Gündem
  • 30.10.2014 11:50

Cumhuriyet İran’dan ABD’ye dünyada kutlandı

CUMHURİYET BAYRAMI İRAN’DA KUTLANDI

Cumhuriyetin ilanının 91'inci yıl dönümü, Türkiye’nin Urumiye Başkonsolosluğu’nda verilen resepsiyonla kutlandı.

İran’ın Batı Azerbaycan Eyaleti’nin merkezi Urumiye’de başkonsolosluk ikametgahında düzenlenen kutlamaya eyaletten üst düzey yetkililer katıldı.

Türkiye’nin Urumiye Başkonsolosu Mehmet Bulut’un ev sahipliğinde verilen resepsiyona, Batı Azerbaycan Eyalet Vali Yardımcısı Ali Rıza Radfer, Urumiye Kaymakamı Abbas Hasan Hani, Urumiye Belediye Başkanı Muhammed Hazretpur, İran Dışişleri Bakanlığı’ndan temsilciler ile çok sayıda davetli katıldı.

Katılımlarından dolayı davetlilere teşekkür eden Başkonsolos Bulut, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yurt dışında bulunan Türk temsilciliklerine gönderdiği mesajı okudu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mesajında şu ifadeler yer aldı:
'Görev yapmakta olduğunuz bu dost ülkede bulunan tüm kardeşlerimizin Cumhuriyet Bayramı'nı kutluyor, cumhuriyetimizin kuruluşunun 91. yıl dönümünün ülkemiz milletimiz, tüm dost ve kardeş ülkeler için hayırlar getirmesini Allah’tan niyaz ediyorum. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 91. yıl heyecanını bizlerle paylaşan dost ve kardeş ülkelerin temsilcilerine, onların nezdinde tüm dost ve kardeş halklara, temsilcilik çalışanlarımıza bu anlamlı günümüzde barış ve dayanışma mesajlarımızı iletiyor, milletimizin en kalbi selamlarını gönderiyorum.
Türkiye Cumhuriyeti dünyada barışı, dayanışmayı, adalet ve refahı savunan, her ülkenin içişlerine ve toprak bütünlüğüne saygı gösteren uluslararası hukuku, insani değerleri, insan hak ve özgürlüklerini herşeyin üzerinde tutan bir dış politika anlayışına sahiptir. 91 yıl boyunca hassasiyetle muhafaza ettiğimiz, bu savunduğumuz değerler bugün ve bundan sonra da Türkiye dış politikasının sarsılmaz temel ilkeleri olacaktır.
Türkiye her meselede adaletin, hakkaniyetin ve barışın yanında yer almayı mazlum ve mağdurlar için cesaretle hakkı savunmayı sürdürecektir. Türkiye, istikrarla büyüyen ekonomisi, standartları yükselen demokrasisi, kararlı Avrupa Birliği süreci, G20 üyeliği, uluslararası platformlardaki etkin tutumuyla bölgesel ve küresel barış için insanlık adına seferberlik etmekten de kaçınmayacaktır. Bu düşüncelerle orada yaşayan vatandaşlarımızın, tüm kardeşlerimizin, akrabalarımızın Cumhuriyet Bayramı'nı tebrik ediyorum. Bu anlamlı günde heyecanımıza ve coşkumuza ortak olan dost ve kardeş ülkelere onların halklarına ve temsilcilerine ülkem ve milletim adına şükranlarımı sunuyor, selam ve saygılarımı yolluyorum.'

Resepsiyonda davetlilere Türk mutfağından yemekler sunuldu.

İRAN,URUMİYE,(DHA)

CUMHURİYET BAYRAMI LONDRA'DA KUTLANDI


29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği Rezidansı'nda düzenlenen resepsiyon ile kutlandı.

Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç ve eşi Esra Bilgiç'in ev sahipliğinde düzenlenen resepsiyona, Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Türkiye'nin Londra Başkonsolosu Emirhan Yorulmazlar, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın Türkiye Ticaret Temsilcisi Lord Janvrin, İngiltere Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı General Sir Nicholas Houghton, İngiltere Eski Savunma Bakanı ve Muhafazakar Parti milletvekili Liam Fox, KKTC Londra Temsilcisi Oya Tuncalı, Londra'da görevli çok sayıda ülkeden Büyükelçilik ve Başkonsolosluk çalışanları, yabancı misyonlardan temsilciler, Türk Sivil Toplum Kuruluşları'nın başkanları ile sanatçılar, akademisyenler ve basın mensupları katıldı. Resepsiyona İngiltere'deki NATO karargahında görevli 16 Türk deniz subayı da katıldı. Büyükelçi Abdurrahman Bilgiç ve eşi Esra Bilgiç, Büyükelçilik Müsteşarı Fatih Ulusoy, Hava Pilot Kurmay Albay Silahlı Kuvvetler Ateşesi Ömer Özkan ve eşi Duygu Özkan konukları kapıda karşıladı.


