Ekonomi
  • 13.1.2006 11:43

COCA-COLA HALKA AÇILIYOR

Anadolu Grubu'nun patronu Tuncay Özilhan, iki ayrı şirketini birleştirerek Ürdün'den Çin'e kadar olan bölgede en büyük üretici haline getirdiği Coca-Cola Içecek'i (CCÎ) Şubat ayında halka açıyor. Kasım 2004'te talep yetersizliği nedeniyle son anda ertelenen ilk halka arz denemesinin ardından ikinci kez yatırımcıların karşısına çıkmaya hazırlanan CCİ hisselerinin yüzde 30'unun ÎMKB'de satışa çıkması bekleniyor. İlk halka arzda 900 milyon dolar düzeyinde olan şirket değeri ise son anda bir değişiklik olmazsa, bu kez 1.6 milyar dolar düzeyinde gerçekleşecek (2.1 milyar YTL). Bu durumda CCÎ halka arzı Vakıfbank'ın ardından son 5 yılın en büyüğü olacak. Halka açılma işlemlerinin Şubat sonundan önce bitirilmesi planlanırken, bu durumda CCİ hisseleri en geç Mart başında İMKB'de işlem görmeye başlayacak.

Yapısı tamamen değişti
İkinci halka açılma denemesi öncesinde yapılan değişikliklerle hem halka arz işlemleri, hem de CCİ'nin kendi yapısında önemli farklılıklar ortaya çıktı. Her şeyden önce CCİ'yi halka açacak konsorsiyum değişti. 2004 sonunda işlemden kaldırılan halka arz sırasında satış konsorsiyumuna yurtiçinde İş Yatinm, yurtdışında ise Citibank liderlik yapıyordu. Bu dönemde halka arzın ertelenmesine yol açan talep azlığında problem içeriden değil, yurtdışından kaynaklandığı için uluslararası konsorsiyum lideri değiştirildi. Citibank yerine Credit Suisse First Boston (CSFB) seçildi. İlk arzda yurtiçi konsorsiyum lideri olan İş Yatarım ise bu saüşta da aynı görevi sürdürüyor.

Diğer taraftan ilk halka arz sırasında CCİ, operasyonları sadece Türkiye'yi kapsayan ve 5 fabrikasıyla üretim gerçekleştiren bir şirket olarak yatarımolara pazarlanmışta. Ancak Anadolu Grubu'nun Kasım 2005'te başlattığı yapılanma hamlesiyle CCİ ile grubun yurtdışındaki Coca-Cola operasyonlarını yürüten şirketi Efes Holding tek çata alünda toplandı. Böylece şirket Türkiye'nin yanı sıra Kazakistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Kırgızistan ve Ürdün'deki Coca-Cola ve Efes faaliyetlerini de bünyesine kattı. Şirket ayrıca Irak'ta da Coca-Cola ürünlerinin üretim ve dağıtım haklarını elde etti. Şirketin ayrıca birçok yeni ülkede faaliyete geçmek için fırsat kolladığı da biliniyor..

Birleştirme operasyonu için borsada halka açık olan Efes Holding hisseleri çağrı yoluyla toplanırken bu şirketin İMKB'deki halka açıklık oram yüzde 48.13'ten, yüzde 12.37'ye indi. Efes Holding'deki çağrıya cevap vermeyen küçük ortakların hisseleri halka arzın ardından CCİ hisseleriyle değiştirilecek.

Halka arzda hisse fiyatı 7-8 YTL aralığında bekleniyor
CCİ'nin halka arzı, Efes Holding'in Coca-Cola İçecek devrinin ardından ortaya çıkacak değer üzerinden gerçekleşecek. Bu birleşme sırasında CCİ'ye 1.7 milyar YTL, Efes Holding'e ise 378 milyon YTL değer biçildi. Yani halka açılacak şirketin değeri 2 milyar 78 milyon YTL (l milyar 550 milyon dolar) düzeyinde olacak. Ortaya çıkan şirketin sermayesi ise 276.3 milyon YTL düzeyinde gerçekleşecek. Bu durumda bir CCÎ hissesinin İMKB'ye halka arz değerinin 7-8 YTL aralığında belirlenmesi bekleniyor. Ancak halka arzın sermaye artarımı yapıp rüçhan haklarının kısıtlanması yoluyla gerçekleştirilmesi durumunda hisse fiyata değişebilecek.

(milliyet)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:16

İLGİLİ HABERLER