Sağlık
  • 3.10.2008 03:54

BİLİNÇSİZ DİYETLE ORGANLARINIZA ZARAR VERMEYİN!..

Sağlıksız ve bilinçsizce yapılan diyetlerin faturası ağır oluyor. Özellikle genç kızlar, tansiyon ve diyabet hastaları zayıflamaya uğraşırken hayatlarından da olabiliyor. Bu tarz diyetler insana er geç büyük bedeller ödetiyor...
Dengesiz ve sağlıksız beslenmenin pek çok hastalığa zemin hazırladığı gerçeğinin altını bu denli sık çizmemin nedeni her yeni gün bu sebeple sağlığından olan insanların saysının çığ gibi büyüyor olması. Gözden kaçıranlar için, en acı kanıtını geçtiğimiz ay yaşadığımız ünlü bir iş kadınının vefatını hatırlatmakta yarar var. 21 yıl boyunca sadece salata yiyerek beslenen ve su bile içmediği için 2 böbreğini kaybeden iş hanımı, 2007 yılında kuzeninin böbreğiyle yeniden hayata başlamıştı.
Anoreksiya hastalığına yakalanması nedeniyle sağlıksız diyetlerin zararlarını her fırsatta anlatsa da kendi sağlığı dönüşü olmaz bir yola girmişti. Yüzlerce insan işte tam bu sebepten ötürü hayatlarından ve sağlıklarından oluyor. Yine son yıllarda sağlıksız diyetler ve beslenme şekilleri sonucu böbreğini kaybeden insanların sayısı ciddi rakamlara ulaşmış durumda. Kısacası sağlığa yönelen ciddi bir tehditle daha karşı karşıyayız.
GENÇ KIZLAR VE HANIMLARA UYARI
Zayıflamak için uzun süre yemeyen, vücudun su ihtiyacını karşılayamayan insanların böbrekleri hasar görüyor. Bu hayati önem taşıyan organın kaybedilmesi trajik bir sonun başlangıcını daha kaçınılmaz kılıyor. Vakaların ağırlıklı oranını genç kızlar ve hanımlar oluşturuyor hastalığın nedeni olarakta kilo verme takıntısıyla bilinçsizce uygulanan diyetleri görüyoruz. Zayıflama çaylarına dikkat: Bugün Türkiye'de ve dünyada zayıflama amaçlı olduğu söylenerek piyasaya sürülen bazı çaylar aslında güçlü idrar söktürücü etkiyle vücuttan fazladan su attırmaktadır.
Bazı insanlar bunu gerçek kilo kaybı sanarak yanılmakta olup aslında vücuttan yağ değil su kaybetmektedirler. Bu çayları kullanan insanlar yeterli sıvıyı içmezler veya fazladan atılan vücut sıvısını tamamlamazlarsa böbrek yetersizliği riskiyle karşı karşıyadırlar. Bu nedenle yakın geçmişte İngiltere'de bu tür çayları biliçsizce kullanıp vücutan fazladan su atılmasına neden olarak damarlarında dolaşan sıvının azalmasına neden olan birçok insan böbrek yetersizliğine yakalanmıştır. Zayıflamak ile vücuttan su atılmasının bir ilgisi yoktur. Zayıflamak vücuttaki yağların yanmasıdır. Zayıflamak isteyenler bir uzmandan destek alarak bilinçli olarak zayıflamalıdır.
DiYABET VE TANSiYON BÖBREĞi TEHDiT EDiYOR
Kronik böbrek hastalığının iki önemli nedeni diyabet ve hipertansiyondur. Böbrek hastalıklarından korunmak için fazla kilolardan kurtulup vücut kitle indeksi standartında ideal kiloda kalınabilir, fazla tuz tüketimi kısıtlanabilirse böbrek hastalığını tetikleyen bu iki önemli neden önlenebilmektedir.
BESLENME DÜZENİ
Böbrek hastalığında, beslenme hastalığın belirtilerine göre ayarlanır. Genellikle et ,süt, yumurta tüketiminin sınırlı tutulaması, tuzlu gıdalardan salamura, sucuk, pastırma, sosis gibi şarküteri ürünleri ve sakatatlar ile kuruyemiş, çikolata, muz, kavun, kurubaklagiller, bulgur, tarhana, mısır, patates tarhana, kahve, kakao gibi besinlerden ve gıdalardan kaçınmaları gerekmektedir. Ayrıca bazı böbrek hastalıklarında potasyum kısıtlaması uygulanır. Bu durum böbrekte potasyum birikmesi halidir.Bu nedenle hastalarda potasyumun azaltıldığı beslenme düzenlemesi yapılır.