Resepsiyonda,Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye Büyükelçiliklerine gönderdiği kutlama mesajı hem Türkçe, hem İngilizce okundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan gönderdiği mesajında şu ifadeler yer aldı:


"Görev yapmakta olduğunuz bu dost ülkede bulunan tüm vatandaşlarımızın Cumhuriyet Bayramı'nı kutluyor; Cumhuriyetimizin kuruluşunun 91'inci yıl dönümünün ülkemiz, milletimiz, tüm dost ve kardeş ülkeler için hayırlar getirmesini Allah'tan niyaz ediyorum. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 91. yıl heyecanını bizlerle paylaşan dost ve kardeş ülkelerin temsilcilerine, onların nezdinde tüm dost ve kardeş halklara, temsilcilik çalışanlarımıza da bu anlamlı günümüzde barış ve dayanışma mesajlarımızı iletiyor, milletimizin en kalbi selamlarını gönderiyorum.


Türkiye Cumhuriyeti, dünyada barışı, dayanışmayı, adalet ve refahı savunan; her ülkenin iç işlerine ve toprak bütünlüğüne saygı gösteren, uluslararası hukuku, evrensel insani değerleri, insan hak ve özgürlüklerini her şeyin üzerinde tutan bir dış politika anlayışına sahiptir. 91 yıl boyunca hassasiyetle muhafaza ettiğimiz ve savunduğumuz bu değerler, bugün ve bundan sonra daTürkiye dış politikasının sarsılmaz temel ilkeleri olacaktır. Türkiye, her meselede adaletin, hakkaniyetin ve barışın yanında yer almayı, mazlum ve mağdurlar için cesaretle hakkı savunmayı sürdürecektir.


Bu düşüncelerle, orada yaşayan tüm vatandaşlarımızın, tüm kardeşlerimizin, akrabalarımızın Cumhuriyet Bayramlarını tekrar tebrik ediyorum. Bu anlamlı günde, heyecanımıza ve coşkumuza ortak olan dost ve kardeş ülkelere, onların halklarına ve temsilcilerine, ülkem ve milletim adına şükranlarımı sunuyor; selam ve sevgilerimi yolluyorum."


DUALARIMIZ MADENCİLER VE ONLARIN YAKINLARINA


Mesajın ardından Büyükelçi Abdurrahman Bilgiç yaptığı konuşmada, Karaman'da meydana gelen maden kazasının kendilerini derinden üzdüğünü belirterek dualarının madenciler ve aileleriyle olduğunu söyledi.


Konuşmasında İngiltere ileTürkiye arasında güçlü bağlar olduğunu belirten Bilgiç, Türkiye ve İngiltere arasındaki ikili ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştiğine dikkat çekerek 2 bin 500'den fazla İngiliz şirketi veya sermayesinin Türkiye'de yatırımları bulunduğuna vurgu yaptı. Bilgiç, "İngiltere'nin Türkiye'deki dinamik projelerle yakından ilgili olduğunu anlıyoruz. Türkiye ve İngitere'nin birbirine benzer ekonomik ve ticari zihniyeti olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.


Çeşitli temaslarda bulunmak üzere İngiltere'ye gelen Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım da, konuşmasının başında Karaman'da meydana gelen maden kazasından dolayı büyük üzüntü duyduklarını, dualarının madenciler ve yakınlarıyla olduğunu söyledi.


Yıldırım konuşmasında, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 91. yılını kutlarken Cumhuriyetin 100. yılının kutlanacağı 2023 yılında Türkiye'nin dünyanın en büyük ekonomiler, içersinde yer almayı hedeflediklerini söyledi.


Geç saatlere kadar süren resepsiyonda Büyükelçi Bilgiç ve eşi konuklarla tek tek ilgilenerek sohbet etti.

