Yaşam
  • 21.1.2006 00:48

ÇOCUĞUNUZUN ÇİZDİĞİ RESİMLERDEKİ RENKLERİN SIRRI

Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ali Boğa, çocukların resim yaparken kullandıkları renkler ve şekillerin ruh hallerini yansıttığını bildirdi.


Boğa yaptığı açıklamada, özellikle okul öncesi dönemdeki çocukların resim yaparken renkleri ve şekilleri bilinçli olarak kullanmadıklarını, yaptıkları resimlerin çoğu zaman dış dünyadan çok iç dünyalarını yansıttığını vurguladı.


"Bu dönemde çocuklar kırmızı olan bir eşyayı sarı olarak boyayabildiği gibi örneğin bir kediyi çok farklı çizerek onun kedi olduğunu söyleyebilir" diyen Boğa, bu dönemde ebeveynlerin ve eğitimcilerin kesinlikle çocuğa "Hayır bu kedi değil, kedi böyle çizilir veya bunun rengi kırmızı" şeklinde müdahale etmemeleri gerektiğini, müdahalenin çocuğunun yaratıcılığını engelleyeceğini söyledi.


Dışavurum olarak tanımlanan bu tekniğin birçok ünlü ressama da ilham kaynağı olduğunu ve bu tekniğin resimde akım oluşturduğunu belirten Boğa, çocukların resim yaparken kullandıkları renkler ve şekillerle iç dünyalarını yansıttıklarını ifade etti.


Bir çocuğun yaptığı resme bakarak onun iç dünyası ile ilgili ipuçlarına ulaşılabileceğini söyleyen Boğa, şunları kaydetti:
"Çocuklar resimlerinde isteklerini, öfkelerini, kaygılarını, nefretlerini, sevgilerini, sevinçlerini renk ve şekiller yardımıyla yansıtırlar. Siyah, kahverengi, gri, mavi, mor ve tonları çocuğun melankolik ruh halini, kırmızı, yeşil, sarı, turuncu gibi canlı renklerin ağırlıklı olarak kullanması ise çocuğun mutlu ve huzurlu bir çocukluk geçirdiğini gösterebilir. Çocuk istediği kırmızı kazağı çizer. Ya da hasta olan babasının durumunu resmine yansıtır." Çocukların şekillerle de ruh hallerini yansıttıklarını belirten Boğa, çocukların resim yaparken sevmedikleri kişileri küçük veya canavar gibi, sevdikleri kişileri ise büyük ve güzel çizdiklerine dikkat çekti.


Çocukların sevmedikleri ve zarar vermek istedikleri kişileri ise resmederken, düşüncelerini resimlerinde başka bir canlıya yaptırdıklarını belirten Boğa, "Örneğin çocuk sevmediği ve zarar vermek istediği kişiyi kocaman bir köpek balığının ağzında çizebilir" dedi.


Boğa, resmin, çocukların yaratıcılığında son derece önemli bir işlevi olduğunu da vurgulayarak, resim yaparken çocuklara müdahale edilmemesi gerektiğini yineledi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:12

İLGİLİ HABERLER