BÖBREK BOZUKLUĞU METABOLiZMAYI ETKiLER
Böbrek fonksiyonlarının bozulmasıyla metabolizmayı etkileyen önemli olaylar birbirini izler. Böbreklerden su, sodyum, potasyum, fosfor gibi maddeler ile üre, ürik asit, kreatin gibi protein atığı zehirli maddeler atılamaz, kanda birikir. Bu değişiklikler sebebiyle beslenmede bazı önlemler almak gerekir.
PROTEİN
Vücut hücrelerinin yapı taşıdır. Vücudun büyümesi, gelişmesi yıpranan hücrelerin onarılması için gereklidir. Et, balık, tavuk, süt ve yumurta kaliteli protein kaynaklarıdır.
POTASYUM
Böbrek hastalarında potasyumun fazlası böbreklerden süzülemez, kanda potasyum seviyesi artar, kavun, koyu yeşil yapraklı sebzeler, patates, domates, fasulye, fındık, sütte bulunur.
FOSFOR
Kalsiyum ile fosfor kemikleri ve dişlerin sertleşmesini sağlayan bir madensel öğedir. Böbrek hastalarında fosforun fazlası vücuttan atılamaz. Kanda fosforun artması, kemiklerdeki kalsiyumun dışarı atılmasına sebep olur. Proteinden zengin gıdalarda fosfor bulunur. Balık, organ etleri, sosis, salam, sucuk, yumurta, süt ve türevleri , kuru baklagiller, kurutulmuş meyveler, tahıllar fosfor kaynaklarıdır.
SODYUM
Vücuttaki bir madensel öğedir. Böbrek normal çalışmadığı zaman sodyum vücutta kalır. Fazlası vücutta sıvı birikimine sebep olur.
SIVI
Böbrek hastalarının sıvıyı dışarı atma sorunları vardır. İdrar kusma, ishal ve fazla terleme ile de vücuttan sıvı atılır. Sıvı kontrolü için:
1- Sofra tuzu ve sodyumlu yiyeceklerden sakının.
2- Susuzluğunuzu giderecek kadar için.
3- Limon ve çiklet ile ağzınızı nemlendirin.
4- Ağzınızı soğuk sıvılarla çalkalayın, ama içmeyin.
ÇOK HAYATİ BİR ORGAN
Böbrekler kandaki istenmeyen zehirli maddelerin idrar yoluyla uzaklaştırılmasını sağlayan organlarımızdır. Ayrıca kan yapımı ve kemik mineral yapısı ile ilgili hormonlarla bir çok hormon ve şeker metabolizmasına katkıda bulunur. Böbreğin bu işlevlerinin bozulmasıyla böbrek yetmezliği oluşur. Türk Nefroloji Derneği'nin verilerine göre Kronik böbrek yetmezliğinin nedenleri;
1. Böbrek iltihabı
2. Böbrek kistleri
3. Hipertansiyon
4. İdrar yolu hastalıkları
5. Şeker hastalığı
6 Diğer nedenler olarak bildirilmektedir.
Diğer nedenler arasında gösterilen yetersiz beslenme alışkanlığına bağlı olarak gıdaların yeterli ölçüde alınmaması ve yetersiz su tüketimi böbrek yetmezliğine neden olmaktadır. Böbreklerin normal şekilde çalışabilmesi için günde en az 1 litre su içilmesi gerekiyor.
SUYUN ÖNEMi
Erişkin bir insanın idrar yoluyla su kaybı günde bir litre civarındadır. Vücuda yeterli miktarda sıvı girmediği zaman böbrek fonksiyonları olumsuz yönde etkilenmekte, böbrek yetmezliği oluşabilmektedir. Bu durum kandaki üre miktarını da yükseltir. Normal bir insanın günde bir buçuk-iki litre sıvı alması gerekir. Bu oran vücudun fazla su kaybında suya duyduğu gereksinimi arttığından yükselmektedir.
Böbrek hastalıklarından korunmak için yeterli miktarda su içilmeli, özellikle kış aylarında soğuktan korunmalı, ortaya çıkan idrar yolu hastalıklarının vaktinde tedavi edilmesi, Vücudun gereksinimi olan temel besin maddelerinin yeterli ölçüde ve dengeli oranda tüketilmesi gerekir. Dr. İsmail Ağar (BUGÜN)

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:47

İLGİLİ HABERLER