Gonca YAĞCI / LONDRA, (DHA)-


PARİS BÜYÜKELÇİLİĞİ CUMHURİYET RESEPSİYONU

Fransa'nın Paris Büyükelçiliği rezidansı Cumhuriyetin 91'inci Yıldönümü kutlamalarında Türk ve Fransız konuklarını ağırladı.
Paris Büyükelçiliğinde düzenlenen resepsiyon Büyükelçi Hakkı Akil ve İnci Akil ev sahipliğinde gerçekleşti.
Resepsiyona Türkiye’nin OECD Nezdindeki Daimi Temsilci Büyükelçi Mithat Rende, Türkiye'nin UNESCO Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı ve çok sayıda ülke Büyükelçisi, diplomatları ve askeri ateşeleri katıldı. Askeri ataşeleri Büyükelçi Hakkı Akil ile Silahlı Kuvvetler Ataşesi Kurmay Albay Turgut Çelebi karşıladı.
Üst düzeyde katılımın gerçekleştiği törene ayrıca sanatçılar,sivil toplum kuruluşu temsilcileri çok sayıda Türk ve Fransız katıldı. Davette konuklara Türk lezzetleri sunuldu.
Büyükelçi Akil tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Paris Büyükelçiliğine gönderdiği özel kutlama mesajı okundu.
Büyükelçi Akil, konuşmasının ardından Türk basınına yaptığı açıklamada ”Cumhuriyetimizin 91. Yılını kutluyoruz ama Karaman'da meydana gelen maden kazası nedeniyle bu sene üzüntülüyüz. Malesef bayramı arzuladığımız ve istediğimiz coşku ile kutlayamıyoruz. Buradan maden kazasında kalan vatandaşlarımızın en kısa zamanda kurtarılmalarını diliyorum. Devletimize bu kaza nedeniyle geçmiş olsun diyorum. Paris’te ülkemizden uzakta bütün günlerin önemi ve anlamı bir başka oluyor. Özellikle vatandaşlarımız açısından. Vatndaşlarımız büyükelçiliğimize gelip büyekleçiliğimizde diğer vatandaşlarımızla ve Fransız yetkililerle bir araya gelmeleri onların ileride hayatta daha başarılı olmaları ve Fransa’ya entegrasyonları açısından da büyük önem taşıyor” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 31 Ekim'de Fransa'ya düzenleyeceği çalışma ziyaretiyle ilgili Büyükelçi Akil "Sayın Cumhurbaşkanımız 31 Ekimde Fransa’ye günü birlik çalışma ziyaterinde bulunacak. 20-21 Nisan'da Başbakan olarak bu yıl için Fransa'yı ziyaret etmişti. Bu kısa dönem içersinde 2. ziyaret olacak. Bu da ilişkilerimizin geldiği seviyeyi göstermek açısından çok önemli. Çünkü Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Cumhurbaşkanımız arasında kişisel bir dostluk oluştuğunu da söyleyebilirim. Hem uluslararası hem bölgesel konulara da karşılıklı olarak birbirlerini telefonla arıyorlar. Bazen durumun önemine binaen karşılıklı bir araya gelme ihtiyacı hissediyorlar. Bu bakımdan İlişkilerimizin ciddi bir ivme kazandığını, ileri bir düzeye geldiğini söyleyebilirim" dedi.

Gülten ÖZBEY / PARİS (DHA)



CUMHURİYETİN 91. YILDÖNÜMÜ CENEVRE'DE KUTLANDI

Cenevre Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Ferden Çarkçı ile Dünya Ticaret Merkezi Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Haluk Ilıcak ve eşleri birlikte yabancı misyon şeflerine bir kutlama resepsiyonu verdi. Kutlamaya katılımın geçen yıllara oranla bu yıl daha fazla olduğu gözlendi. Kutlama öncekilere nazaran Türkiye'de yaşayan maden kazası nedeni ile buruk geçti.
İki saat süren davette, yabancı şeflerin büyükelçilere kaza ile ilgili olarak 'geçmiş olsun' dileklerinde bulundukları öğrenildi.

CENEVRE BAŞKONSOLOSLUĞU'NDA RESEPSİYON
Cenevre Başkonsolosu Nurdan Bayraktar Golder'in konsoloslukta verdiği resepsiyona katılımın önceki yıllarar göre daha gazla olduğu görüldü. Bayraktar resepsiyonda yaptığı konuşmada Cumhuriyetin nasıl kurulduğunu ve bugünlere nasıl gelindiğini anlattıktan sonra Türkiye'de yaşanan Maden kazasında 18 işçi kardeşimizin toprak altında olduğu ifade ederken onların en kısa zamanda kurtulmalarının haberini sabırsızlıkla ve heyecanla beklediğini söyledi.
Kutlamada Birleşmiş Milletler Nezninde Büyükelçi Mehmet Ferden Çarıkçı ve Dünya Ticaret Merkezi Neznindeki Büyükelçi Haluk Ilıcak da hazır bulundu.

