Sağlık
  • 20.7.2009 03:01

CİLDİMİZİN VİTAMİNE İHTİYACI VAR...

Vitaminler enerji sağlamazlar, hücre yapmazlar. Metobolizmayı ayarlayıp glikojen ve glisemin enerjiye dönüşümünde rol oynarlar.Vitaminler suda eriyen ve yağda eriyen diye iki kısma ayrılırlar. C ve B vitamini suda eriyen vitaminlerdir. Bu vitaminlerin fazlası idrarla atılır.

KOLİN( B GRUBU BİR VİTAMİN):
Sinir sisteminde etkilidir. Kurubaklagillerde bulunur. Eksikliği siroza ve damar sertliğine yol açar.

İNOSİTOL (B KOMPLEKSİ VİTAMİN):
Kolinle beraber olmadığında karaciğerin yağlanmasını engeller. Lesitin yapımında kullanılır. Kepek, pekmez, fındık, fıstık, badem ve cevizde bulunur.

FOLİK ASİT (A-B VİTAMİNİ KOMPLEKSİ):
Kanın sıcaklığını korur. Vücutta alyuvar yapımında, hücrelerin yenilenmesi ve büyümesinde kullanılır. Bayanların gebelik döneminde, bebeğin gelişimi için önemli bir rol oynar. Yetersizliğinde, psikolojik sorunlar ve kansızlığa neden olabilir. Yeşil yapraklı bütün sebzelerde, karaciğer, kuru baklagiller, kavun ve bamyada bol miktarda bulunur.

C VİTAMİNLERİ:
Turunçgiller vitamini de denilen bu vitaminler cologen seviyesini korumaktadır. Bu yüzden kanamanın durması ve yaraların çabuk iyileşmesinde rol oynar. Suda eriyen bu vitaminler antioksidan özelliğiyle vücudu bakterilerin zarar vermesinden korur. Kolestrolü dengelemk için pozitif etki yapar. C vitamini yetersiz alındığında diş etlerinde problem, kansızlık ve bitkinlik problemi çıkabilir. Özellikle stres altındaki ve sigara kullanan kişilerin bu vitamine daha çok ihtiyacı vardır. Gıda işlemleri sırasında kolayca kaybedilen bir vitamin olduğundan, C vitamini içeren yiyeceklerin hemen tüketilmesi gerekir. Kivi, kuşburnu, portakal, domates, brokoli, turunçgiller, lahana, karnıbahar, yeşil biber, maydonoz, çilekte bulunur.

D VİTAMİNİ:
Yağda eriyen bu vitamine güneş vitamini de denir. Orta derece güneşten günlük ihtiyacı karşılayacak kadar D vitamini alınır. Hücrelerde kalsiyum ve fosfor yapımında kullanılır. Güneşin dışında, yumurta sarısı, balık yağı ve karaciğerde bulunur.

D2 VE D3 VİTAMİNİ:
Cildi soğuk havalara karşı korur. Metabolizmayı canlandırır.

E VİTAMİNİ:
Yağda erir ve cildin doğal yağ dengesini korur. Kan dolaşımını olumlu etkiler. Cinsiyet bezlerinin dengeli çalışmasını sağlar.

F VİTAMİNİ:
Cilt yüzeyindeki ve cilt altındaki dokuları canlandırır. Saçları olumlu etkiler.

H VİTAMİNİ:
Yağ bezlerini olumlu etkiler.

K5 VİTAMİNİ:
Zararlı bakterileri ve mantarların zarar vermesini engeller.

P VİTAMİNİ:
Kılcal damarları güçlendirir.

PP VİTAMİNİ:
Cildin kan dolaşımını olumlu etkiler. B vitamin ile birlikte, soğuktan açılan yaralara iyi gelir. Vitaminleri sağlıklı almanın en iyi yolu dengeli beslenmek ve farklı gıdaları yemektir. Farklı gıda yemek, vitamin ve mineralleri almamız açısından çok önemlidir. Kişi bu şekilde vitamin alırsa başka vitamin ve mineral desteği almasına ihtiyaç duymaz. Gerekli durumlarda doktor tavsiyeli vitamin alınması gerekebilir.Ancak yüksek dozda alınan bazı vitaminler vücutta birikerek zarar gösterebilir. Bu durumdan dolayı vitaminler gelişi güzel alınacak ilaçlar değildir.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:11

İLGİLİ HABERLER