Gündem
  • 24.1.2008 15:36

BİLKENT'TE KONFERANS VEREN KARAMANLİS, KIBRIS KONUSUNDA NE DEDİ?

Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Avrupa kıtasının Türkiye’nin AB’ye üyeliğinden büyük çıkarı bulunduğunu söyledi.
      Bilkent Üniversitesinde konferans veren Karamanlis, Türkiye’nin üyeliğinin AB’nin geleceği açısından çok önemli bir karar olduğunu kaydetti.
      Dünyanın geleceğinde önemli gelişmelerin olduğuna dikkati çeken Karamanlis, karşılarında yeni fırsatlar ve zorlukların da bulunduğuna işaret etti.
      Karamanlis, Türkiye’nin AB üyeliğini bu şekilde gördüğünü ve bunun AB için önemli bir karar olduğunu belirtti ve "Tabii kolay bir karar değil bu, ancak bu aşamada gerekli olan kriterler gerçekleştirildiğinde AB’nin geleceği açısından çok önemli bir karar olduğunu düşünüyorum" dedi.
      Karamanlis, hukukun üstünlüğü, azınlık hakları ve insan haklarının çok önemli değerler olduğunu belirterek, ülkelerin sınırlarına saygı duyulması ve uluslararası hukuka bağlılığın önemine işaret ederek, AB’nin temelini de bu ilkeler çerçevesinde gördüklerini kaydetti.
      AB’nin başarılarının temelinde tüm üye ve aday ülkelerin bu temel değerlere bağlılığı ve bu değerler üzerinde çalışmasının yer aldığını ifade eden Karamanlis, Türkiye’nin AB’nin değer ve prensiplerini tam olarak uygulama kararlılığının AB yolunda Türkiye’yi güçlendirdiğini söyledi.
      Karamanlis, AB-Türkiye ilişkilerinden her iki tarafın da fayda sağlayacağını ifade ederek, "Avrupa kıtasının Türkiye’nin üyeliğinden büyük çıkarı bulunmaktadır. Karşımızdaki birçok zorluk ve sıkıntı bize birlikte hareket etmemiz gerektiğini göstermiştir. Bu kıta içinde güçlü ya da güçsüz, küçük ya da büyük tüm ülkeler kurumsal, ekonomik ve demokratik olarak AB müktesebatını kabullenmeli ve uygulamalıdır" diye konuştu.
     
     KIBRIS SORUNU

      Karamanlis, iki ülkenin barışçıl şekilde AB çerçevesinde birlikte yürüme kararlılığını da gösterdiğini söyleyerek, bu açıdan Avrupalılığın önemli bir unsur olduğunu bildirdi. "Avrupa içinde önemli bir sorun olan Kıbrıs sorununun çözümü için zamanın geldiğini düşünüyorum" diyen Karamanlis, Kıbrıs sorununa kapsamlı ve uzun soluklu çözüm bulunması gerektiğini ifade etti.
      Karamanlis, "Geçmişin düşmanlıklarını bir kenara bırakmalıyız. Sizi temin ederim ki gelecek hepimizi beklemekte ve adımlarımızı bu şekilde atmalıyız" diye konuştu.
      Türklerin ve Yunanlıların birbirlerini çok iyi tanıyan iki halk olduğunu söyleyen Karamanlis, "Dünyanın bu önemli coğrafyasında, birlikte uzun yıllar yaşadık. Tarih bize her zaman güzel yüzünü göstermedi. Ancak tarih bize gelecekle ilgili tercihlerimizi nasıl yapmamız gerektiği konusunda önemli dersler vermekte" dedi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 14:10

İLGİLİ HABERLER