Zafer ATAMER - CENEVRE / DHA


KOPENHAG’DA 29 EKİM COŞKUSU

KOPENHAG’daki Türk Büyükelçiliğinde düzenlenen 29 Ekim kutlama töreninde, davetliler Cumhuriyete daha iyi sahip çıkma sözü verdiler. Davetlileri girişte karşılayan Büyükelçi Mehmet Dönmez, Atatürk posteri ve Türk bayrağı önünde hepsiyle ayrı, ayrı fotoğraf çektirdi. Törende Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın mektubu okunduktan sonra İstiklal marşı söylendi. Davetliler arasında 7 yaşındaki Aşkın Ramazan Bozkurt dikkat çekti. Üzerinde Türk bayrağı tişörtü ile törene annesi Selvi Bozkurt ile katılan Aşkın Ramazan Bozkurt, Büyükelçi Dönmez ile Türk bayrağı önünde poz verdi. Büyükelçi Mehmet Dönmez yaptığı konuşmada, Ermenek’deki maden faciasından duyulan üzüntüyü dile getirdi. Dönmez “Bizim en büyük bayramımız olan 91 inci Cumhuriyet bayramımızı kutluyorum”dedi. Büyükelçi Dönmez, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tüm dış temsilcilikler aracılığı ile mesaj gönderdiğini belirterek, Erdoğan’ın tüm vatandaşlarımızın Cumhuriyet bayramını kutladığını söyledi. Müzik Öğretmeni Erol Sarıkaya da gençlere 29 Ekim’in önemini ve Atatürk’ün müziğe verdiği önemi anlattı ve İstiklal marşının doğru okunması gerektiğini söyledi. Davetliler daha sonra sunulan yemeklerin tadına baktılar.
Ünsal TURAN / KOPENHAG (DHA)

CUMHURİYET BAYRAMI STRAZBURG'DA COŞKUYLA KUTLANDI

Fransa’nın Strazburg kentinde Cumhuriyet Bayramı'nın 91. Yıldönümü, 212 yıllık tarihi Josephine Pavilion'unda 500 davetlinin katılımıyla kutlandı. Strazburg Başkonsolosluğu'nun ev sahipliği yaptığı Cumhuriyet Bayramı resepsiyonuna bu yıl da ilgi büyüktü. Resepsiyona Türk ve Fransız davetlilerle beraber Avrupa Kuruluşları, Avrupa Konseyi (AK), Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) çalışanları, yabancı diplomatik misyon temsilcileri ile belediye, üniversite ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Başkonsolos Serdar Cengiz davetlilere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Paris Büyükelçisi Hakkı Akil’in Cumhuriyet Bayramı mesajını okudu. Davetlilere, “Cumhuriyet’in kuruluşun 91. Yıldönümü ülkemiz, milletimiz tüm dost ve kardeş ülkeler için hayırlar getirmesini Allah’tan niyaz ediyoruz. Bu anlamlı günde barış ve dayanışma mesajlarını iletiyor milletimizin en kalbi selamlarını gönderiyoruz. Bu akşamın heyecanına ve coşkusuna ortak olan dost, kardeş ülkelere onların halklarına, temsilciliklerine ülkem ve milletim adına şükranlarımı sunuyor herkese selam ve sevgiler yolluyorum” mesajı iletildi. Her zaman olduğu gibi Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu iki ayrı salonda yapıldı. Başkonsolos Serdar Cengiz davetlilerle yakından ilgilendi.

Levent GÜNDÜZ- STRAZBURG/DHA

MÜNİH SARAYI’NDA CUMHURİYET RESEPSİYONU

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 91. yıldönümü Almanya’nın Münih kentinde, Nymphenburg Sarayı’nda düzenlenen resepsiyon ile kutlandı. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Türkiye’nin Münih Başkonsolosluğu tarafından geniş katılımlı resepsiyon düzenlendi.

