Sağlık
  • 15.3.2020 09:24

Batı koronavirüsle baş edemezken salgını durdurduk

Uzmanlar: Batı koronavirüsle baş edemezken; Türkiye büyük başarıya imza attı

Amerika, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya başta olmak üzere dünyanın bütün gelişmiş ülkeleri koronavirüs illetine teslim olurken; Türkiye, aldığı tedbirler ile muhtemel salgının önüne geçti. Devletin virüs daha ilk çıktığı anda seferberlik niteliğinde önlemler aldığını belirten sağlık uzmanları, “Yerinde kararlarla salgını durdurduk. Devlet-millet el ele vererek koronavirüsü de yeneceğiz” dedi.

Koronavirüsün yeni üssü Avrupa

Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘Koronavirüsün ana üssü artık Avrupa’ açıklamasında bulunması, Batı dünyasının virüs karşısındaki çaresizliğini gözler önüne serdi. Dünyada vaka sayısı 150 bini, ölü sayısı 5 bin 600’ü aşarken, Türkiye’deki vaka sayısının sadece bir aileden 5 kişi ile sınırlı kalması, devletimizin aldığı tedbirlerin başarısını gözler önüne serdi.

 Dünyaya yayılan virüse karşı ülkemizin aldığı erken tedbirler bir salgının yayılmasını engelledi. Amerika, Almanya, İngiltere, İspanya, Fransa ve İtalya’da salgın ürkütücü boyutlara ulaşırken; Türkiye’de Avrupa’dan gelen ve hepsi aynı aileden olmak üzere sadece 5 vaka tespit edildi. Dünya salgının ne boyutlara ulaşacağını kestirmekte geç kalırken, biz ilk andan itibaren radikal tedbirleri hayata geçirdik. Havalimanlarına termal kameralar yerleştiren, sınırlarında sahra hastaneleri açan, yurt dışından gelenlere karantina uygulaması yapan, okulları tatil eden, Avrupa’ya uçuşları askıya alan Türkiye, başarılı bir sınav verdi. Uzmanlar, Türkiye’nin bu savaşı kazanacağını söyledi.

Yerinde ve doğru önlemler

Alınan tedbirlerin yerinde olduğunu belirten Doç. Dr. Genel Cerrah Fatih Çiftçi, şunları dile getirdi: “Gereken tedbirler aşama aşama ve ivedilikle alınıyor. İtalya, İran ve diğer Avrupa ülkeleri bu adımlarda geç kaldığı için başlarına gelen kamuoyunun malumu. Türkiye’de ise hayat olağan akışında devam ediyor. Avrupa’ya olan uçuşların durdurulması da yerinde bir tedbirdi. Vatandaşlarımızda tehlikenin farkında olmalı. Dünya Sağlık Örgütü bu olayı bir salgın olarak nitelendirdi. Toplumsal sağduyumuzu kaybetmezsek ve bilinçli davranırsak, devletin yerinde aldığı tedbirlerle bu virüsü yeneriz.”

Sağlık Bakanlığı iyi bir iş çıkardı

Sağlık Bakanlığı’nın iyi bir iş çıkardığını vurgulayan Çiftçi, şöyle devam etti: “Bakanlık bu olayı sıkı takip ediyor. Bu takdire şayan bir durum. Bireysel olarak temizliğimize çok özen göstereceğiz. ‘Bana bir şey olmaz’ gibi bir tavır sergilemeyeceğiz. El yıkamaya özen göstereceğiz. Kişisel temasları en aza indireceğiz. 5 vaka var şu ana kadar ve yakın çevreden. Almanya’da halen okullar açık. İtalya ülkeyi karantinaya aldı. Toplu alanlardan uzak durmalıyız. Mümkünse pek dışarı çıkmamalıyız. Kişisel hijyen çok önemli. Balık, narenciye, yeşil sebze vücut direncimizi artırır.”

Vatandaş da üzerine düşeni yapmalı

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurullah Kuray da şu değerlendirmede bulundu: “Devlet alabileceği bütün tedbirleri aldı. Sağlık Bakanlığı çok yerinde adımlar attı. Ne yapılması gerekiyorsa çok önceden ve büyük bir titizlikle hayata geçirdi. Vatandaş da üzerine düşeni yapmalı. Devlet nasıl ki yükümlülüklerini yerine getirdiyse vatandaşlarımız da bu işin bilincinde olmalı. Toplu alanlardan uzak durmalı. Yeme içme alışkanlığına dikkat etmeli. Kişisel hijyene çok önem vermeli. Bu zamana kadar alınan bütün tedbirler doğruydu.”

YENİ AKİT

 

Güncellenme Tarihi : 15.3.2020 09:27

İLGİLİ HABERLER