Gündem
  • 19.6.2014 18:53

Başbakan Erdoğan Viyana’da gurbetçilere seslendi

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Türk vatandaşlarına hitap eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Hasretiniz yüreğimizde hep kor ateş oldu” dedi.

Avusturya’da yaşayan Türklerle gurur duyduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, “Salon içindeki tüm kardeşlerim kadar bu salona sığmayan dışarıda kalan ya da bugün buraya gelemeyen tüm kardeşlerimi gönülden selamlıyorum. Avusturya dışından, Avrupa’nın farklı ülkelerinden, kentlerinden gelen kardeşlerimi de yürekten selamlıyorum. Allah’ın selamı, rahmeti, bereketi üzerinize olsun” diyerek alandakileri selamladı.

Konuşmasında UETD’ye ve Avusturyalı makamlara teşekkür eden Erdoğan, “Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’ne, yani UETD’ye bu güzel buluşmayı tertipledikleri için teşekkür ediyorum. Avusturya makamlarına, Sayın Başbakan ve kabinesine misafirperverliklerinden dolayı şükranlarımı sunuyorum. En başta bir kez de Viyana’da üzerimdeki emaneti sahiplerine teslim etmek istiyorum” dedi.

Avusturya’daki Türklere Türkiye’den selam getirdiğini belirten Başbakan Erdoğan, “77 milyon Türkiye vatandaşının selamlarını sizlere getirdim. Anadolu’nun yaylalarından, Bozok yaylasından, Ankara’dan, Çarşamba Ovası’ndan, Sivas’tan, Türkiye’nin her yerinden sizlere selamlar getirdim. Değerli kardeşlerim siz bugün buraya farklı bir heyecanı hakim kıldınız. Ve bu yıl Avusturya’ya iş göçünün 50. yılını idrak ediyoruz. 50 yıl önce sizler anne-babalarınız, dedeleriniz köylerini, evlerini, yakınlarını, yurtlarını terk ederek buralara geldiler. Buralara geldiniz, sabrettiniz. 50 yıl boyunca zorluklara tahammül ettiniz. Yılmadan, yıkılmadan, vazgeçmeden 50 yıl boyunca ter döktünüz, emek sarf ettiniz. Şunu burada bir kez daha en kalbi duygularımla ifade etmek istiyorum. Değerli kardeşlerim, hasretiniz yüreğimizde hep kor ateş oldu. Gözümüz, kulağımız, aklımız, her zaman gurbette oldu. Siz iyi olduğunuzda bizler iyi olduk. Siz hüzünlendiğinizde bizler hüzünlendik. Ama millet olarak sizlerle her zaman gururlandık. 77 milyon sizlerle her zaman iftihar ettik. Rabbim sizlerden razı olsun. Rabbim helal rızık peşinde gurbette verdiğiniz mücadelede her zaman yar ve yardımcınız olsun. Allah kardeşliğimiz, kuvvetimizi, muhabbetimizi daim eylesin, her zaman muhafaza eylesin” şeklinde konuştu.

“BİZİM, HİÇBİR ÜLKENİN İÇ POLİTİKASINDA GÖZÜMÜZ YOK”

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Türk vatandaşlarına hitap eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Alman basınında çıkan haberlerle ilgili olarak, “Bizim, hiçbir ülkenin iç politikasında gözümüz yok” dedi.

Başbakan Erdoğan, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’nin (UETD) 10. kuruluş yılı etkinlikleri kapsamında Avusturya’nın başkenti Viyana’daki Albert-Schulz Salonu’nda binlerce Türk vatandaşına seslendi. Avusturya ve Türkiye’nin dostluklarından bahseden Başbakan Erdoğan, “Şuradan, Viyana’nın ortasından geçen Tuna Nehri, tarih boyunca İstanbul’a akmıştır. Bugün de aynı şekilde İstanbul’a, İstanbul Boğazı’na akıyor. Bizler aynı nehrin, Tuna Nehri’nin etrafında büyümüş dost milletleriz, dost ülkeleriz” dedi.

Konuşmasında Alman basınında çıkan haberleri ve Avrupa’daki ırkçılığı eleştiren Başbakan Erdoğan, “Türkiye Cumhuriyeti’nin Başbakanı’nın Avusturya’ya, Viyana’ya gelip buradaki vatandaşlarıyla kucaklaşmasından, hasret gidermesinden, muhabbet etmesinden kimse farklı manalar çıkarmasın. Bundan yaklaşık 1 ay önce 24 Mayıs’ta Almanya’nın Köln şehrine gittik. Köln Arena’da 10 binlerce vatandaşımızla, kardeşimizle hasret giderdik. Aylar öncesinden çok çirkin bir kampanya başlattılar. Şunu unutmayın; kim olursanız olun, kim olursak olalım sevenlerimiz olduğu kadar sevmeyenlerimiz de olacaktır. Yani herkesin bizi sevme mecburiyeti yoktur. Herkesin bize saygı duyma mecburiyeti de yoktur. Ama biz icraatlarımızla en güzel cevabı vermek zorundayız. Alman medyası üzerinden son derece çirkin, münasebetsiz, üstelik de ırkçı, ayrımcı manşetlerle mesajlar verdiler. Peki, ne oldu? 24 Mayıs’ta gittik, salon toplantımızı büyük bir coşkuyla yaptık. Biz ülkemize döndük, oradaki vatandaşlarımız da evlerine döndüler. En küçük bir gerginlik olmadı, en küçük bir itişme kakışma olmadı. Anadolu, Trakya insanına yakışan biçimde vakarla, sağduyuyla Almanya’daki gurbetçilerimiz Başbakanlarını bağırlarına bastılar, muhabbetle kucakladılar. Olay bu. İşte bugün Viyana’da da bunu yapıyoruz. Cumartesi günü inşallah yine UETD’nin tertibiyle Fransa’nın Lyon kentinde de bunu yapacağız. Bizim, hiçbir ülkenin iç politikasında gözümüz yok. Hiçbir ülkenin iç siyasetine müdahil olmayız.

Bizim tek meselemiz var, o da sizlersiniz. Sizlerin hakkını savunmak için, sizlerin sorunlarını çözmek için ne gerekiyorsa onu yaptık, onu yapıyoruz, onu yapacağız. Avrupa’da yükselen ırkçılığa karşı, İslamafobya’ya karşı sizleri savunmak, sizlerin hakkını gözetmek bizim en tabi vazifemizdir. Hem sizlerin, hem Avusturya makamlarının hem de Avrupa’daki tüm ülkelerin şuraya özellikle dikkatlerini çekiyorum. Türkiye artık eski Türkiye değildir” şeklinde konuştu.
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 04:03

İLGİLİ HABERLER