Ekonomi
  • 17.6.2006 00:15

BANKALAR KREDİ KARTI YASASI'NDA BİR AÇIK BULUP FAİZ ARTTIRDI

Bazı bankaların, yasada ''kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay yüzde 10 olarak uygulanır'' denmesine karşılık, kredi kartlarındaki asgari yüzde 10'luk ödeme oranını ''kademeli'' olarak artırmaya başlamasının nedenleri netleşmeye başladı.
      Edinilen bilgiye göre, bu yönde hareket eden bankalar, 3. Geçici Madde ile 24. maddenin 3. fıkrasını birlikte değerlendirip, sözleşmede belirtilen asgari tutarın, yasanın yürürlük tarihinden itibaren ''altı ay yüzde 10 uygulanması'' yerine, ''ödenecek asgari tutar, borcun yüzde 10'undan aşağı olamaz'' şeklinde yorumluyor.
      Bankalar buradan hareketle, yasa koyucunun ''alt sınırı belirlediği, ancak üst sınırı belirlemediği'' sonucuna varıyor.
      Bir başka deyişle kademeli artışa geçen bankalar, altı aylık sürede ''asgari tutar, dönem borcunun yüzde 10'undan fazla olur ama az olamaz'' görüşünden hareket ediyor.
     
     ''ANİ GEÇİŞ, ÖDEME DENGELERİNİ BOZABİLİR"
      Kademeli artışta, başka gerekçelerde söz konusu. Bazı bankalar, asgari tutarın yasa gereği 1 Eylül 2006 tarihinden itibaren ''yüzde 20'den az olamayacağının'' kart sahiplerine bir seferde duyurulması halinde, bunun, onların ödeme dengelerini bozabileceğini düşünerek kademeli olarak asgari tutarı artırdıklarını söylüyor.
      Bankaların, işlemin kademeli yapılması ile müşterilerinin aylık ödeme planlarını bu doğrultuda oluşturabileceklerini düşündüğü de belirtiliyor.
     
     TÜKETİCİ HAKLARI MERKEZİ
      Bu arada Tüketici Hakları Merkezi (TÜ-MER) Genel Başkanı Ömer Keser ise yaptığı yazılı açıklamada, yasal düzenlemenin açık ve net olduğunu vurguladı.
      Buna karşılık bazı bankaların kanunlarda açık ve net olarak belirtilen hükümleri işine geldiği gibi yorumlayarak tüketiciyi mağdur ettiğini savunan Keser, bu konuda kamuoyunu sürekli uyardıkları kaydetti.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 04:48

İLGİLİ HABERLER