Ekonomi
  • 29.4.2013 15:33

Bakan Yıldız nükleer santral hakkında net konuştu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ABD Temsilcileri Meclisi ve Senato Üyeleri Heyeti’ni makamında kabul etti. Yıldız, yaptığı konuşmada, global kriz olmasına rağmen Türkiye’nin 2012’de kurulu güçte yüzde 8.1 büyüdüğüne dikkati çekerek, elektrik tüketiminde yüzde 5.1 civarında büyüdüğünü hatırlattı. Türkiye’nin uluslararası sermayeyle beraber uluslararası yatırımcılara ihtiyacının olduğuna işaret eden Yıldız, 2023 yılı hedeflerine 130 milyar dolarlık bir yatırımla ulaşılacağını dile getirdi.
ABD Temsilcileri Meclisi ve Senato Üyeleri Heyeti’ne, Türkiye’nin her geçen gün artan doğalgaz ihtiyacını karşılamak için 6 milyar metreküplük bir doğalgaz siparişi için teklifte bulunan Yıldız, "Siparişimizin geçerli olduğunu bir kez daha söylüyorum. 6 milyar metreküp doğalgazı kaç paraya ve ne zaman alırız" diye sordu. Heyet ise, birkaç ay sonra bir düzenlemenin yapılacağını bildirdi.
Bakan Yıldız, kabul sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. ’Sinop’ta yapılması düşünülen 2. Nükleer Santrali’ne ilişkin’ bir soru üzerine Yıldız, "Nükleer santrallerle alakalı teklifleri kendilerine birçok kere iletmiştik, varsa teklifleri yine bekleriz. Bu hafta sonunda inşallah 2. Nükleer Güç Santrali yani dörder ünitelik nükleer santral anlaşmasını nihayetlendirmek üzereyiz. İlk dört reaktörün anlaşmasını Akdeniz’de Rusya Federasyonu ile yapmıştık. İkinci dört ünitelik kısmı da Karadeniz’de gerçekleştireceğiz. Japonya ve Çin’in ön planda" dedi.

İRAN’DAN ALINAN DOĞALGAZ
Bir gazetecinin, ’İran’dan alınan doğalgaz karşılığında Halkbank’a yatırılan para nereye gidiyor" sorusuna Yıldız, "İran’ın Türkiye’de faaliyet gösteren firmaları, İran’ın Türkiye ile olan ticaretinden kaynaklanan ödemeler ve İran’ın uluslararası ticaretinden kaynaklanan ödemeler var. Uluslarararası ilişkilerinden kaynaklanan ticarete Türkiye’nin yaptığı 1 milyar dolarlık bir ödeme var" cevabını verdi.

MERKEZ NÜFUSU 10 BİNİN ÜZERİNDEKİ İLÇELERE DOĞALGAZ ULAŞTIRILMASI
’Merkez nüfusu 10 binin üzerindeki ilçelere doğalgaz ulaştırılması için yapılacak bağlantı hatları yatırım bedellerinin BOTAŞ tarafından karşılanacağını’ hatırlatması üzerine Yıldız, "Şu anda meskenlerin doğalgazla tanışması için ilçelerimizin yüzde 83’nün yaşadığı yerlere doğalgaz iletimi yapıldı. Bunların dağıtımı da lisans kapsamında ilgili firmalarca yapılmaya başlandı. 10 bin nüfusu aşan ilçelerde yeni bir uygulama başlatıyoruz lisans kapsamı haricinde olan yerler için. Yaklaşık 70 kadar ilçeye öncelikle doğalgazı ileteceğiz, eğer o ilçede abonelerin yüzde 60’ı oraya doğalgaz gelmesini istiyorsa bunu ibraz edecekler biz de onu programımıza alacağız. Belli bir program çerçevesinde hangi ilçeye, hangi ihaleyle ne zaman doğalgaz götüreceğimizi paylaşacağız. Vatandaşımızın talebini belirtmesi gerekiyor" diye konuştu.
(İHA)

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:48

İLGİLİ HABERLER