Ekonomi
  • 3.8.2013 15:41

Biyodizele ÖTV indirimi geliyor

-Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar:
-"Gerek biyodizelden alınan ÖTV gerekse atık yağları kanunen bedelsiz teslim etmesi gerekirken fahiş fiyatlar talep eden işletmeler, biyodizel maliyetlerinin yükselmesine neden oluyor. Bu durum da kullanılmış yağları el altından toplayıp piyasaya geri süren sahtekarlara yarıyor"
-"Herkesin memnun kalacağı bir orta yol bulup, atık yağların geri kazanım oranını şahlandıracağız. Biyodizele uygulanan ÖTV'nin indirilmesi için Maliye Bakanlığı ile görüşüyoruz"
-"Yılda 400 bin tona yakın bitkisel atık yağ oluşuyor, bunun ancak yüzde 3-4’lük kısmını toplayabiliyoruz. Ekonomiye geri kazandırabileceğimiz bir maddeyi lavabolardan dökerek kendimize zarar veriyoruz"


ANKARA (AA) - ESRA ALTINMAKAS - Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, biyodizelden alınan ÖTV ve kanunen atık yağları bedelsiz teslim etmesi gerekirken fahiş fiyatlar talep eden işletmelerin, biyodizel maliyetlerinin artmasına neden olduğunu belirterek, "Herkesin memnun kalacağı bir orta yol bulup atık yağların geri kazanım oranını şahlandıracağız. Biyodizele uygulanan ÖTV'nin indirilmesi için Maliye Bakanlığı ile görüşüyoruz" dedi.

Bayraktar, AA muhabirine, bitkisel atık yağların yarattığı çevre felaketinin önüne geçmek ve bu yağları ekonomiye geri kazandırmak için kolları sıvadıklarını söyledi.

Atık geri dönüşümünü çağdaş, sürdürülebilir şehirleşmenin temel taşı olarak gördüklerini dile getiren Bayraktar, bu nedenle bitkisel atık yağların geri kazanılmasını da çok önemsediklerini bildirdi.

Bakan Bayraktar, "Toplamak yerine lavabodan döktüğümüz bu yağlar evimizin tesisatını tıkıyor, şehrimizin kanalizasyonuna zarar veriyor. Zararı bununla da bitmiyor, atıksuyun güzergahındaki her karış toprağa, suya, etrafındaki canlılara bulaşıyor. Bu sular, derelerimize, ırmaklarımıza sızıyor, onları da kirletiyor. Bu felaketin önüne geçmek Bakanlığımızın görevidir" diye konuştu.

-"400 bin ton bitkisel atık yağın yüzde 4'ü toplanıyor"

Yılda 400 bin tona yakın bitkisel atık yağ oluştuğuna dikkati çeken Bayraktar, bunun ancak yüzde 3-4’lük kısmını toplayabildiklerini belirtti.

Geri kalan atık yağların kanalizasyona karıştığını, bu durumun atıksu arıtma tesislerine getirdiği yükün 300 milyon lirayı bulduğunu anlatan Bayraktar, "Ekonomiye geri kazandırabileceğimiz bir maddeyi lavabodan dökerek kendimize zarar veriyoruz. Bakanlık olarak bu akışı memleketimizin hayrına döndürecek çalışmalara başladık. Toplanan bitkisel atık yağ miktarını artırma konusunda önümüzdeki her alternatifi değerlendirip ona göre adım atacağız" dedi.

-ÖTV indirilecek, atık yağlar biyodizele dönüşecek

Bitkisel atık yağların farklı yollarla geri kazanıldığına işaret eden Bayraktar, atık yağların sabuna, yemlik yağa dönüştürüldüğünü veya hiçbir işleme uğramadan direkt yurt dışına ihraç edildiğini belirtti.

Ancak bunların litre başına getirisinin 1,6 lirayı geçmediğini bildiren Bayraktar, "Oysa bu atık yağları biyodizel olarak değerlendirebilsek hem ülkemiz bir atıktan kurtulacak hem de çevre dostu, yenilenebilir enerji konusunda önemli adım atılmış olacak" şeklinde konuştu.

-"Biyodizel sektörünün sorunlarının farkındayız"

Biyodizel sektörünün sorunlarının farkında olduklarını belirten Bayraktar, gerek biyodizelden alınan ÖTV gerekse atık yağlarını kanunen bedelsiz teslim etmesi gerekirken fahiş fiyatlar talep eden işletmelerin biyodizel maliyetlerinin yükselmesine neden olduğunu söyledi.

Bu durumun da kullanılmış yağları el altından toplayıp piyasaya geri sürenlere yaradığını anlatan Bayraktar, "Ancak herkesin memnun kalacağı bir orta yol bulup geri kazanım oranlarını şahlandıracağız. Biyodizele uygulanan ÖTV'nin indirilmesi için Maliye Bakanlığıyla görüşüyoruz" dedi.

-Apartmanlara yağ tutucu ve atık ayrıştırma bacası

Bayraktar, yönetmelikte yapacakları değişikliklerle işletme ve hanelerden atık yağ toplanmasını özendireceklerini, yağ üreticilerine denetimi artıracaklarını, atık yağ toplanması konusunda belediyeleri destekleyeklerini bildirdi.

Apartmanlara yağ tutucu takılmasını da teşvik edeceklerini belirten Bayraktar, bu sayede lavabolardan dökülen yağların kanalizasyona karışmadan ayrılmasının mümkün olacağını kaydetti.

Haziran başında yapılan yönetmelik değişikliğiyle üç ve daha fazla katlı binalara evsel atık ayrıştırma sistemini getirdiklerini hatırlatan Bayraktar, çevreyi korumanın paha biçilmez kıymetinin yanında atık geri kazanımı ve istihdam sayesinde 2023'e kadar 5 milyar liralık katma değer sağlayacaklarını sözlerine ekledi.
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:59

İLGİLİ HABERLER