Gündem
  • 6.8.2009 13:08

BAYKAL : AKP KENDİ HEGAMONYASINI KURMA PEŞİNDE

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Parti Meclisi toplantısı öncesi düzenlediği basın toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. İşte Baykal'ın açıklamalarından satırbaşları:


ABD’nin bu konudaki tutumu belli. Özellikle Irak’tan askerlerini çekme kararından sonra ortaya çıkacak yeni durumun, bölgenin istikrarı bakımından güven verici yeni bir noktaya taşınması onları yakından ilgilendiriyor. Bu çerçevede Türkiye’deki gelişmeleri dikkatlice izliyorlar.



HÜKÜMET YARGIYI DENETİM ALMAYA ÇALIŞIYOR


Hükümetin yargı mercileriyle ilişkisinin yanlış olduğunu ifade ettim. Bu konudaki problem alanlarından birisi de Sincan hakimi ve Sincan Adliyesi olarak görülüyor.


Olağanüstü bir anlayışla Sincan hakimine yönelik kanunsuz dinlemelerin yapıldığı, müfettişlerin bunu temel alarak soruşturmaya yöneldiği biliniyor. Bu baskının temelinde iktidarın savcıları hakimleri yıldırma, denetim altına alma, AKP’nin kendi hegamonyasını kurma niyeti var.


Bu konuda hükümet ne yapmak istiyorsa net olarak muhataplarla konuşmalıdır. Net açıklama yapmadı artık bunun zamanı gelmiştir. İçerik ifade etmeden, sadece umut ve iyi niyet temennilerini dile getirerek, bir süreden beri götürülmekte olan bu çalışmalar toplumumuzda büyük bir bekleyiş yaşatmıştır.


Eğer ciddi bir temele haklı bir zemine dayanmıyor ise böyle umut ve heyecan yaratma çabası toplumu ciddi sıkıntılarla karşı karşıya bırakır.



ANALARIN GÖZYAŞI AKMASIN


Şimdi yine toplumsal bekleyiş yaratılmak isteniyor. Bunun zeminini temelini bilmiyoruz.


Hükümetin bu konuda gayretini sürdürüyor olması kafasında bir çözümün olduğu düşüncesi veriyor. Eğer böyle bir amaç varsa bunu paylaşması lazım.


Anaların gözyaşı dinsin, kanlar akmasın, barış gelsin. Bu yetmez, bu elbette herkesin paylaştığı amaçtır. Bu dün de bugün de yarın da herkesin amacı olacak.

Herkesin bir beklediği istediği var, talebi var. Hangi talep gerçekleşecektir ve bunun gerçekleşmesinin ne gibi sıkıntıları olacaktır.

Türkiye bugün dünyada etkisini artıran, istikrarını sağlamış, bölgenin saygın etkin bir ülkesidir. Bunun altında yatan temel anlayışlar var.



ETNİK KİMLİK


Etnik kimliklere daima herkes saygı gösterecektir. Ancak etnik kimliği, milli kimliğin düşmanı gibi koymayı reddedeceğiz. Etnik kimlik, herkesin insani hukuki bir temel konumudur, buna herkes saygı gösterir.


Ama bunu anayasal statüye kazandırmak, etnik kimliği ayrıştırmaya doğru bğir takım gayretlerle müzakereler yapmak, bizi bugünlere getiren, ülkemizin anayasamızın devletimizin temel siyasi ilkelerini sarsmasına yol açmamalıdır. Bu olacak mıdır, olmayacak mıdır bilmiyoruz.


Eğitim sistemine etnik kimlik sokulacak mıdır? Nasıl sokulacaktır?


Türkiye’nin yarınki huzuru barışı bugün atılacak adımlara bağlıdır. Herkesin temelsiz coşkuyu paylaşmamasında yarar vardır.

Biz CHP olarak doğru tavırlar takınacağız. 2004 yılında imzalama demiştik Başbakan’a. Rumlara gümrükleri açmayı öngören ek protokolü imzalama demiştik. Şimdi sıkıntısını çekiyor.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:54

İLGİLİ HABERLER