Dünya
  • 9.10.2006 15:52

BİRLEŞMİŞ MİLLETLERDE KUZEY KORE PANİĞİ!..

BM Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore’nin ilk nükleer denemesini görüşmek üzere bugün acil olarak toplanıyor.
      ABD’nin BM misyonundan Benjamin Chang, olağanüstü toplantının yerel saatle 09.30’da (TSİ 16.30) başlayacağını açıkladı.
      BM Güvenlik Konseyinin gündeminde bugün ayrıca, BM Genel Sekreterliğinin Güney Koreli adayı Dışişleri Bakanı Ban Ki-Moon’un oylaması bulunuyor.
      Konsey’de Güney Koreli Ban’ın Genel Sekreterliğinin oylanmasıyla Kuzey Kore’nin nükleer denemesinin zamanlamasına dikkat çekilirken, diplomatlar, bu zamanlamanın, Kuzey Kore’nin Ban’ın Annan’ın ardılı olarak seçilmesine karşı olduğu yolundaki spekülasyonları arttırdığını belirtiyorlar.
      İngiltere Başbakanı Tony Blair de Güvenlik Konseyini acilen toplantıya çağırdı.
     
     2. DENEME ENDİŞESİ
      Öte yandan, Güney Kore resmi haber ajansı Yonhap, Kuzey Kore’nin ikinci bir nükleer denemeye kalkışabileceğini bildirdi.
      Habere göre, Güney Kore istihbarat örgütünün (NIS) yetkilisi Kim Seung-gyu, ilk nükleer denemenin yapıldığı yer olarak tahmin ettikleri, ülkenin kuzeydoğusundaki Kilju bölgesindeki Punggyeri’de bir süredir normal dışı faaliyetler tespit ettiklerini belirtti.
      NIS yetkilisi, bir parlamento komisyonunda yaptığı açıklamada, bölgede bugün 15.00’ten (TSİ 09.00) bu yana 30-40 kişinin dahil olduğu önemli araç hareketi
      tespit ettiklerini belirterek, bunun ikinci bir nükleer deneme hazırlığı olabileceğini tahmin ettiklerini söyledi. Güney Koreli yetkili, Pyongyang’ın Hindistan ve Pakistan’ın yaptığı gibi bir dizi nükleer deneme hazırlığı içinde olup olmadığını anlamaya çalıştıklarını kaydetti.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 02:37

İLGİLİ HABERLER