Gündem
  • 27.2.2013 15:53

Bakandan 'Gangnam Style'lı gönderme!..

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "(AB’ye vize göndermesi) Sizlere vize engeli varken bir Brezilyalı’ya, bir Kanadalı’ya, Koreli’ye, Japon'a yok. Soruyorum dünya haritasında bir değişme mi oldu ? Japonya, Kore ne zamandan beri AB üyesi oldu ? Bu soruyu sorunca, bize cevap veremiyorlar. Bize söylenen şey şu. Schengen diyorlar. Hani bu Gangnam Style var ya. Bu da Schengen style. Hepsi bu şekle girmiş"dedi.

‘DÜNYANIN HİÇBİR ÜLKESİNDE BU KADAR BÜYÜK HOVARDALIK YOKTUR’

Fuarın açılışı öncesi bir konuşma yapan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Gelmiş olduğumuz seviye son derece önemli. Seramik sektöründe dünya üretiminin yüzde 3.2’ sini yapıyoruz. Avrupa’nın yüzde 11’ ini üretiyoruz. Türkiye’nin bu sektörde gelmiş olduğu seviye son derece önemli. Dünyanın 6. Avroupa’nın 3. büyük seramik karo üreticisiyiz. Avrupa’da dünya devi olmuş olan İtalya ve İspanya var. İnanıyorum ki onları da geçeceğiz. 102 milyon tonla vitrifiye sektöründeki ihracatta Avrupa’nın en çok ihracat yapan ülkesiyiz. Sektörde 172 ülkeye ihracat yapılan bir ortamda sektörün bilhassa katma değer, yüksek teknoloji ve tasarım konusunda kat etmesi gereken bir mesafe var" dedi.

Enerji konusunun sektörüm en önemli girdisi olduğnu söyleyen Bakan Çağlayan, "Enerji konusu sektörün en önemlisi girdisi. Bilhassa enerji konusundaki maliyetleri azaltmak konusunda devrim mahiyetinde şeyler yaptık. Nükleere karı çıkanlara hitsap etmek için bunları söylüyorum. Türkiye’nin enerjisinin pahalı olmasının temel problemi enerjide göbeğinin dışarıya bağlı olmasıdır. 236. 5 milyar dolar toplam ithalatta ülkemin 60.1 milyar dolar enerji ithalatı yaptığını söylüyorum. Bu petrolve doğalgaz fiyatalarının artışına bağlı olarak da her yıl artarak devam ediyor. Dünyanın hiçbir ülkesinde bu kadar büyük hovardalık yoktur. Doğalgazı olmadığı halde elektrik üretiminden doğalgazı fazla yoğunlukta olan hiçbir ülke gözteremezsin bana. Ama bizim ülkemiz geçmişte bir enerji stratejisi olmadığı için bu sıkıntıları yaşıyor" diye konuştu.

‘EXİMBANK’IN TEMELDE YAPISININ DEĞİŞMESİ GEREKİYOR ‘

Eximbank’ın çalışma sisteminin doğru bulmadığını belirten Çağlayan, "Ben Eximbank’ın çalışma sistemini doğru bulmuyorum. Evet Eximbank son derece önemli çalışmalar yapıyor. Son 1 – 2 yıldır daha spesifik daha sektör ayaklı çalışmaya başladı. Yıllarca ben de dışarıdan makineyi ithal etmiş bir arkadaşınızım . Birçok sektörün bir çok yatırımcı ucuz ve uzun süreli satıcı kredilerinden dolayı makine alıyor dışarıdan. Şimdi Eximbank’ımızı bizim makine sektörümüzden başlamak üzere yurt dışından yapacağı satışlarda 10 yıl vadeli kredi vermesini karara bağladık. Ama Eximbank’ın temelde yapısnın değişmesi gerekiyor. Bankacılık hizmeti aracılığı değil ihracatçıya verilecek krediyi sigorta edecek bir yapıya dönüşmesi gerekiyor . Aynen Hermes gibi Kofas gibi. Olması gereken bu. Sizlerin bu çalışmalarla beraber sizlerin finansmana olan erişim imkanlarınız daha fazla yükselecek . Türkiye’nin sağlamış olduğu siyasi ve ekonomik istikrarla beraber kredi maliyetlerini düşürmesi ve bugün faizi belirleyen kurum ve kuruluşun sadece faizin üst ve alt bandı değil, politika faizlerindne yapacağı değişiklikler de direk size yansıyacaktır" diye konuştu.

