Ekonomi
  • 13.1.2006 11:45

HİPERMARKETLERE YENİ DÜZENLEME GELİYOR

Büyük tartışmalara neden 'Market Yaşaşı'nda sona gelindi. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, bakkal ve küçük marketlerin itiraz ettiği ve uzun süre beklemede tuttuğu "Büyük Mağazalar Kanunu Taslağı"na son şeklini verdi. Küçük esnaf kesiminin, "Buna da şükür" diye yorumladığı tasarı taslağı, önümüzdeki günlerde Başbakanlığa sunulacak.

Taslakta neler var?
Buna göre büyük mağazaların kuruluşuna, valilik veya valiliğin teklifi üzerine Sanayi ve Ticaret Bakanlığı izin verecek. Kuruluş izni alamayan projelere, belediyeler tarafından ruhsat verilmeyecek ve teşvik kapsamına alınmayacak. Satiş alam 3 bin metrekareyi geçmeyen büyük mağazaların kuruluş izinleri, belediyenin görüşü alınarak valilik tarafından, 3 bin metrekareden büyük, 15 bin metrekareden küçük olan mağazaların kuruluş izinleri; imar planlarında belirlenen ticari alanlarda doğrudan, imar planlarında yoksa, belediye, dernek ve ildeki odaların görüşü alınarak valilik tarafından verilecek.

Artık sicilleri olacak
Taslakta, büyük mağazaların aynı ya da başka yerleşim merkezinde doğrudan veya dolaylı olarak satiş mağazası zinciri kurmaları ve şube açmaları kanun kapsamına alınırken, her ilde ticaret odası veya ticaret ve sanayi odası bünyesinde "Büyük Mağazalar Sicili" oluşturulacak. Kuruluş izni alanlar, "Sicil Defteri"ne kayıt edilecek.

Bu tür müesseselerin kuruluş izni kriterleri arasında işe, faaliyet gösterilecek yerdeki esnaf ve sanatkarlar ile KOBl yoğunluğu ile trafik ve nüfus yoğunluğu dikkate alınacak. Böylece, rekabet ermekte zorlandıklarını dile getiren bakkal, market ve şarküteri gibi küçük işletmeler koruma altına alınmış olacak.

(vatan) Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:16

İLGİLİ HABERLER