Gündem
  • 11.11.2009 00:03

BAYKAL: AKP HESAPLAŞMAYA BAŞLADI

TBMM - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, AK Parti'nin, Anayasa Mahkemesinin, ''AK Parti'nin laiklik karşıtı eylemlerin odağı olduğu'' kararı sonrasında, ''hesaplaşırız sizinle'' diyerek, hesaplaşmaya başladığını savundu.
Baykal, partisinin TBMM Grubunda yaptığı konuşmada, domuz gribi aşısı tartışmalarına işaret etti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, aşı olmayacağını açıkladığını anımsatan Baykal, ''Herkesin aşılanması bir devlet politikasıysa, ona sen öncülük yapacaksın. Kişisel mazeretin varsa, ifade edeceksin. Herkes kendi kararını alacaksa, sana niye ihtiyaç var bu ülkede? Başındaki domuz lafı senin mideni bulandırıyorsa, milletin de midesini bulandırıyor. Millete niye tuzak kuruyorsun o zaman?'' diye sordu.
GDO üzerinden kimlerin para kazandığı sorusunu yönelten Baykal, ''Milletin sağlığını, Türkiye'nin tarımını tehlikeye atmak pahasına, kendi dünyalıklarını geliştirenler kimlerdir? Bu aşı ithalatı kimleri zengin etti?'' dedi.
Baykal, Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir'in Türkiye'ye geleceğine yönelik tartışmaları da değerlendirerek, ziyarete yönelik tepkiler karşısında Hükümetin de zihniyetinin ortaya çıktığını kaydeden Baykal, Başbakan Erdoğan'ın, ''Darfur'a gittim, katliam yok'' dediğini ifade etti. Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Sanki katliamı tespit etme komisyonu başkanı olarak gitmiş. Gittiği tarih, katliamın yapılmakta olduğu tarihmiş gibi, anlaşılan sokaklarda ceset aradı; 'hiçbir şey yok' diye, Adli Tıp Raporu gibi temiz raporu verdi. Başbakan'ın, Darfur için temiz tıp raporu... Sonra bununla yetinmedi, 'Müslüman katliam yapar mı?' dedi. El Beşir olayındaki dış politika, devlet yönetme anlayışı Türkiye'ye ne kazandırdı, Türkiye'ye itibar mı getirdi? Bunlar, birbiri ardına ortaya çıkan yönetim zafiyetleri. Bunları Hükümet yönetemiyor ama başka şeyleri yönetiyor.''

-''TEZGAHI RUMLAR KURMUYOR''-

Medyanın, ''yazamaz, söyleyemez, olayların üzerine yürüyemez halde olduğunu'' savunan Baykal, medyada yer almadığını söylediği olaylardan bazı örnekler verdi.
Baykal, telefon kayıtlarına göre, Erdoğan'ın, işadamı arkadaşı Remzi Gür'e kızına para göndermesini söylediğini, başka bir telefon kaydına göre, ''dönemin KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat ile Rauf Denktaş'a karşı tezgah kurduğunu'' iddia etti. Baykal, ''Rumlar, Yunanlılar kurmuyor Denktaş'a karşı tezgahı, Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakan'ı kuruyor, 'Onu bitiriyoruz' diyor'' görüşünü savundu.

