Yaşam
  • 27.7.2005 05:50

BOĞAZ KÖPRÜSÜ'NDEN HER GÜN 600 ARAÇ KAÇAK GEÇİYOR!..

Formula-1 pilotu David Coulthard’a, Boğaz Köprüsü OGS gişelerinden para ödemeden geçtiği için ceza yazılması, AFP tarafından dünyaya duyuruldu. Edinilen bilgiye göre, OGS gişelerinden her gün ortalama 600 araçın muhtelif yöntemlerle kaçak geçiyor.

FORMULA-1 Pilotu David Coulthard’a, kaçakların gözünü korkutmak için ‘Kızım sana söylüyorum gelinim sen anla’ cezası kesen Boğaziçi Köprüsü’nün OGS gişelerinden her gün ortalama 600 araç kaçak geçiyor. Günlük 55 bin aracın geçtiği Boğaziçi Köprüsü OGS gişelerinin tecrübeli kaçakları, plakalarında yaptıkları deformasyon yaptıkları veya plakayı örttükleri için tespit edilemiyor. Tespit edilenler ise kaçak geçişin bedelini, Formula-1 pilotu gibi geçiş ücreti ve 30 YTL ceza ödüyor. Kaçak geçtiği için borçları 8-10 bin YTL’ye çıkan araçlar var.

Boğaziçi Köprüsü gişelerinden günlük 90-100 bin arasında araç geçiyor. 40 bin sürücü nakit ödeme gişelerini tercih ederken, 55 bin civarında sürücü OGS gişelerini, çok az sayıda sürücü ise Şubat ayında kullanılmaya başlanan, KGS (Kartlı Geçiş Sistemini) kullanıyor. OGS’den kaçak geçenlerin sayısı, nakit ödeme ve KGS Gişelerinden kaçak geçenlerin sayısının dört katı. Günlük ortalama 600 sürücü OGS’den kaçak geçmeyi tercih ediyor.

OGS SABIKALISI SERENGİL

OGS’nin tecrübeli kaçakları, plakalarının kameralar tarafından tespit edilememesi için kağıtla örtüyor, fosforlu spreylerle fotoğrafta okunmayacak hale getiriyorlar. Gişelerden kaçak geçmeyi tercih eden sürücülerin kullandığı araçların çoğu, lüks cip ve otomobiller.

Şarkıcı Seren Serengil’in 130 bin dolarlık son model Hummer jipiyle Mahmutbey OGS gişilerinden 15 defa kaçak geçtiği belirlenmişti. Serengil’in annesi Nevin Teoman üzerine kayıtlı jipin 15 kaçak geçişinin bedeli, cezalarla birlikte 452 milyon 500 bin lira. Ünlü şarkıcının geçiş için gişeye ödeyeceği miktar, 185 milyar liralık T2 model jipinin bir kaç kilometrede yakacağı benzin parası kadar. Gişelerden para ödemeden geçen araçlardan plakası saptanan araç sahiplerine tebligat yapılıyor. Ödeme yapmayan ya da tebligat ulaştırılamayan araç sahiplerinin borcu ise Maliyeye gönderilerek icra takibi başlatılıyor. Boğaziçi Köprüsü Bakım İşletme Şefliği Müdürü Ramazan Yüksel, gişelerden kaçak geçen ve borçları 8-10 bin YTL’ya kadar çıkan araçların bulunduğunu kaydetti.

KGS, OGS’ye alternatif

Abone sayısı 400 bine ulaşan OGS sistemi, bir çok sürücü maliyeti nedeniyle tercih etmediği için, şubat ayında uygulamaya konulan KGS sistemi ucuz bir alternatif oldu. Bazı bankalar tarafından bedavaya sağlanan kartla gişelerden geçmek ortalama iki saniye sürüyor. Köprü ve otoyollardaki trafik sorunun büyük ölçüde azaltacağına inanılan sistem henüz tanınmadığı için abone sayısı yeterli değil. Ancak, OGS VE KGS sisteminin 2007 yılının sonuna kadar tüm sürücüler tarafından kullanılması için çalışmalar sürüyor.

 

:Orhan Saat - Hürriyet

Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:40

İLGİLİ HABERLER