Sağlık
  • 29.4.2006 12:31

BELİRLİ YAŞLARDA YAPTIRACAK TESTLER HAYAT KURTARIYOR

ANKARA - Esenler Hayat Hastanesi uzman doktorlarından Hakan Yılmaztürk, günümüzde ölümcül hastalıkların tedavisinin bile mümkün olduğunu belirterek, bunun için erken tanının şart olduğunu bildirdi.
     Erken tanıya giden yolun ise yaşamsal önem taşıyan testlerin yaptırılmasından geçtiğini ifade eden Yılmaztürk'ün verdiği bilgiye göre, her kadın ve erkeğin belirli yaşlarda yaptırması gereken testler şöyle:
     -Tonometre: Göz küresinin içindeki basıncın ölçüldüğü bu yöntemle glokom gibi hastalıklar kontrol edilebiliyor.
     -Efor testi: Erkeklerin kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarına yakalanma riski kadınlardan 4 kat fazla olduğu için, 40 yaşını geçen her erkeğin yılda bir kez kardiyolojik check-up'tan geçmesi kalp sağlığı açısından büyük önem taşıyor.
     -Yılda bir cilt muayenesi: Yılda en az bir kez dermatoloji uzmanına görünmek sağlıklı bir yaşam sürmek için gerekli.
     -Kan tahlilleri: Düzenli olarak yaptırılan kan tahlilleri genel sağlık durumu hakkında bilgi verdiği için, herhangi bir yakınma olmasa da 35 yaşından itibaren 2 yılda bir kan tahlili yaptırılmasında yarar var.
     -Karaciğer ve böbrek hastalıklarına karşı ultrason: Yılda bir kez yapılan tüm batın ultrasonu, karaciğer ve böbrek hastalıklarında erken teşhis ve başarılı tedavi olanağı sağlıyor.
     -Kolonoskopi: En sık görülen kanser türleri arasında 3. sırada yer alan kolon kanseri, özellikle 50 yaş ve üzerindekileri tehdit ediyor.
     -Vajinal ultrason: Kadın hastalıklarında erken tanı için gerekli en önemli yöntemlerden biri olan vajinal ultrasonu, yakınması olsun veya olmasın her kadının yılda bir kez yaptırmasında fayda var.
     -Kemik mineral yoğunluğu ölçümü: Menopozla kendini gösteren kemik kırılmaları riski osteoporoz tanısıyla konuluyor.
     -Mamografi: Erken tanıyla ölümcül bir hastalık olmaktan çıkan meme kanserine karşı kadınların 20 yaşından sonra her iki memesini de ayda bir kez elle kontrol etmesi, 2-3 yılda bir doktor muayenesinden geçmesi tavsiye ediliyor.
     -Pap Smear Testi: Rahim ağzı kanserine karşı 18 yaşını aşan ve aktif cinsel yaşamı olan her kadının yılda bir kez düzenli olarak pap smear testi yaptırması oldukça yararlı.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 06:35

İLGİLİ HABERLER