-''YENİDEN TANZİM ETMEK''-

CHP Genel Başkanı Baykal, Hükümetin yargıyı sindirme işini henüz tamamlayamasa bile çok büyük mesafe aldığını öne sürdü.
Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Bakanı Osman Kaçmaz ve YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun meslekten ihraç istemlerini de değerlendiren Baykal, Türkiye'de anayasal çatışma yaşandığını ifade etti. Baykal, şöyle devam etti:
''Türkiye'de var olan olay; YARSAV Başkanı, İstanbul'daki bayan hakim, Sincan Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı, Ergekon davasını yürütmekteyken davadan çekilme kararı alan hakimin şahsi olayı değildir. Sistematik, düzenli, planlı olay var. Bu olay anayasal çatışma olayıdır. Bu olayın temelinde; Hükümet'in, AKP'nin, laikliğe karşı eylemlerin odak noktasında olduğuna ilişkin Anayasa Mahkemesinin aldığı karar var. Böyle bir karardan sonra ne olurdu, öyle bir müeyyide koyarsınız ki laikliğe karşı odak olan bir parti, ülkenin siyasetini yönlendiremez. Bu olmadı. Bunun olmaması halinde, olması gereken şey; hakkında hüküm verilen siyasi parti, bu hükmü saygıyla karşılar, bu hükmün altındaki anlayışı kabul eder, içine sindirir ve tutumunu, davranışını bu karardan etkilenmiş olarak, yeniden yönlendirir. Bu olsaydı, bir kriz olmazdı. Ama iktidar, bu kararı kabul etmediğini söyledi, kesinlikle benimsemedi, içşelleştirmedi, gereğini yapmadı. 'Hesaplaşırız sizinle' dedi, hesaplaşmaya başladı. Ergenekon, basının, yargının sindirilmesi bu hesaplaşmanın bir parçasıdır, Silahlı Kuvvetlerle yaşanan çatışma bunun bir parçasıdır.
Olayın kökünde, Anayasamızın özünü, temelini oluşturan laik anlayışını 'bu iktidar içine sindirmedi' diye Anayasa Mahkemesinin kararı var. O karar ortada duruyor, iktidar da burada duruyor. O kararı 'uyarı' diye almadı 'ben sana gösteririm' dedi, göstermeye çalışıyor. Bu ne demokrasi ne sivilleşme ne demokratikleşme kavgasıdır. Kavga; Anayasa Mahkemesinin o kararı karşısında; Türkiye'yi bir daha öyle bir tespit yapamaz hale dönüştürecek, Anayasaya aykırı olduğunu Anayasa Mahkemesinin tescil ettiği kimliğiyle, bu siyasi partiyi temel alacak ve bütün Türkiye'nin kurumlarını, Anayasasını, devletin bütün kurumlarını, yargı, medya, üniversitesini, Silahlı Kuvvetlerini, laik olmayan bir iktidarı içine sindirecek şekilde yeniden tanzim etmektir.''

-''SİYASİ KARARLA İŞ TUTMA''-

Baykal, konuşmasında ''İrticayla Mücadele Eylem Planı''na ilişkin tartışmalara da yer verdi.
Genelkurmay adına açıklama yapıldığını, 3 kez orijinal belgeyi istedikleri halde belgenin verilmediğinin söylendiğini anımsatan Baykal, ciddi bir devlet düzeninde böyle bir şeyin olamayacağını kaydetti. Davayı yürütmekle görevli yargı organının, devletin mercinden talep etmesine rağmen, belgenin verilmediğini, böyle bir şeyin olamayacağını belirten Baykal, şunları kaydetti:
''Erdoğan, 'Bunu uzatmayın, Adli Tıp Kurumu rapor verdi. Rapor, benim de kafamı karıştırdı. El imzasıdır yerine, eli ürünü kanaatına varılmasını sordum, litaratürde böyle olduğunu söylediler. Adli Tıp Kurumu raporuyla, Ankara'daki mahkemeye hüküm vermesini söylüyor. Ankara'daki bir mahkeme, bu davayı götürüyor, 'bu belgeyi ben de inceleyeceğim' diyor, başka mahkeme, 'Senin incelemene gerek yok, ben incelettim'' diyemez. Hele Başbakan, 'Canım uzatma, sen de onunla hüküm ver' diyemez. Diyorsa, demokrasinin, hukukun yeri yok demektir.''
Konuyu İstanbul'daki Adli Tıp Kurumunun karara bağladığını anımsatan Baykal, raporun altındaki 3 imzadan 2'sinin, Adli Tıp Kurumu Fizik Dairesinde belge gelmeden 1 hafta önce görevlendirilmesinin, olağan olmadığını iddia etti.
CHP Genel Başkanı Baykal, gidişin iyi olmadığını, bunu engelleyecek tek dayanağın milletin kendisi olduğunu, bundan başka kimseye ihtiyaç bulunmadığını sözlerine ekledi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 14:06

İLGİLİ HABERLER