‘BDDK’NIN YÜKSEK FAİZE BİR SİBOP AYARI YAPMASI GEREKİYOR ‘

Konuşmasında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na ( BDDK ) da seslenen Bakan Zafer Çağlayan, "Burada sadece Merkez Bankası değil, BDDK’ya da çağrı yapıyorum. BDDK’nın da mutlak suretle bankalardaki yüksek faize mutlaka bir düzenleme getirmesi gerekiyor. Bir ayar çekmesi gerekiyor. Sibop ayarı yapması gerekiyor. Bu olacak ki daha ucuz finansman imkanlarına kavuşacaksınız. Sizlere ihracat kredsini normalde bankalarımızın vermesi gerekiyor. Normalde böyle bir sistemin olması gerekiyor. Eximbank buna sadece aracılık ve sigortacılık yapacak. Ümit ediyorum ki bu konuda da önemli mesafeler katedeceğiz" şeklinde konuştu.

‘ MERKEL TÜRKİYE’NİN AB’YE GİRDİĞİNİ GÖREMEYECEK ‘

Konuşmasında Türkiye’nin AB üyeliği konusuna da değinen Çağlayan, Almanya Başbakanı Angela Merkel’i Türkiye’nin AB ‘ ye üyeliği konusundaki olumsuz sözleri nedeniyle eleştirdi . Çağlayan, "Merkel Türkiye’nin AB’ ye üyeliği konusunda bizi rahatsız edecek görüşlerini ifade etti. Daha evvel de bir kişi daha vardı. Sarkozy vardı. Fransız halkı Sarkozy’yi balık tutmaya gönderdi. Türkiye’nin AB’ ye girişini Merkel göremeyecek. Ben bunu çok iyi biliyorum. Alman halkı da Merkel’i balık tutmaya mı yoksa başka birşeye mi gönderir ? Ama şu anda Türkiye’nin AB’ye üyeliği konusunda karşısında duranlar tarihi hata yapıyorlar. Bunu ekonomik verilerle söylüyorum. 2011’de AB’nin büyümesi yüzde 1.5 aynı yıl Türkiye’nin büyümesi yüzde 8.5. Eğer Türkiye AB üyesi olsaydı birlik yüzde 1.5 yerine 1.8 büyürdü" dedi.

‘HANİ BU GANGNAM STYLE VAR YA. BU DA SCHENGEN STYLE ‘

AB’nin vize uygulamasını da eleştiren Çağlayan, "AB’nin bilhassa size yapmış olduğu vize engeli ticarette bir haksız rekabet unsurudur. Bir insan hakları ihlalidir. Etik olmayan bir davranıştır. AB’ nin ne kadar çifte yüzlü olduğunu her yerde ifade ediyorum. Bugün Türkiye 17 yıldır Gümrük Birliği yapmış bir ülke. Çeşitli engellerle engellenen bir ülke. Sizlere vize engeli varken bir Brezilyalı’ya bir Kanadalı’ya Koreli’ye Japona yok. Soruyorum dünya haritasında bir değişme mi oldu ? Japonya Kore ne zamandan beri AB üyesi oldu ? Bu soruyu sorunca, bize cevap veremiyorlar. Bize söylenen şey şu. Schengen diyorlar. Hani bu Gangnam Style var ya. Bu da Schengen style. Hepsi bu şekle girmiş. Vize engelini hepsi getirip topu bu merkeze koymaya çalışıyor. Vize konusu artık haksızlık boyutundan çıkmış, zulüm boyutuna gelmiştir. Bu fuara Avrupalılar elini kolunu sallayarak gelecek benim sanayicim Almanya’daki bir fuara giderken, buradaki Büyükelçiliğin başkonsolosunun izinine tabi olacak. Beyefendinin keyfi olursa verirse fuara katılacak. Bu ahlaki değil. Bu ticarette haksız rekabet unsurudur. Bir bariyerdir resmen bir ekonomik bariyerdir" dedi.

Burada bir konuşma yapan Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı Zeynep Bodur Okyay ise "2013 yılı önemli gelişmeleir yaşadığımız heyecanla başladığımız bir yıl oldu. Fuarımız bu yıl 25. yılını dolduruyor. Kapılarımızı tüm paydaşlarımıza 25. kez açıyoruz. Bu, önemli bir başarı. Sürdürürülebilirlik adına bunu önemsiyoruz. Bu fuar en büyük buluşma ve pazarlama platformu. Neticeleri de hepimiz için olumlu olacaktır" dedi. Konuşmaların ardından Bakan Çağlayan, 25. Uluslararası Unicera Seramik Banyo ve Mutfak Fuarının açılışını yaptı ve bir süre de standları gezdi. Fuar 2 Mart’a kadar açık kalacak.

 

DHA
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 17:40

İLGİLİ HABERLER