Deniz Filizmen’in sunuculuk yaptığı resepsiyon, “Die Blechquinten” adlı Bavyera Halk Müziği Orkestrası’nın İstiklal Marşı ve Alman Milli Marşı'nı çalmasıyla başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın bayram mesajının Almanca olarak okunduğu resepsiyonda, Münih Başkonsolosu Mesut Koç konuşmasını Türkçe ve Almanca yaptı.

Koç konuşmasına, Ermenek’teki maden kazasından duyduğu üzüntüyü dile getirerek başladı. Başkonsolos Koç, “Türk toplumu Almanya’da bir başarı hikayesi yazmıştır. Bazı sorunların varlığı bu gerçeği değiştirmez. Bilhassa gençler ve çocuklarla bir yandan Almanya’ya uyum ve katkı çizgimizi artırırken, Türkçe'mize ve ülkemizin değerlerine sahip çıkmayı ve ülkemize katkımızı sürdürmeye devam etmek zorundayız. Bu doğrultuda daha güzel ve başarılı bir gelecek sizleri bekliyor” dedi.

Resepsiyona katılan Bavyera Eyaleti İçişleri Bakanı Joachim Herrmann yaptığı konuşmada, “Türkiye’nin Bavyera Eyaleti’nde Nürnberg ve Münih olmak üzere iki başkonsolosluğu olan tek ülke olması bizi sevindiriyor. Türkiye’nin NATO’da güvenilir bir partner olmasına Almanya olarak çok değer veriyoruz. Türkiye sınırındaki çok zor durumun da bilincindeyiz” dedi. Hermann, eyaletteki Türklerin uyum sağlamış olmalarından duydukları memnuniyeti de dile getirdi. IŞİD konusunu da değinen Herrmann “IŞİD'İn tipik İslam olmadığını ve burada yaşayan Müslümanların da onları tipik göremediğinin bilincindeyiz” dedi.

“Die Blechquinten” adlı Bavyera Halk Müziği Orkestrası Dede Efendi’nin ölümsüz eseri Yine Bir Gülnihal’i seslendirince konuklardan büyük alkış aldı. Violinistin Hande Özyürek ve piyanist Fedele Antoinicelli ikilisi mini konserde Ahmet Adnan Saygun ve Fazıl Say’dan eserler sundular.

Ahmet İNCEL / MÜNİH (DHA)


