Ekonomi
  • 12.5.2019 13:05

Boya yaparken bilmeniz gereken 6 madde

Boya badana işlemi bir evin dekorasyonu konusunda oldukça önemli bir yere sahiptir. Ev içindeki aydınlığı, karanlığı ve dinginliği sağlayan bu uygulama doğru ve istenildiği gibi yansısın istiyorsanız bu işlemi mutlaka mesleğinde ehlîleşmiş bir boya badana ustasına yaptırmalısınız.
Hem usta hem de kullanılan boyanın kalitesi evinizde uygulanacak olan işlemin sonucunun birer aynası olacaktır.
Boya badana yapmaya karar verdiğinizde bu uygulama için izlemeniz gereken 6 madde nedir şimdi sırası ile sizlerle paylaşacağız. Şunu da unutmadan ekleyelim; www.ustamgeliyor.com sitesi üzerinden en güvenilir ustaları seçerek güvenle hizmet alabilirsiniz.

Boya badana yaparken dikkat etmeniz gereken 6 madde

Her sektör ve her meslekte olduğu gibi boya badana uygulamasında da kendine has kurallar ve püf noktalar vardır. Bu püf noktalar ve kurallar sayesinde yapılan boya işi en güzel sonuca ulaşarak hem evinize hem de size iyi gelecektir. İşte adım adım boya badana konusunda dikkat etmeniz gereken 6 madde;

1. Kullanılan boya ve boya gereçlerinin seçimi

İlk adımda tercih edeceğiniz boya kalitesi ve boya esnasında kullanılacak olan boya malzemeleri yer almaktadır. Tüm bu malzemelerin en doğru şekilde tercih edilmesi ve boya işlemine başlamadan önce temin edilmesi oldukça büyük bir önem taşır. Kullanılan malzemeler ucuzu olsun diye kalitesiz alındığı takdirde uygulanacak olan boya badana işlemine de yansıyacak ve ortaya çıkacak olan sonucun kalitesini ciddi oranda etkileyecektir. Bu sebeple, boya badana da ister ev boyama ister ofis yahut benzeri mekân boyamada tercihiniz her zaman kaliteli boya ve kalitesi boya malzemeleri yönünde olmalıdır. Ankara, İzmir, İstanbul boya badana işlemlerinizi www.ustamgeliyor.com sitesinden yaptırabilirsiniz.
Ev boyama işlemine başlamadan önce temin etmeniz gereken boya malzemeleri şu şekilde sıralayabiliriz;
• Kaliteli boya,
• Rulo fırçası,
• Kestirme fırçası,
• Boya konacak boş kova, boya karıştırmak için çubuk,
• Evdeki eşyaların ve zeminin boya olmaması için geniş muşamba,
• Prizler, kapı ve pencere kenarlarına boya bulaşmaması için bant.
2) Boyanın uygulamaya hazır hale getirilmesi
İkinci madde de ise boya badana yapılacak olan alana, boya uygulanmadan önce boyanın uygulamaya hazır hale getirilmesi yer almaktadır. Bu durum ister kendi kendinize yapmak istediğiniz boya işleminde olsun ister işinde tecrübeli bir boya ustası tarafından yapılacak olsun mutlaka yapılması gereken bir maddedir. Şayet boya usulüne uygun bir şekilde hazırlanırsa, yapılacak olan işlemde o denli kaliteli olacaktır. Boyanın inceltilme işlemi gerekli olabilir. Her boyanın kendi kutusu üzerinde yer alan inceltme ölçüleri sayesinde bu işlemi kolaylıkla uygulayabilirsiniz. Deneyimli bir boya ustasının hiç zorlanmadan yapabileceği inceltme işlemi, uygulamadan önce önemli bir adımdır.
Boya farklı bir kova içerisine boşaltılarak boya kutusunun üzerinde yazan inceltme miktarı doğrultusunda işlem yapılır.
Bu işlem ezbere anlatılacak tekdüze bir uygulama değildir. Bunun en büyük nedeni ise birçok boya çeşidinin olması ve birçok markanın kendine has yönteminin bulunmasıdır. Ancak burada bilmeniz gereken boya badana uygulamasını eğer kendiniz yapacaksanız mutlaka satın aldığınız boyanın dışında yer alan inceltme komutlarına uygun hareket etmeniz olmayacaktır.

