Gündem
  • 9.9.2011 00:08

CUMHURBAŞKANI GÜL, YURDA DÖNDÜ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bir dizi program ve resmi ziyaretlerde bulunmak üzere gittiği Rusya'dan bu gece saatlerinde yurda döndü.
'ANA' adlı özel uçakla, Dış İşleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile birlikte gece saatlerinde İstanbul Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'ne gelen Cumhurbaşkanı Gül, yolculuğun ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Sayın Medvedev'in daveti üzerine ziyareti gerçekleştirdiğini ifade eden Gül, "Bu yıl üçüncüsüne katılmak üzere şeref misafiri olarak davet edildim. Toplantıya doğudan ve batıdan çok seçkin devlet adamı katıldı. Bu seneki toplumun konusu, toplumsal çeşitlilik çağında modern devletti. Ben de fikirlerimi paylaştım. Özellikle, Avrupa'da karşılaştığımız ırkçılığı, ayrımcılığı, İslamafobi gibi konuların nasıl büyük bir tehlike arz ettiğini ve modernliğin doğuşu olan Avrupa'da
bu tehlikenin nasıl büyük tehlike arz ettiğini paylaştım. Bu vesile ile Medvedevl ile toplantılar yaptık. İkili ilişkilerimizi gözden geçirdik. Türkiye ile Rusya arasındaki ticari konuları ve ticari hedefimiz olan 100 milyar dolara erişmek için yapılması gerekenleri gözden geçirdik. Türkiye'nin ihracatında lojistik destekler kurma konusunu konuştuk. Enerji konusunu, gaz konusunu ve nükleer santrallerin sorunsuz bir şekilde devam ettiğini memnuniyetle konuştuk. Turizm konusunda ve karşılıklı yatırımlar
hususunda görüş alış verişinde bulunduk" dedi.
Bu ziyaretin çok zamanlı bir ziyaret olduğunu ifade eden Gül, "Ortadoğu'da olup bitenleri, bölgemizde olup bitenleri gözden geçirmek anlamında çok faydalı oldu. Önce Karabağ konusunda görüşlerimizi paylaştık. Suriye'de olup bitenleri karşılıklı tahlil ettik. Doğu Akdeniz'de yaşanan gelişmeleri bizim perspektifimizden paylaşma imkanı bulduk. Ayrıca NATO Rusya ilişkileri çerçevesi içerisinde Füze Savunma Sistemi ile ilgili gelişmeleri aktararak görüş alışverişinde bulunduk." diye konuştu.
Bir basın mensubunun Füze Savunma Sistemi konusunun gündeme gelip gelmediği sorusuna ise; Rusya Federasyonu NATO'nun stratejik ortağıdır şeklinde yanıtlayan Gül, "Hala soğuk savaş dönemini mantığıyla düşünürler. Rusya ve NATO arasında çok yakın ilişkiler var. Bu sistem savunma amaçlıdır ve silahlara karşıdır. Bu silahlara sadece devletlere değil, devletler dışındaki örgütlerde de sahip olabilmektedirler. Dolayısıyla tamamen savunma amaçlıdır" şeklinde yanıt verdi.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 14:14

İLGİLİ HABERLER