Ekonomi
  • 12.5.2019 13:13

Kara listede olanlara büyük müjde! Sicil affı geliyor

Bankalara olan borcunu ödeyemediği için kara listeye düşen esnaf, devletin sunduğu “faizsiz kredi” imkânından istifade edemiyor. TESK Başkanı Bendevi Palandöken, “En büyük engel kara liste. Adaletli ve etkili bir sicil affı ile esnafımız rahatlayacaktır.” dedi. Hükümetin de istismaraya yol açmayacak bir sicil affı çalışma yürüttüğü belirtildi.

Türkiye ekonomisinin dış kaynaklı çok büyük saldırılarla karşı karşıya olduğunu ve bundan dolayı ekonomide  zorlu bir dönemden geçildiğini belirten hükümet kaynakları, “Bundan haliyle esnafımız da etkileniyor. Borcunu ödemekte güçlük çekenler ‘kara listeye’ giriyor.  Bu da devletin sunduğu faizsiz kredi desteğinden ve diğer bazı desteklerden faydalanma imkanını sıfırlıyor” diyerek bir “sicil affı”nın kaçınılmaz bir ihtiyaç olarak öne çıktığını belirtiyorlar. Bu konuda esnaftan çok sayıda talep ulaştığını belirten hükümet kaynakları, “sicil affı” müjdesinin verilmesi için çalışmaların sürdürüldüğünü ifade ediyorlar.

Palandöken: Fırsat çok ama “Kara Liste” kullandırtmıyor!

Esnafa sağlanan nice cazip kredi imkânının olduğunu fakat esnafın kara liste yüzünden buna ulaşamadığını vurgulayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken de, konuya ilişkin değerlendirmesinde “Sicil affı” çağrısını yineledi.

İlaç gibi

“Esnafın güçlükleri ortada, böyle bir ortamda hele sıfır faizli kredi ilaç gibi gelecek ama faydalanmak için kara listeye sicil affının gelmesi gerekiyor” diyen Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kredi imkanları cazip. Kredi limitleri artırıldı. Faizsiz krediler de var. Esnafın üzerindeki kredi faiz yükünün düşürülmesi ve kredi miktarlarının artırılması esnafımıza ilaç gibi geliyor. Bu krediler esnafımızın nefes almasını sağlıyor. Esnafın dükkanını yenilemesi gerekiyor, işini geliştirmesi gerekiyor, ihtiyaçlarını karşılayabilmesi, kepengini açabilmesi gerekiyor. En önemlisi çalıştırdıklarının maaşlarını ödeyebilmesi gerekiyor. Bunlar için de kaynağa ihtiyaç var. Can suyu gibi faizsiz kredi imkanlarısözkonusu ama esnaf kara liste yüzünden krediye ulaşamıyor.”

Mevcut Sicil Affı Uygulanamıyor

“Hali hazırda Sicil affı var fakat bu tam olarak uygulanmıyor. Etkin bir sicil affı getirilerek kara liste sorunu çözülmelidir. . Çünkü bu sorun çözülmedikçe sağlanan kredi imkanları esnafa ulaşmıyor dolayısıyla amacına da ulaşmamış oluyor”. Beklentilerimiz, kapsamlı, etkili, adaletli bir sicil affının getirilmesidir” diye konuştu.

ESDER: “Mağduriyetlere yol açıyor!”

Öte yandan Esder  (Esnaf ve Sanatkarlar Derneği) tarafından yapılan açıklamada da “Kara Liste” uygulamasının mağduriyetlere yol açtığının ve adil bir düzenlemenin yapılmasının çok faydalı olacağının altı çizildi.

 Serkan Çelik  yeniakit.com.tr

Güncellenme Tarihi : 12.5.2019 13:14

İLGİLİ HABERLER