3) Boyanacak duvar yüzeyinin düzenlenmesi

Boya badana işlemi yaparken oldukça önemli adımlardan biri olan boyanacak duvar yüzeyinin işleme uygun hale getirilmesi, işinde profesyonel olarak hizmet veren her boya badana ustası tarafından oldukça özen gösterilerek yapılan bir uygulamadır. Duvar yüzeyi eğer pürüzlü, nemden kabarmış, çatlak, çivi izleri olan bir haldeyse bu yüzeye direk uygulanacak olan boya badana işlemi, hiçbir yarar sağlamayacak ve aksine duvar yüzeyinde çirkin bir görüntüye neden olacaktır.
Şayet duvar yüzeyinde rutubet, çatlak gibi sorunlu bölgeler varsa ilk olarak zımpara yardımı ile kazınmalı daha sonra ise macun, alçı gibi yüzeyi düzenleyici işlemlerin sonucunda boya badana uygulamasına başlanmalıdır. Böylece uygulanacak olan boya, muntazam olur ve istenilen en iyi sonuca kolaylıkla ulaşılır.

4) Eşyaların toplanması/muşambaların serilmesi

Boya badana ustası yahut siz, boya işleminde oldukça önemli bir yere sahip olan boyanacak olan odaların içinde yer alan mobilyaların bir araya toplanması ve boyanacak odanın zemini ile eşyaların üzerine muşamba serilmesine özen göstermelisiniz. Böylece boya badana bitiminde tüm poşetleri toplayarak evin tertemiz kalabilmesini sağlamakta ve işin büyük bir kısmının kolaylıkla halledilmesine yardımcı olmaktadır. Boya yapılırken atlanacak olan bu adım, boya bitiminde çok daha uzun zaman temizlik ve sıçrayan boyaları kazıma işlemi ile uğraşmanıza neden olacaktır. Bu işlem uzun yıllardır hemen her boyacı tarafından özenle yapılarak boya bitiminde sanki hiçbir uygulama olmamış havasına sağlamaktadır.

5) Tavan boyama

Duvar boyama işleminde ilk olarak tavan rulo fırça yardımı ile boyanmalıdır. Bu işlem sırasında rulo fırçanın kullanımı oldukça özen ister. Bu işlem sırasında gerekli olan kesmelerin birbirine bulaşmaması için mutlaka kesme bandı kullanılmalıdır. Böylece duvar boyarken boyalar birbirine bulaşmaz ve çok daha temiz bir işlem ortaya çıkar. Rulonun tavan yüzeyinde kullanımı güçlü bir işçilik istediği için bu işlemi amatör kişilerin yapması pek tavsiye edilmez. Boya badana işinde tavana uygulanacak olan boya da ilk olarak kesme fırçası ile dört bir kenarı boyayıp daha sonra orta kısımları rulo boya fırçası ile boyamak olmalıdır.

6) Duvar boyama

Son ve beklenen madde ise duvar boyama bölümüne geçmektir. İlk olarak boyanın hazırlanması, boya malzemelerinin temini, duvar yüzeyinin boya işlemine hazırlanması, muşamba ve kesme bantlarının yerleşimi, tavanın boyanmasından sonra sıra duvar yüzeyini boyama işlemine geçmektedir.
Boya badana uygulamasına başlarken tıpkı tavan boyama sürecinde olduğu gibi kenar kısımlar kesme fırçası ile boyanır. Boyanan kenarlardan sonra duvar yüzeyi dikkatlice boyacı ustası yahut sizin tarafınızdan boyandıktan sonra ikinci kat için beklenir. İlk kat boya kuruduktan sonra ikinci kat boyada yapılır ve işlem tamamlanır.
Boya badana işlemin de boya yaparken dikkat edilmesi gereken 6 maddeye rağmen boya işlemini daha önce hiç yapmadıysanız bütün bir evin boyamasını üstlenmenizi tavsiye etmiyor, bu işlem için deneyimli bir boya ustası tarafından hizmet almanızı tavsiye ediyoruz.

Güncellenme Tarihi : 12.5.2019 13:06

İLGİLİ HABERLER