Gündem
  • 7.3.2012 00:00

Başbakan'dan emeklileri sevindirecek haber

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa'nın bir çok ülkesinde sosyal haklarda kesintiye gidildiğini, emekli maaşlarının düşürüldüğünü, emeklilik yaşının yükseltildiğini ifade ederek, ''Biz ise Türkiye'de tam tersine emeklimizi koruyor, gözetiyor, refah seviyesini daha da yukarı çekiyoruz'' dedi.
      Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısında yaptığı konuşmada, Hükümet olarak 9 yıl boyunca her kesimin refahını arttırmak, alım gücünü, yaşam kalitesini arttırmak için bir gayretin içinde olduklarını ifade etti.
      Ücretli kesimin, işçilerin, memurların, asgari ücretlilerin, emeklilerin maaşlarını enflasyonun çok üzerinde arttırdıklarını anlatan Erdoğan, ''Bir yandan alım gücünü yükseltirken bir yandan da enflasyon üzerinde artışlar yapmak suretiyle hem çalışanlarımızı emeklilerimizi enflasyona karşı koruduk, hem de geçmiş dönemlerin kayıplarını bu şekilde telafi ettik'' diye konuştu.
      2002 yılından bugüne kadar emekli maaşlarındaki artış oranlarının son derece dikkat çekici olduğuna işaret eden Erdoğan, ''SSK emekli maaşını 9 yılda yüzde 217 oranında arttırdık. Reel artış ne biliyor musunuz- Yüzde 39. Bakın geri gidiş yok, eksilme yok, artış var. SSK tarım emeklilerinin maaşı da yüzde 239 arttı. Reel artış yüzde 49. Reel artış bu. BAĞ-KUR esnaf emeklisinin aylığı 9 yılda ne kadar arttı biliyor musunuz- Yüzde 344. Reel artış yüzde 94. Bakınız hiç eksiden konuşmuyoruz. Hep artıları konuşuyoruz.
      BAĞ-KUR tarım emeklisinin aylığı ne kadar arttı biliyor musunuz- Yüzde 648. Reel artış yüzde 227. Memur emeklimizin maaşını da yüzde 159 arttırdık. Reel artış yüzde 14. Bu dokuz yıllık dönemde iktidarımızın döneminde emekli vatandaşımızın enflasyon altında ezilmesine, enflasyon canavarına teslim olmasına asla müsaade etmedik.''
      Şu anda Avrupa'nın bir çok ülkesinde sosyal haklarda kesintiye gidildiğini, emekli maaşlarının düşürüldüğünü, emeklilik yaşının yükseltildiğini dile getiren Erdoğan, ''Biz ise Türkiye'de tam tersine emeklimizi koruyor, gözetiyor, refah seviyesini daha da yukarı çekiyoruz'' dedi.
      12 Haziran seçimleri öncesinde emeklilere bir sözlerinin bulunduğunu hatırlatan Erdoğan, İntibak Yasası'nı çıkaracaklarını, adaletsizliğe böylece son vereceklerini ilan ettiklerini, bunun sözünü verdiklerini belirtti. Seçimlerin hemen ardından çalışmalara başladıklarını, ilgili kesimlerle istişareleri yaptıklarını ve ilgili kanun tasarısını hazırlayarak TBMM'ye gönderdiklerini anlatan Erdoğan, tasarının geçen hafta TBMM Genel Kurulunda görüşülüp kabul edildiğini anımsattı. Erdoğan, şunları söyledi:
      ''Bu düzenlemeyle, 2000 yılından önce emekli olan ve altı gruba ayrılan Sosyal Sigorta Kurumu emeklilerimiz arasındaki maaş adaletsizliğini gideriyor, emeklilerimize büyümeden pay veriyoruz. Düzenlemeyi yaparken yeni eşiksizliklere yol açmamak için de azami hassasiyet gösterdik.
      Bu yeni kanunla 2000 yılından önce maaş bağlanmış 2 milyon 700 bin emeklimizin aylıkları yeniden hesaplanacak. 2008 yılına kadar geçen sürede gerçekleşen büyüme oranlarının yüzde 75'i de bu emeklilerimizin maaşlarına yansıtılacak. Böylece 1 milyon 900 bin emeklimizin aylığında 50 Lira ile 339 Lira arasında bir artış olacak.
      BAĞ-KUR emeklilerinin aylıklarında da intibak ihtiyacı olduğunu gördük ve 12 bin BAĞ-KUR emeklimizi intibak kapsamına aldık. BAĞ-KUR emeklilerimize de intibak kapsamında 27 lira ile 118 Lira arasında yine aynı şekilde bir artış sağlayacağız. Memur emeklilerimizin aylıklarında kendi aralarında bir farklılaşma olmadığı için onları intibak kapsamına almadık.
      On yıllardan devam eden on yıllardır beklenen bir çözüm konusunu, meselesini böylece çözüme kavuşturduk. İntibak yasasının da özellikle emeklilerimize hayırlı olmasını diliyorum.''
      Başbakan Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve eşi, kendi eşi ve kızı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve bazı bölge milletvekillerinin, partililerle birlikte Uludere'ye gittiklerini söyledi.
      Erdoğan, ''Orada aileleri ziyaret edecekler. İnşallah bunlar da oralardaki bu olumsuz gelişmeleri, oralardaki sıkıntıların giderilmesine bir vesile teşkil eder. Ben bu konuyu da bu şekilde sizlerle paylaşayım istedim. Temenni ederiz ki inşallah bu tür hatalar, bu tür yanlışlar olmaz'' sözleriyle konuşmasını tamamladı.

 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 19:43

İLGİLİ HABERLER