Gündem
  • 9.9.2011 00:09

JUNCKER'DEN SHENGEN DESTEĞİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk vatandaşlarının shengen vizesinden yararlanamaması ile ilgili sıkıntıyı Lüksemburg Başbakanı Juncker ile paylaştığını ve konuk başbakanın da kendisi ile aynı düşüncede olduğunu söyledi. Juncker de, Türkiye'nin AB'ye tam üye olması noktasındaki iradeyi ortaya koymak gerektiğini ve bunun bir işaretinin de, vize sisteminin düzeltilmesi olacağını söyledi.
Başbakan Erdoğan, Lüksemburg Başbakanı Jean Claude Juncker ile ortak bir basın toplantısı düzenledi. Erdoğan Lüksemburg ile Türkiye ilişkilerinin mükemmel seviyede olduğunu belirterek, siyasi ve ekonomik ilişkilerin daha da gelişmesini önemsediklerini söyledi. Erdoğan, Lüksemburg'un Türkiye'ye doğrudan yatırımlarını daha da artırılmasını istediklerini belirterek, Lüksemburg'da yerleşik yatırım fonlarının da Türkiye'ye yapılması konusunda yönlendirilmesini arzu ettiklerini kaydetti.
İki ülke arasında gelir ve servet üzerinden alınan vergilerde çifte vergilendirmeyi önleme ve vergi kaçakçılığına engel olma anlaşmasını değiştiren protokolün 14 Temmuz 2011 itibariyle yürürlüğe girdiğini de hatırlattı.
Lüksemburg'un ekonomik ve ticari ilişkilerin yanı sıra Türkiye'nin AB sürecine başından itibaren geniş manada destek verdiğini ifade eden Erdoğan, "Bugün de yaptığımız görüşmelerde bu desteği verme yaklaşımını ben değerli dostumda gördüm" dedi.
Erdoğan, AB hükümet başkanlarının bir duayeni ve Avrupa bütünleşmesinin güçlü savunucusu olarak Juncker'in bu desteğinin çok önemli olduğunu da vurguladı. Erdoğan, "Bu desteğin önümüzdeki dönemde de somut biçimde devam edeceğine inancım tamdır" dedi.
Erdoğan, Avrupa'da serbest dolaşımla özdeşleşen Shengen konusunda Türkiye'ye yönelik bir haksızlığın olduğunu Juncker ile paylaştığını belirterek, "Sağolsun kendisi de bu düşüncemizi aynı şekilde paylaştılar. Türk vatandaşlarının tabi oldukları vize uygulamalarının Türkiye'nin ortaklık hukukundan kaynaklanan müktesep haklarının ihlali niteliği taşıdığını, başta Adalet Divanı olmak üzere bazı AB ülkelerinin mahkemelerinde alınan yargı kararlarıyla bir kez daha teyit edildiğini Sayın Juncker'e dile
getirdik. Bu konuda AB ülkelerinin üzerlerine düşeni yapması gerektiğini de kendilerine ifade ettim" dedi.

JUNCKER'DEN SHENGEN DESTEĞİ
Konuk Başbakan Juncker de, Türkiye ile AB müzakerelerinin hızlanmasını ve sürekli askıya alınmasını, ara verilmesini istemediklerini söyledi. Juncker, "Türk ve Avrupa vatandaşlarına da bu konudaki irademizi ortaya koymak istiyoruz. Türkiye'nin AB'ye tam üye olması noktasındaki irademizi ortaya koymamız gerekiyor. Bunun bir işareti de, vize sisteminin düzeltilmesi olacaktır. Şu anda bu konuda bir sıkıntı var ve Türkiye'nin de en az AB'ye üye olmayan başka ülkelerle aynı muameleyi görmesini istiyoruz. Bu
konuda biz Sayın Erdoğan ve Türk hükümetinin defalarca ifade etmiş olduğu vizeler konusundaki görüşü tamamen paylaşıyoruz ve geri kabul anlaşması ile vizelerin serbest bırakılmasının eş zamanlı olarak çözüme kavuşmasını ve her iki taraf için de tatmin edici şekilde gerçekleşmesini istiyoruz" dedi.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 14:14

İLGİLİ HABERLER