Ekonomi
  • 9.2.2006 14:41

BU OTEL DUDAK UÇUKLATIR!

      92 milyar varil petrole sahip Abu Dabi'nin Emiri Şeyh Zayed'in 3 milyar dolarlık muhteşem oteli resmi açılış bekliyor. Uzmanlar otelin kâr etmesinin olanaksız olduğunu belirtiyor.


Otel kelimesini unutun, burası gerçek bir saray. Ama 'misafirlerine kral muamelesi yapıyor' demek de doğru olmuyor, çünkü çoğu zaten kralın aile fertleri. Dünyanın en pahalı oteli unvanını almasını sağlayan 3 milyar dolarlık fiyat etiketi ise aslında sadece bir tahmin. Birkaç yüz milyon dolarlık hata olabilir. Çünkü bu küçük emirlik 92 milyar varil tespit edilmiş petrol rezervine sahip. Petrolün varil fiyatındaki her artışta şeyh bu otellerden 30 tane daha yaptırabiliyor. Yüz ölçümü Konya'dan biraz büyük olan Abu Dabi'nin zenginlik kaynağı 44 yıldır çıkardıkları yüksek kaliteli petrol. Yani paranın sınırı yok. Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) oluşturan yedi emirlikten biri olan başkent Abu Dabi'deki Emirates Palace'ın soft opening'i geçen yıl nisan ayında yapıldı.
      İnanılmaz özellikleri bulunan otelin resmi açılışının ise bu yıl yapılması bekleniyor. Abu Dabililer bu oteli gezdirmek için bile 100 dolar talep ederken bir kahvenin de bu fiyata dahil olduğunun belirtiyorlar. Otelde Rolls Royce filosu, her süit odaya özel asansör, yalancı elmas olarak da bilinen Swarovski'nin özel Strauss kristalinden yapılma binden fazla avize dikkat çekiyor.
     
     2 bin adet avizesi var

      Otelde Swarovski'nin özel Strauss kristalinden yapılma bin 2 adet avize bulunuyor. Bazıları dünyanın en büyük avizeleri. Swarovski'nin kristalleri "yalancı elmas" olarak biliniyor. Bu kristallerden mücevher bile yapılıyor. Sadece bu avizelerin temizlenmesinden 10 kişi görevli. Kahve mi istediniz? Kahve, gül yapraklarıyla kaplı gümüş bir tepside getiriliyor. Kristalize şeker, kumaş peçete, badem ezmeli krovasan, ithal su ve tabii ki kahve... Bir de bayansanız bir gül..."
Şeyh Halife Bin Zayed Al Nahyan'ın başında olduğu Abu Dabi Hükümeti tarafından inşa edilen Emirates Palace'ın tek rakibi Dubai'deki Burj Al Arab Oteli. Ancak Burj Al Arab, Emirates'in yanında gecekondu gibi kalıyor demek yanlış olmaz.
     
     Zafer Takı'na benzer kapı

      Emirates Palace, 114 kubbe, altın sütunlar, altın ve gümüş varak, 16 restoran, 775 plazma TV, 1.3 km uzunluğunda özel kumsal ve marinası ile Arap geceleri fantazisini vaad ediyor. Otelin bulunduğu büyük bahçenin girişindeki kemer Paris'teki ünlü Arc de Triomphe'a (Zafer Takı) benziyor. Ama ondan daha yüksek. Kemer İtalyan mermeri ile kaplı.
      Burgu merdivenler, sütunlar ve mozaikler eski Arap stilini gösteriyor. Bu otelde yok yok. El işçiliği yatak başları, Prada ürünlerinin bulunduğu banyo ve dünyanın en büyük saraylarıyla boy ölçüşebilecek bahçeler. Japonya'dan Küba'ya ve Hindistan'dan Fransa'ya kadar her lezzeti tadabileceğiniz 16 restoran da unutulmamış. İtalyan restoranı Mezzaluna'da her akşam bir opera sanatçısı sahne alıyor. Her yıl sadece 6 kilogram elde edilen Albino havyarının 2 kilosunu bu otel alıyor. Bu havyarın kilosu 140 bin YTL. Otelde 700 kablosuz internet noktası bulunuyor. İnternet, otelde, plajda, havuzda ve marinada aktif. Sıkılınca parmaklarınızı şıklatmanız yeterli. Misafirlere hizmet eden 2 bin 500 personel var.
     
     Halka açık suitlerin en lüksü 18 bin 500 YTL

      Emirates Palace'ın kullanım alanı 35 bin metrekare. 320 odası, 950 metrekare büyüklüğünde 6 adet Ruler Suit (Kral Dairesi) ve 750 metrekarelik 48 adet Palace Suit'i (Saray Dairesi) var. En üst 6 katta kalmak için Körfez İşbirliği Konseyi'ni (GCC) oluşturan Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve BAE'den birinde kraliyet ailesinde olmanız gerekiyor. Palace Suit var. Her süit odaya özel asansörle çıkılıyor. Kral dairesinde sadece kraliyet ailesi kalabiliyor. Yani buranın bedeli yok. Bir alt kattaki süit dairelerin gecelik fiyatı ise 18 bin 500 yeni lira. Otelde standart odaların fiyatı ise bin 100 YTL.
     
     Altın rengindeki her şey altın

      Emirates Palace'ı gezerken altın kelimesinin anlamını ilk kez düşünüyorsunuz. Sizi ilk çarpan şey her yerin altın ve gümüş olması. Otelin satış koordinatörü Alena Zholik, "Burada altın rengi gördüğünüz her yer gerçek altından kaplama. Som altın olan yerler de var ama onlar ziyarete açık değil" diyor. Aslında bu otelin ne kadar mal olduğunu çözmeye çalışmayın. Palmiye ağaçlarının yapraklarının bile altın kaplama olduğu için burada paradan bahsetmek pek de uygun değil.

(REFERANS)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:03

İLGİLİ HABERLER