Bilim
  • 2.4.2009 04:11

CEPTE ŞARJ DÖNEMİ BİTİYOR...

Türk araştırmacılar geliştirdikleri 'solar lif' projesiyle kumaştan elektrik üretmeyi başardı. Güneş enerjisini elektriğe dönüştüren kumaşlardan üretilen ceketler sayesinde cep telefonlarının şarjı hiç bitmeyecek...

İstanbul Tekstil ve Hazır Giyim Araştırma ve Geliştirme Merkezi (İTA) koordinatörlüğünde, üniversite-sanayi işbirliğiyle üretilecek solar liflerle, dokuma ya da örme kumaştan elektrik üretilecek. İTA Ar-Ge Departman Yöneticisi Ramazan Erdem, Türk tekstil sektörünün uluslararası pazarlarda rekabet gücünü artırmak amacıyla yoğun çaba harcadıklarını söyledi.

EN ÖNEMLİ PROJE

Erdem, üzerinde çalıştıkları projeler içerisinde en önemlisinin 'Solar Lif Üretimi' olduğunu açıkladı. Projeyle, solar enerjiyle elektrik üretimini hemen her yüzeyde mümkün kılmak hedefleniyor. Günümüzde kullanılan, ancak elastikiyet yetersizliğinden dolayı kullanım alanları çok kısıtlı olan solar hücrelerin, maliyet yüksekliği nedeniyle kullanımının yaygınlaştırılamadığını belirten Erdem, güneş enerjisini elektrik enerjisine çevirecek yapıda lifler üretmenin, bu sıkıntıyı ortadan kaldıracağını bildirdi.

YENİ YÖNTEMLER GEREKİYOR

Erdem, fosil yakıtların azalması, sera gazlarının artışı ve hızla artan dünya nüfusunun, alternatif ve yeni enerji üretim tekniklerinin kullanımını neredeyse zorunlu hale getirdiğine dikkati çekti. Ar-Ge Tekstil Birimi Sorumlusu Nilgün Tülü de, solar liflerin, dokuma ya da örme kumaş olarak üretildikten sonra istenilen şekilde kullanılabilecek hale getirilebileceğini belirtti. Tülü, projenin hayata geçirilmesi durumunda, cep telefonunu şarj edebilecek ceket ve dizüstü bilgisayarı şarj edebilecek çadır gibi ürünlerin üretilebileceğini bildirdi.

Her alanda kullanılabilir...

Günümüzdeki teknolojiler yeterince kullanıcı dostu ve her alanda uygulanabilir olmadığı gibi aynı zamanda henüz yeterince uygun fiyatlarla pazarlanamıyor. Solar liflerin üretimiyle elektrik üretiminin uygulama alanları çok genişleyecek. Solar lifler perdeler, şemsiyeler, hazır giyim ürünleri, döşemelik kumaşlar, çadırlar, dizüstü bilgisayar çantaları, ilan panoları, bot, otomobil, uçak gibi araçların yüzeyinde kullanılabilecek.

Güncellenme Tarihi : 14.5.2016 23:34

İLGİLİ HABERLER