Gündem
  • 1.7.2009 16:52

CHP VE MHP'YE GÖRE DURUM ÇOK FENA!

Albay Dursun Çiçek'in Askeri Savcılığın kararına ve Genelkurmay başkanı Başbuğ'un açıklamalarına rağmen tutuklanması, muhalefetin de aklını karıştırdı. CHP ve MHP sözcüleri, Ankara'daki toz duman havayı CNN Türk'e şöyle yorumladı...

BELGE VARSA NEDEN ASKERE VERİLMEDİ?

CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek:

Daha önce Genelkurmay Başkanı'nın açıklamalarında belge fotokopidir denildi ve kovuşturmaya gerek olmadığına karar verildi. Dünkü tutuklama sonrasında (Albay Dursun Çiçek'in tutuklanması) belgenin aslının Ergenekon savcısında olabileceği söyleniyor. Eğer varsa bu belge neden askeri savcılığa verilmemiştir?

İçişleri Bakanı, 'Emniyet'in elinde belgenin aslı yok' demişti. Belki Ergenekon savcılarının elinde vardı. TSK devletin ayrı bir parçası değil. Belgenin aslı kimde ise bu alınıp verilmeli ve değerlendirme yapılmalı.

Askere sivil yargı yolunu açan yasada Anayasa'ya ve hukuka uygun düzenleme yapılmalıydı.

Uzun bir MGK toplantısı yapıldı. Üzerinde durulan konunun bir cümleyle ifade edilmesi, sağlıklı yorumlar yapılmasına olanak vermiyor. Taraflar detaylı açıklama yapmalı.

MGK'dan sonra Cumhurbaşkanı, Genelkurmay Başkanı ve Başbakan'ın son tasarıyı (askere sivil yargı yolunu açan düzenleme) ele aldığı anlaşılıyor. Tarafların mutabakatı alınmadan hazırlanan bu düzenleme sorun çıkarıyor gibi görünüyor."

DİĞER BAKANLARDAN SAKLANAN NE?

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural:

"Böyle bir tabloyu demokrasi haketmiyor. Askerin siyasete müdahale edilmesinden Türkiye'de kimler faydalanıyor? Vatandaş için bu tartışmaların nasıl fayda getirdiğini düşünüyoruz.

MGK toplantısından önce Türkiye'de asker-sivil gerilimi ve askere karşı
psikolojik savaş olduğu iddiaları vardı. Devletin kurumlarını yıpratmaya yönelik beyanlarda bulunanlar kimler? Bizzati Başbakan ve AK Parti olmuştur.

Sayın Gül'ün başkanlığında yapılan MGK sonrasında, "Beyanlar faydasızdır" mesajı verildi. Bu kendi kendilerini eleştirdiklerini gösteriyor.

Başbakan asker-sivil gerilimi üzerinden siyaset üretiyor. Devletin kurumları arasında uyum yok. Bu tartışma ve çatışma ortamı içinde kurumların yıprandığını düşünüyorum. Kaotik bir durum var.

MGK'dan sonra Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı neden mini zirve yapıyor? MGK nın altında alt Milli Güvenlik kurulları mı var? Diğer bakanlardan saklanan ne?

Genelkurmay Başkanı, 'Psikolojik savaşla karşı karşıyayım' diyor. Devletin güvenliğinden sorumlu en üst kurumun başındaki kişi bunu diyor. Milletin derdiyle ilgilenecek bir parlamento görevde olmalı."

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:33

İLGİLİ HABERLER