Ekonomi
  • 19.1.2019 13:03

Bu işi yapan kadınlara vergi yok

Vatandaşa ve işverene birçok yeni müjde getiren torba teklif TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Buna göre, internetten, mantı, tarhana, dantel gibi evde ürettiği ürünleri satan ev kadınları vergi ödemeyecek, asgari ücret desteği bu yıl da devam edecek.

Asgari ücret desteğinin bu yıl da devam etmesi, evlerde üretilen ürünlerin vergiden istisna olması, 250 liraya kadar eksik ödemelerin vergi indirimine yönelik ihlal kapsamında değerlendirilmemesi gibi düzenlemeleri içeren teklif TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Gelir Vergisi Kanunu’yla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’a göre, internet ve benzeri elektronik ortamlarla, oturdukları evlerde imal ettikleri havlu, örtü, çarşaf, çorap, dokuma mamulleri, dantel, nakış işleri ve turistik eşya, tarhana, erişte, mantı gibi ürünleri işyeri açmaksızın satanlar, yıl içinde yapılan satışın yıllık asgari ücretin brüt tutarını aşmaması koşuluyla vergiden istisna tutulacak.

Kulüplere istisna 

Vergiye uyumlu mükelleflerde, her bir beyanname itibarıyla 250 TL’ye kadar yapılan eksik ödemeler, vergi indirimine yönelik ihlal kapsamında değerlendirilmeyecek. 2019 UEFA Süper Kupa Finali ve 2020 UEFA Şampiyonlar Ligi Finali müsabakalarında Türkiye’de bulunmayanlara, yapacakları mal teslimleri ve hizmet ifaları KDV’den istisna olacak.

Kesilen gelir vergisine iade

27 Mart 2018’den önce işten ayrılan hizmet erbabına, karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında yasal haklarına ek olarak ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımlardan yapılan gelir vergisi kesintisi ret ve iade edilecek. Tüplü LPG faaliyeti yapmak, otogaz LPG faaliyeti yapmanın bir ön şartı olmaktan çıkarılıyor.

İstihdam artışı için düzenleme

Sigortalı sayısı 500’ün altında olan işyerleri için günlük 5 lira, 500 ve üzerindekiler için günlük 3.36 lira destek sağlanacak. İstihdamın artırılmasına yönelik de düzenleme var. Asgari ücret desteğinden yararlanılan ayda, uzun vadeli sigorta kollarından en az bildirim yapılan aydaki sigortalı sayısının üzerinde bildirim yapılması sağlanacak. Bu da istihdama destek sağlayacak.

Destek 12 ay devam edecek

Kanuna göre, asgari ücret desteği bu yıl 12 ay devam edecek. Bu tutar İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak. Prime esas kazanç günlük tutarı, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu hükümleri uyarınca toplu iş sözleşmesine tabi özel sektör işverenlerine ait işyerleri için 203 lira olarak esas alınacak.

Buluşlar teşvik ediliyor

Patent veya faydalı model belgesi verilen buluşlar, yüzde 50 kurumlar vergisinden müstesna olacak. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nda en az 5 yıl çalışan uzmanlar, şartları yerine getirirlerse Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Uzmanı olarak atanabilecek.

Güncellenme Tarihi : 19.1.2019 13:17

İLGİLİ HABERLER