Gündem
  • 17.1.2014 03:24

Cemaatin torbacı polis şefi

17 Aralık Operasyonunun İzmir’deki ayağını yöneten kentin eski emniyet Müdürü Ali Bilkay, 1991’de polis atamalarında hile yaparken suçüstü yakalandığı ortaya çıktı. Meslekten atılan Bilkay mahkeme yoluyla Emniyet’e dönebilmiş.

Hükümeti devirmek amacıyla art arda yapılan operasyonların İzmir ayağını yürüten ve operasyon sonrası merkeze alınan İzmir eski Emniyet Müdürü Ali Bilkay’ın “torbacı müdür” olduğu ortaya çıktı. Bilkay’ın adı 1991 yılında Ankara’daki Polis Akademisi’nde gerçekleşen kura çekiminde yaptığı hile ile gündeme geldi.  İzmir Torbası denilen çift gözlü torba yöntemiyle belli bir görüşe sahip komiser yardımcılarının İstanbul, Ankara, İzmir gibi önemli illere tayin edildiği olay dönemin Emniyet Genel Müdürü Ünal Erkan’ın kura çekimi yapılan merkeze baskın yapmasıyla ortaya çıkmıştı. Sakandal sonraı açığa alınan Bilkay, idari cezalara çarptırılmıştı.

İkinci cebe giremeyen yandı

O dönem bu ‘guruba’ yakın olmayan genç koniser yardımcılarının neredeyse tamamını atamasının Güneydoğu’ya çıkmasının dikkat çekmesi üzerine olay ortaya çıkmıştı. Dönemin Emniyet Genel Müdürü Erkan’ın ihbarlar üzerine kuraların çekildiği salona ani bir baskın yapmıştı. Baskında belirli görüşteki komiserlerin istedikleri Batı illerine tayin edilmesi için çift gözü bulunan torba kullanıldığı ve organizasyonu bizzat düzenleyen Bilkay’ın idari ceza aldığı iddia edilmişti. Duruma müdahale eden dönemin Erkan yaşananları şu sözlerle anlattı:

Kura çekimlerinde suçüstü

“Kura çekiminde kayırmacılık yapılacağı yönünde duyum almıştım. Emniyet Genel Müdür yardımcısı Ümit Erdal ile birlikte, taksiyle akademiye gittik. Anıttepe’deki binanın kütüphanesinde kura çekimi yapılıyordu. Yeni mezunlar içeri tek tek alınıyordu. Kayırılacak eleman özel olarak hazırlanmış torbadan kura çekiyordu. Orada gördüklerimizi bir tutanakla tespit ettirdim ve soruşturma açıldı.’

Meclis’e soru önergesi verildi

Bilkay’ın adının karıştığı kura skandalı, 9 Haziran 2013’te CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’ın TBMM’ye verdiği soru önergesiyle bir kez daha gündeme geldi. Oran, Gezi olayları sırasında ellerinde çivili sopalı polislerle gündeme gelen İzmir Emniyet Müdürü Bilkay hakkındaki iddiaları TBMM gündemine taşıdı. Oran’ın verdiği önergede şu sorular yer aldı: “İzmir’e 10 Kasım 2011’de atanan Ali Bilkay, 1991’de Başkomiser rütbesiyle Emniyet Genel Müdürlüğü Personel Daire Başkanlığı Atama Şubesi’nde mi görevliydi? Polis Akademisi 1991 mezuniyet töreni öncesinde yapılan kura çekimi, sahtecilik yapıldığı gerekçesiyle iptal edildi mi? Bu organizasyonun Ali Bilkay’ın yaptığı ve idari ceza verildiği doğru mudur? Ali Bilkay’ın, bu suç nedeniyle meslekten ihraç edildiği/açığa alındığı ancak daha sonra mahkeme kararıyla geri döndüğü doğru mudur? “

İZMİR TORBASI NEDİR?

Kura çekimlerinde ve tombala gibi oyunlarda kullanılan hileli bir torba. İç içe geçen iki torba ile yapılan hileli torbayı daha çok tombalacıların yaygın olarak kullandığı bilinir. Önceden belirlenip o cebe yerleştirilen materyal kurayı çeken kişi tarafından bilindiği için istenilen sonuç garantili bir şekilde elde edilir. İsminin nneden İzmir torbası olduğu bilinmezken, tombalacılığın İzmir’de yaygın olması nedeniyle bu yakıştırmanın yapıldığı öne sürülüyor.

STAR GAZETESİ

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:25

İLGİLİ HABERLER