Gündem
  • 27.6.2008 13:52

BU KÜTÜPHANEDE EN YENİ KİTAP 100 YILLIK!

ERZURUM Atatürk Üniversitesi’ndeki Seyfettin Özege Kütüphanesi, yenilenerek hizmete açıldı. En yeni kitabın 100 yıllık olduğu kütüphanede 70 bin eser bulunduğunu belirten Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz, böyle bir tarihi bilgiye sahip olmanın gururunu yaşadıklarını söyledi.

Kütüphanenin açılış kurdelesini kesen Rektör Prof. Dr. Sütbeyaz, kütüphanedeki 57 bin eserin Seyfettin Özege'ye ait olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Yaklaşık 20 yıl önce paha biçilemez kitaplarını üniversitemize bağışlayan Seyfettin Özege'yi hiçbir zaman unutmayacağız. Kendisi iki fakülte bitirmiş, çeşitli kurum ve kuruluşlarda çalışmış ve hayatını kitaplara adamış birisidir. Seyfettin Özege Kütüphanesi'ni 250 bin YTL harcayarak yeniledik. Kitapları tek tek bilgisayar ortamında tarayarak ölümsüzleştiriyoruz. Dünyanın birçok ülkesinden bizleri arayarak kütüphaneden yararlanmak isteyenler artık yakın bir zamanda bu bilgilere internet aracılığı ile ulaşabilecek.”

Atatürk Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadi Çöğenli, bölümdeki eserlerin dünyada eşi ve benzerinin bulunmadıgını söyledi. Bölümde 1727 yılından 1928 yılına kadar geçen 201 yılda basılmış dini ve ilmi eserlerin yer aldığını vurgulayan Prof. Dr. Çöğenli, şunları söyledi:

“Matbaanın Türkiye’ye girişinden ve harf inkılabına kadar olan zaman diliminde Türkiye’de basılmış kitapların yaklaşık yüzde 85’i burada bulunmaktadır. Yani ejdadımızın el yazması ile yazdığı kitaplar bunlar. Bu kitaplar sadece dini değil, kimya, fizik, matematik gibi her sahada Osmanlıca yazılmış kitapların koleksiyonudur. Bu kitapların tamamı hayatında Erzurum’u hiç görmeyen M. Seyfettin Özege tarafından toplanmıştır. Özege, İşbankası’nda Genel Müdürlüğe kadar yükselmiş ve erken emekli olarak hayatını, kendini adadığı kitaplara yönlendirmiştir.”

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 08:18

İLGİLİ HABERLER