Yaşam
  • 7.1.2005 15:13

BU TEST HANGİ İŞİ SEVEREK YAPABİLECEĞİNİZİ BELİRLİYOR

Mesleki Yönlendirme Testi, 6. sınıftan itibaren tüm öğrencilere ve yetişkinlere yön veriyor.

Üniversite kapısında hâlâ meslek seçimi yapamayanlardansanız, üzülmeyin. Mesleki seçim konusunda profesyonel bir yönlendirmeyle kişilik özelliklerinize ve beklentilerinize uygun tercih yapabilirsiniz. 2.5 yıllık Ar-Ge çalışmaları sonucunda ortaya çıkan 142 soruluk ZeroCentered Mesleki Yönlendirme Testi, 6. sınıftan itibaren tüm öğrencilere ve yetişkinlere yön veriyor.

1995 yılından beri faaliyet gösteren İnka Eğitim Danışmanlık firması, eğitim ve öğretim alanında bireye özgü rapor hazırlıyor. Eğitim Kurumları Projeler Yöneticisi Kemal Pehlivanoğlu, Boğaziçi Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü mezunu. Eğitim yönetimi alanında yüksek lisans yapan Kemal Pehlivanoğlu, 2001 yılından beri İnka'da çalışıyor. ZeroCentered Enstitü'nün kuruluşunda görev yapan Kemal Pehlivanoğlu,
eğitim - öğretim kurumlarında performans değerlendirmesi yaptıklarını söylüyor.

İnsanlara üç farklı boyutla yaklaşabilecekleri bir model geliştirdiklerini belirten Pehlivanoğlu, "Mesleki Yönlendirme Testi bu ürünlerden bir tanesi. Anne babaların çocuklarını değerlendirdikleri ve karakter eğitiminde kullanılan başka testlerimiz de var. İlköğretim ve lise grubuna yönelik karakter eğitimi çalışması yapıyoruz. İş başvurusunda bulunanlara kişilik taramasını yapıp, eleman arayanlara bir profil sunuyoruz. Kariyer yönlendirme için Özel İstihdam Bürosu kurduk. 80 bine yakın CV bulunan bir bankamız var" diyor.

Karar verme süreci Kemal Pehlivanoğlu, eğitim-öğretim kurumlarına yönelik mesleki yönlendirme yaptıklarını belirterek şunları söylüyor:

"Her yıl 2 milyona yakın genç, üniversite sınavlarına hazırlanıyor. Bunlardan 300 bini bir yere yerleşiyor, diğerleri başının çaresine bakıyor. Ülkenin gerçeği bu. 1.5 milyon gencin bir bölümü yeniden sınavlara hazırlanıyor, bir bölümü de iş hayatına atılıyor. Bunlar kalifiye elemanlar değil. Mesleki eğitime yatırım yapan bir ülke değiliz. Ciddi bir altyapımız var, ama meslek eğitimine gereken önem verilmiyor. AB süreci içinde, fonlarla desteklenen birtakım sertifika programları var. Sağlıklı yönlendirme yapmak ciddi bir ihtiyaç."

Geçen yıl Lütfi Kırdar Kongre Sarayı'nda mesleki yönlendirme konusunda bir konferansa katıldığını anlatan Kemal Pehlivanoğlu, gençlerin gelecekleriyle ilgili karar alma süreçlerinde bilinçsiz olduklarını vurguluyor:

"Konferansı izleyen gençlere 'Yapmayı planladığı mesleğe karar vermiş kaç kişi var?' diye sordum. Çok ilginç ama bine yakın genç içinde bu soruya el kaldıranların sayısı otuzu geçmedi. Çoğunluk 'Ne iş olsa yaparım' havasında. İnsanlar mezun oldukları bölümün işini yapmıyor. Meslek ve iş kavramı birbirine girmiş durumda. Birikimlere yönelik iş yapanların sayısı çok az. Mesela konferansa katılan Renault'nun İnsan Kaynakları Müdürü'nün gerçek mesleği meteoroloji mühendisliğiydi. Gençlerin üniversiteye başlamadan ciddi bir mesleki yönlendirmeye ihtiyaçları var."

Mizaç önemli Kemal Pehlivanoğlu'na göre, meslek seçimi ve kariyer planlaması yaparken, verimli bir iş hayatı ortaya koyabilmek için, doğuştan gelen yatkınlıklar çerçevesinde karar verilmesi gerekiyor. Bazı dershane ve özel kuruluşlarda buna yönelik yönlendirme yapıldığına dikkat çeken Pehlivanoğlu, "Ama yapılanlar tam sağlıklı değil. Çünkü bu testler kişilik özelliklerinden çok, kişinin ilgilerini ölçmeye yönelik. ZeroCentered Mesleki Yönlendirme Testi'ni bugüne kadar 250 bin kullanıcı aldı. Sürekli güncellenen bir testtir. İnternet ortamında 142 soru soruluyor. 6. sınıftan itibaren her yaş grubundaki kişi bu testi alabiliyor. Sonuçta insanlar kişiliklerini; iş yaşamına, aile ilişkilerine yansıtıyor. Kişiliği ölçümleyebilirsek, yapacakları işlere yönelik öngörüde bulunabiliriz" diyor.

Kemal Pehlivanoğlu, ZeroCentered Mesleki Yönlendirme Testi'ni uygulamak isteyenlerin sağlıklı bir sonuç için 142 soruyu ara vermeden yanıtlamasını öneriyor. Testin yanıtlanması 30-35 dakika sürüyor. Test sonunda kişiye özel bir rapor veriliyor.

ZeroCentered Kişilik Testi'ne göre 9 temel kişilik modeli bulunuyor. Her bir kişilik özelliği için ideal olan meslekler var. Birey, kişiliğine uygun mesleği seçerse, mesleki verimlilik o kadar yüksek oluyor. Pehlivanoğlu, "Bireysel iş yapmaktan hoşlanan bir kişiye, okul öncesi öğretmenliği öneremezsiniz. Bu insanın doğasında merhamet, yardımseverlik, candan olma gibi özellikler yoktur. Çok sevecen, sıcak, iyi ilişkiler kurabilen birini satışta, pazarlamada kullanmak gerekir" yorumunu yapıyor.

Pehlivanoğlu"na göre, Avrupa Birliği"nin temel korkularından biri Türkiye'nin genç nüfusu. Mesleki yönlendirme sağlıklı yapılırsa; Türkiye, elindeki potansiyeli lehine kullanabilir. Bunun için Avrupa Birliği'ne üyelik sürecinde Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu kaynağı iyi değerlendirecek kararlar alması gerekiyor.

Tempo

Nilüfer Kas

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:36

İLGİLİ HABERLER