Yaşam
  • 18.2.2007 13:21

BANKALARA SİGORTA VURGUNU SUÇLAMASI

Tüketiciler Birliği Adana Şube Başkanı Ramazan Yıldız, "Kredi kartı ücreti, hesap işletim ücreti derken bankalar şimdi de izinsiz sigortalar vurgununa başladı" dedi.
Yıldız, düzenlediği basın toplantısında, bankacılık sektörünün ne kadar güvenilir ya da güvenilir olmadığını 2001 Ekonomik Krizi'nde yakından müşahede etme imkanı bulduklarını, bu tecrübenin Türk halkına 50 milyar dolardan fazla bir bedele mal olduğunu söyledi. 2003 yılı öncesinde bankaların en büyük müşterisinin devlet olduğunu, devletin müşteri olmaktan çıkmasının ardından yeni hedef olarak tüketicilerin seçildiğini iddi eden Yıldız, "Önce sokakta kredi kartı dağıttılar. Sonra tüketicileri faiz batağına saplayıp yüzlerce kişinin intihar etmesine neden oldular. Banka Kartları ve Kredi Kartları Yasası ile biraz kontrol altına alınan bankalar, ardından kredi kartı ücreti ve hesap işletim ücreti adı altında dünyada eşi ve benzeri olmayan bir soygun başlattı" dedi.
Kredi kartı ücretinin, hesap işletim ücretinin tüketiciye faturasının yıllık 5 milyar doları geçtiğini vurgulayan Yıldız, Türkiye'nin yılda yüzde 6-7 büyürken, bankaların yüzde 50 büyüdüğünü belirtti. Yıldız, "Bir ülke ortalama yüzde 5 büyürken bankalar nasıl yüzde 50 büyümektedir. Nasıl büyüdükleri ortadadır. Her banka işleminde tüketicilere dosya parası, işlem ücreti, kart ücreti gibi akla hayale gelmedik faturalar çıkararak tüketiciden aldıkları haksız paralarla büyümüşlerdir" diye konuştu. Bankaların bütün bunlardan sonra şimdi de tüketicinin hiçbir talebi ve yazılı izni olmadan, tüketiciyle hiçbir görüşme yapmadan gıyabında mükerrer trafik sigortası, kasko, hayat sigortası, pos cihazı sigortası gibi adlar altında sigorta yaptıklarını ileri süren Yıldız şunları söyledi:
"Tüketicinin hiçbir bilgisi ve onayı olmadan hesaplarından sigorta bedelleri çaktırmadan küçük küçük taksitlerle alınmaktadır. Bu durumu fark edip itiraz edenlere önce sorun çıkartılmakta sonra ise iade edilmektedir. Bankaya ait ya da ortağı olduğu bir sigorta şirketi tarafından yapılan bu işlem bankacılık sektörünün ne kadar güvenilir bir sektör olduğunu, hesaplarımızın da ne kadar büyük risk altında olduğunun en açık göstergesidir. Bu durum bankaların yetki iptaline kadar gidebilecek büyük bir suçtur."
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 21:45

İLGİLİ HABERLER