Gündem
  • 23.6.2012 21:14

Bozdağ Atatürk'ün baba ocağında...

     TİKA tarafından tamamlanan projelerin açılışına katılmak üzere Makedonya'da bulunan Bozdağ, Atatürk'ün baba ocağı Kocacık kasabasına gitti. Bozdağ, Kocacık'ta ve civar bölgede yaşayan halkın kendisini görmek için geldiği meydanda yaptığı konuşmada, Türkiye'de yaşayan 75 milyon halkın selamını kendilerine getirdiğini söyledi.
     Türkiye ile Makedonya'nın iki dost ülke olduğunu ve her alanda güçlü ilişkileri bulunduğunu belirten Bozdağ, bu ilişkilerin daha da artarak devam etmesi için her iki ülkenin ortak çabası bulunduğunu vurguladı.
     Bakan Bozdağ, Makedonya'da bulunan Türk ve Müslüman toplumun, bu ülkeden Türkiye'ye göç etmiş vatandaşların, iki ülke arasındaki iş birliğinin gelişmesine büyük katkı sunduğunu belirterek, şöyle konuştu:
     ''Bu ülkede yaşayan Türk toplumu ve diğer Müslüman toplumlar, iki ülke arasında en önemli köprülerdir, en önemli güç merkezleridir. Makedonya-da yaşanan iyi şeyler, sizleri mutlu eden, sevindiren güzel şeyler, bilesiniz ki Türkiye-deki 75 milyonu da mutlu eden, sevindiren hadiselerdir. Burada herhangi bir kardeşimizin gözünden bir damla yaş aksa, ayağına diken batsa bilesiniz ki 75 milyon aynı acıyı aynı ızdırabı hisseder. Türkiye, Makedonya-nın uluslararası toplum içerisinde hak ettiği onurlu yeri alması için bütün desteğini vermiş, bundan sonra da bütün desteğini vermeye devem edecektir.
     Bugün, Türk tarihi açısından ve dünya tarihi açısından son derece önemli olan tarihin akışını değiştiren, Türkiye'yi kuran, ezilen insanlara, mazlum insanlara sembol lider olan Mustafa Kemal Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi'nin doğduğu yerde bulunmaktan büyük bir onur, büyük bir gurur duyduğumu ifade etmek istiyorum. Bu topraklar bereketli topraklar, tarihe yön veren, tarihte büyük izler bırakan, büyük liderlerin yetişmesinde, büyük liderlerin doğmasında büyük katkısı olan topraklardır, Atatürk de bu liderlerin en büyüklerinden bir tanesidir. Ne mutlu sizlere ki, ne mutlu Kocacıklılar'a, ne mutlu Makedonyalılar'a ki sizin içinizden Gazi Mustafa Kemal Atatürk gibi bir lider yetiştiren bir baba çıkmıştır.''
    
     -''Burası bir yşzaret merkezine dönüşecektir''-
    
     Bozdağ, Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi ''Anı Evinin'' inşaatı için ilk çalışmaların 1999 yılında Makedonya basınında çıkan haberler ile gündeme geldiğini belirten Bozdağ, bu süreç içerisinde iki ülke uzmanları arasında işbirliği gerçekliştirelerek arşiv ve saha çalışamaların yapıldığını bildirdi.
     Arkeolojik kazı çalışmaları yapıldıktan ve gerekli birimsel veriler toplandıktan sonra, bu yöredeki özgün mimariyi yansıtan bir mimari proje hazırlandığını dile getiren Bozdağ, ''Bu proje yürürlüğe kondu, şu anda TİKA-nın koordinasyonunda ve TİKA'nın üstlendiği bir proje olarak inşası devam etmektedir. İnşallah burası bir ziyaret merkezi önemli bir turüzım merkezi olacaktır'' dedi.
     Bozdağ, Atatürk gibi başarılı liderin ailesinin hayatını ve onun yetiştiği çevreyi öğrenmek isteyen nice insanların, meraklı gözlerin burayı ziyaret edeceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
     ''Buraya ulaşımı da kolay yapmak lazım. Makedonya Kültür Bakanı ulaşımla ilgili belli bir adım atacaklarını ifade ettiler. Buraya ulaşımı ana yolla bağlamak bizim de vazifemiz olacak, inşallah Kocacık'ın yolunu ana yola bağlayacağız. Türkiye-deki kardeşleriniz olarak, buradaki kardeşlerimizi 75 milyondan ayrı görmediğimizi özellikle bilmenizi isterim. Ne zaman olursa olsun Türkiye geçmişteki gibi, bugün de bundan sonra da tereddütsüz her zaman yanınızda olacaktır. Sizin yanınızda olmaya devam edecektir. Kardeşliğinizi ve kardeşlik hukukunuzu her daima koruyunuz. Çünkü, bir olmak berbaer olmaktan daha büyük güç hiçbir zaman olmaz, olamaz.''
     Bu arada, Kocacık'ın bağlı olduğu Büyük Jupa Belediye Başkanı Mazlum Hasan ise yaptığı konuşmada, Kocacık'ın Birinci Dünya Savaşı sırasında 30 bin şehit verdiğini belirterek, Atatürk'ün baba evinin yeniden projelendirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
     Daha önce TİKA'nın katkılarıyla içme suyuna kavuştuklarını ve bu sayede şu anda 6 bin kişinin bu sayede su içtiğini ifade eden Hasan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ve Makedon yetkililere teşekkür etti.
     Mazlum, Hasan Kocacık halkının tarihte hiç kimseye boyun eğmediğini, kültürlerini koruyarak kimliklerine sahip çıktıklarını vurguladı.
     Makedonya Kültür Bakanı Elizabeta Kaçevska Milevska ise törende yaptığı konuşmada, Atatürk'ün baba evi Anı projesi'nin tamamlanacak olmasının her iki ülkeninin de vatandaşları için çok önemli olacağını vurguladı.
     Konuşmaların ardından Başbakan Yardımcısı Bozdağ ve beraberindekiler, daha sonra Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi'ye ait inşaatı devam eden ''Anı Evini'' gezerek incelemelerde bulundu.
     Bakan Bozdağ, buradaki temaslarının ardından Gostivar'a bağlı Yukarı Banyitsa köyünde TİKA tarafından yaptırılan okulun inşaatında incelemelerde bulundu.
     Buradaki programa Makedonya'nın Türk asıllı Devlet Bakanı Hadi Nezir'in oğlunun düğününe katılmak için bu ülkeye gelen Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer de iştirak etti. 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 17:10

İLGİLİ HABERLER