hastanesi eski adıyla Memleket Hastanesi'nin pandemi sonrası sağlık hizmetim sunumunu devamını sağlayacağız. Birçok şehir hastanemizin açıldığı illerde olduğu gibi önceki tesislere sahip çıkacağız.

Bursalı hemşehrilerimizin Şehir Hastanesi'ne ulaşımını kolaylaştırmak için 27 Ekim'de metro ihalesi yapılacak. Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi'nin ihalesi yapıldı. Ödenek sorunu olmayan hastanemizi tamamlayacağız. Büyükorhan Devlet Hastanesi'ni baharda açacağız. Harmancık inşaatına başlıyoruz. Spastik hastanemizi yenileyeceğiz. Yalova'da Devlet Hastanesi'nin inşaatını önümüzdeki yıl tamamlayacağız. Bozuyük'te Devlet Hastanesi'nin inşaatı hızla devam ediyor.”

Bakan Koca, “Salgın, Anadolu kentlerinde ikinci zirve dönemindeyken, İstanbul'da mücadelenin önemi artarken, günlük hayatımızı nasıl sürdürmeliyiz. Bunu tarifini kontrollü sosyal hayat şeklinde yapmıştık. Dışarıda geçirdiğimiz zamanı asgari düzeye indirmeliyiz. İşimiz mecburiyetlerimiz dışında evimizde kalalım. Hayat eve sığar cümlesini yeniden hatırlayalım. Dışarıda kalabalıktan uzak durmalıyız. Maske takalım, mesafe kuralıyla birbirimizi virüsten koruyalım. Yeni vakaların önünü kesecek basit tedbirlerdir. Salgın Anadolu'da ikinci zirve dönemine kış gelmeden ulaştı.

Tedbire boş verip seyri kendi haline bırakırsak kapalı ortam, hepimiz için yenilgi dönemi olur. İkinci zirve dönemi bugün çalışma toplantılarında ele aldığımız 5 kent için geçerlidir. Bursa, Balıkesir, Bilecik, Çanakkale ve Yalova sakinlerinden verdikleri desteğin büyüğünü talep ediyorum. Bursa salgın boyunca gördüğü en riskli dönemi yaşıyor. Bir haftalık dönemde Eylül ortasına kıyasla 3 kat fazla olarak görülüyor. Yeni bulaşmaları can kayıplarını el birliğiyle önleyelim. Bilecik ilk zirveyi 10 Eylül'de görmüştü, ona göre 2 kata yaklaştı. Zatürrenin Türkiye ortalamasının üzerindedir. Yalova ikinci zirveyi Türkiye geneliyle aynı dönemde yaşıyordu. Bugün yüzde 50 arttı. Yalova'da da zatürre oranı Türkiye ortalamasının üzerinde. Çanakkale'de yüzde 50 oranındaki artış ilk zirveye benzerlik gösteriyor. Kontrolü elde tutup tedbirlerde kararlı olması gerekiyor. Balıkesir ilk zirveyi eylül başında görmüştü. Son iki haftada yüzde 50 artış. Bir iyi haber zatürre oranının düşmeye devam etmesidir.” ifadelerini kullandı.

“Sağlık sistemi hastayı en işi şekilde tedavi edecek düzeydedir. Sahada ekiplerimiz başarı gösteriyor. Hastalıktan uzak durarak salgına set çekmeliyiz. Sağlık ordumuzun hastaları tedavi etmek için gösterdiği çabayı, tedbirlere uymak için her birimizin göstermesidir.” diyen Bakan Koca, “Açık ve ısrarlı mesajım şudur, mücadelede tedbirlerden daha güçlü silahımız yok. Hasta tedavi ederek bu kazanılamaz, yayılmayı önleyerek kazanılır. Bu da tedbirlere uymakla mümkündür.” dedi.

5 İLDEN KRİTİK VERİLER

Bursa, Bilecik, Çanakkale, Yalova ve Bilecik ile ilgili seyri paylaşmak istiyorum.

Bursa'da bir ay öncesine göre günlük vaka sayısı yaklaşık 3 kat artmıştır.

Bilecik'te geçen aya göre 2 kat arttı.

Diğer 3 ilde ise %50 oranında vaka artışı görüyoruz.

Bursa'da yoğun bakım yatak kapasitemize 198 ilave ediyoruz.

