Sağlık
  • 1.4.2006 10:43

CEP TELEFONU BEBEKLERDE KANSER NEDENİ...

Sağlık Bakanlığı cep telefonlarının ergenlerde ve bebeklerde kansere neden olabileceğini belirtti. Sağlık Bakanlığı 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle, "Kanser Raporu" hazırladı. Raporda, kanserin ölüm sıralamasında kalp damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığı belirtilerek, dünyada önümüzdeki 50 yılda yüzde 300’ün üzerinde kanser artışı öngörüldüğünü bildirildi. Bunun en önemli nedeninin sigara olduğuna değinilen raporda, Türkiye’de önümüzdeki 35 yılda sigaraya bağlı nedenlerden ölen kişi sayısının her yıl yaklaşık 1 milyon 550 bine ulaşılacağına işaret edildi.
     
     ELEKTROMANYETİK KİRLENMEYE DİKKAT
      Raporda, çağın en önemli sorunlarından birinin elektromanyetik kirlenme olduğuna dikkat çekilirken, özellikle ergenlik ve erken bebeklik döneminde cep telefonunun kansere neden olabileceği ifade edildi.
      Kanserden korunmanın en etkili yolunun sigarayı bırakmak, sağlıklı beslenmek, elektronik cihazlara dikkat etmek olduğu belirtilen raporda, sigara içmeyen akciğer kanserli hastaların yüzde 33’ünün sigara içen bir kişi ile yaşadığı açıklandı.
      Raporda, yağlı yiyecek ve gazlı içecekten uzak durulması, sebze, meyve ve süt tüketiminin arttırılması istendi. Ayrıca, kızartmadan uzak durulması istenirken, mangal gibi ateşte pişirme yöntemlerinin tercih edilmemesinin önemine değinildi.
      Kanser raporunda özellikle yaz aylarında güneş ışınlarının en yoğun olduğu saatler olan 10.00-16.00 saatleri arasında ultraviyole ışınlarından korunmanın önemine dikkat çekildi. Pişirme, içme ve bebek maması hazırlamak için sıcak su musluğunun kullanılmaması önerilen raporda, şişman kişilerde kanser riskinin iki kat fazla olduğuna değinildi.
      Raporda, kanser hastalığının ön belirtilerinin rahim veya makattan gelen anormal kanama veya akıntı, memede veya vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan şişlik ve sertlikler, iyileşmeyen yaralar, uzun süreli ses kısıklığı ve öksürük, büyük abdest ve idrar alışkanlığındaki değişiklikler, yutma güçlüğü ve hazımsızlık, ben ve siğillerde oluşan büyüme, kanama, renk değişikliği ve yaralar olduğu belirtilerek, kanserde erken teşhis ve tedavinin hayat kurtardığına işaret edildi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:33

İLGİLİ HABERLER