Balıkesir ilimizde 48 yoğun bakım yatağı daha artırılması için planlarımızı yaptık

Bilecik 21 yoğun bakım yatağı daha artırılması için planlarımızı yaptık.

Yatak dolum %36, yoğun bakım %42, solunum cihazı doluluk oranı ise %56

Yalova'daki mevcut yoğun bakım yataklarımıza 9 ilave yapıyoruz. %62 - %60 - %26

"ASIL CİDDİ SINAVI KALABALIĞA KARŞI VERECEĞİZ"

Salgının bu devresinde, asıl ciddi sınavı kalabalığa karşı vereceğiz. Evimiz dışında, iş yerimiz dahil, başkalarıyla paylaştığımız her ortamda maske takalım. Mesafe kuralıyla birbirimizi virüsten koruyalım. Yeni vakaların önünü kesecek asıl güç bu basit tedbirlerdir.

KİMLER GRİP AŞISI OLABİLECEK?

Bu konu özellikle son günlerde çok konuşuluyor. Grip aşısıyla ilgili 1 yıl sonrasının aşısı 1 yıl önceden sipariş etmeye çalışıyoruz. Bu yıl olan aşının siparişi de geçen yıllara dayanır. Her yıl ortalama aldığımız aşı 1 milyon 350 bin dozdu. Dünyada grip aşısının arzı toplamda %20 oranında arttı. Pandemiyle birlikte grip aşısının önemi daha da arttı. Özellikle bu dönemde grip aşısının herkese yapılması gerektiği kanaati yayılıyor. Böyle bir durum söz konusu değil. Bu yıl için 1 milyon 350 bin grip aşısı tedarik ettik ve ilk 400 binini de eczanelere gönderdik. Bunun dışında grip aşılarını daha da artırmak için yoğun bir gayret içerisindeyiz. Şu an için bu sayının 2.4 milyona çıktığını söyleyebilirim geçen yıla göre. 3 milyonun da üstüne çıkarmak için yoğun bir çaba içerisindeyiz. Geçen yıla göre 2 kat artmış olacak yani. Dünyada arzının çok olmadığı ama talebinin fazla olmadığı bir dönemde grip aşısın riskli olanlara yapmak gerekiyor. Bununla ilgili de Bilim Kurulumuz bir çalışma yaptı ve kimlere öncelikle yapılması gerektiğini belirlemiş oldu. Özellikle 1) riskli gebelere (26 haftadan sonra ve doğumdan sonraki ilk 2 haftada olanlara 2) 65 yaş üstü kronik hastalığı olanlara, 5 yaş altı kronik hastalığı olanlara, 5-65 yaş arası 2 kronik rahatsızlığı olanlara, özellikle riskli olan sağlık çalışanlarımıza ve organ nakli olan kişilere olmak üzere ilk planda bunun dağıtımını hedefleyerek planladık ve peyderpey gelen aşıyı da bu çerçevede dağıtmış olacağız. Vatandaşımız e-nabız üzerinden riskli olmadığını görüp "ben yaptırmayacak mıyım" diye düşünmemeli. Sağlık çalışanlarımıza isterse Halk Sağlığı üzerinden yapılacak. Devamında bizim özellikle artışını hedeflediğimiz daha fazla tedarik için gayret gösterdiğimiz aşıyla ilgili bu kademelendirmeyi genişletmeyi düşünüyoruz. Bu anlamda telaşlanmayalım.

Bu günden riskli görülmeyen kişileri daha sonra kademelendirmeyle birlikte riskli kişi olabileceklerini söylemek istiyorum. Geçen yıla göre 2 kat oranında daha fazla aşı tedarik ediliyor ve 3 milyonun da üstüne çıkarmak için gayret içindeyiz.

Dijital altyapı boyutuyla çok güçlü bir altyapımız var. Bilgi-işlem altyapımız herkesi kapsayacak bir altyapıya sahibiz. Bu altyapı sahibinden risk durumunu, dağılımını her geçen gün genişletiyor olacağız.

SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI OLACAK MI?

Özellikle sokağa çıkma yasağını düşünmüyoruz. Ama hareketliliğin artmasıyla birlikte salgının arttığını da iyi biliyoruz.


 

Güncellenme Tarihi : 23.10.2020 21:11

İLGİLİ HABERLER