CUMHURİYET RESEPSİYONUNDA BİR İLK; ERDOĞAN’IN MESAJI OKUNDU


Cumhuriyet Bayramı’nın 91.yıl dönümü kutlamaları kapsamında Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım, Rusya’daki yabancı misyon sahipleri, Rus diplomatlar, Türk ve Rus iş adamlarının davetli olduğu bir resepsiyon verdi. Resepsiyonda en dikkat çeken nokta ise ilk defa yurt dışındaki bir Cumhuriyet Resepsiyonu’nda cumhurbaşkanın mesajının okunması oldu.
Karaman'da özel sektöre ait maden ocağına su dolması nedeniyle çok sayıda işçinin içeride mahsur kaldığı üzücü olay nedeniyle Türkiye genelinde Cumhuriyet Bayramı kutlama törenleri, geçit törenleri ve resepsiyonlar iptal edilirken, Moskova’da Cumhuriyetin 91. yılı dün akşam bir resepsiyonla kutlandı. Moskova’daki Swiss Otel’de düzenlenen resepsiyona yaklaşık bin kadar kişi katılırken, Türkiye’de yaşanan üzücü olaylardan dolayı eğlence programlarına yer verilmedi.
Büyükelçi Yardım, konukları kapıda tek tek karşılayıp kutlamaları kabul ederken, bir süre de sohbet etti. Rus ve diğer yabancı diplomatların Yardım’a, Karaman’da meydana gelen maden kazası dolayısı ile üzüntülerini ilettikleri görüldü.
Törende bir de ilk yaşanırken daha önceki yıların aksine ilk defa Büyükelçi Ümit Yardım, bir konuşma yaptı ve bu konuşmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajını salondaki konuklara okudu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yolladığı ve Büyükelçi Yardım’ın salonda okuduktan sonra büyük alkış alan mesajı şu şekilde:
“Görev yapmakta olduğunuz bu dost ülkede bulunan tüm vatandaşlarımızın Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyor; Cumhuriyetimizin kuruluşunun 91’ci yıldönümünün ülkemize, milletimiz, tüm dost ve kardeş ülkeler için hayırlar getirmesini Allah’tan niyaz ediyorum. Cumhuriyetimizin 91.yıl heyecanını bizlere paylaşan dost ve kardeş halklara, temsilcilik çalışanlarımıza bu anlamlı günümüzde barış ve dayanışma mesajlarımızı iletiyor, milletimizin en kalbi selamlar gönderiyorum.
Türkiye Cumhuriyeti, dünyada barış, dayanışmayı, adalet ve refahı savunan; her ülkenin iç işlerine ve toprak bütünlüğüne saygı gösteren, uluslararası hukuku, evrensel insani değerleri, insan hakları özgürlüklerini her şeyin üzerinde tutan bir dış politika anlayışına sahiptir. 91 yıl boyunca hassasiyetle muhafaza ettiğimiz ve savunduğumuz bu değerler, bugün ve bundan sonra da Türkiye dış politikasının sarsılmaz temel ilkeleri olacaktır. Türkiye, her meselede adaletin, hakkaniyetin ve barışın yanında yer almayı, mazlum ve mağdurlar için cesaretle hakkı savunmayı sürdürecektir.
Türkiye istikrarla büyüyen ekonomisi, standartları yükselen demokrasisi, kararlı Avrupa Birliği süreci, G-20 üyeliği, uluslararası platformlardaki etkin tutumuyla, bölgesel ve küresel barış için tecrübesini insanlık adına seferber etmekten de kaçınmayacaktır.
Bu düşüncelerle, orada yaşayan tüm vatandaşlarımızın, tüm kardeşlerimizin, akrabalarımızın Cumhuriyet Bayramını tekrar tebrik ediyorum.
Bu anlamlı günde, heyecanımıza ve coşkumuza ortak olan dost ve kardeş ülkelere, onların halklarına ve temsilcilerine, ülkem ve milletim adına şükranlarımı sunuyor; selam ve sevgilerimi yolluyorum.”
Cumhuriyet Resepsiyonu için bir ilk olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mesajını okuduktan sonra DHA’ya kısa bir açıklamada bulunan Büyükelçi Yardım, Cumhurbaşkanı’nın mesajı ile ilgili, kendisi için de bir ilk olduğunu belirterek, “Çok anlamlı ve güzel oldu. Rus dostlarımızla vatandaşlarımız ve misafirlerimizle mesajlarımızı paylaşmak, özellikle dış politikamız ile ilgili anlamlı mesajlarımızı en üst düzeyde aktarabilmek bakımından son derece uygun ve güzel bir vesile oldu” dedi.
Mesajın sadece Rusya’da değil diğer bütün ülkelere ortak olarak gönderildiğini de belirten Büyükelçi Yardım, gelen misafirlerin Cumhuriyet Bayramı’nı kutlamalarının yanı sıra, kayda değer bir bölümünün de şuanda Türkiye’de yaşanan maden kazası ile ilgili geçmiş olsun dileklerini söylediklerini ve bunun Türkiye’yi ne kadar yakından takip ettiklerini göstermesi bakımından güzel ve anlamlı olduğunu dile getirdi.
Siyamend KAÇMAZ/MOSKOVA (DHA)


GECE YARISI EKSPRESİ' FİLMİNİN GERÇEK HAYATTAKİ KAHRAMANI NEW YORK'TA TÜRK BAYRAĞI'NI GÖNDERE ÇEKTİ


TÜRKİYE'yi dünyaya yanlış tanıtan 'Gece Yarısı Ekspresi' filminin gerçek hayattaki kahramanı Billy Hayes, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenlerinde New York'ta Wall Street'e Türk Bayrağı çekti.


Türkiye'nin üzerine yıllar boyu kara bulut gibi çöken 'Gece Yarısı Ekspresi' filminin gerçek hayattaki kahramanı Billy Hayes, her yıl New York'ta düzenlenen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenlerinin bu yılki programında Türk Bayrağı'nı göndere çekti. 23 yaşındayken İstanbul'dan ABD'ye götürmek istediği 2 kilo haşhaş ile yakalanarak önce ömür boyu sonra da 30 yıl hapse mahkûm edilen, Sağmalcılar ve İmralı'da geçen 5 yıllık hapis hayatından sonra cezaevinden kaçan Billy Hayes, Türk Bayrağı'nı göndere çekmekten onur duyduğunu söyledi. Hayes, "Yaklaşık 40 yıldır neden sesinin çıkmadığı' yönündeki bir soruya; "Ben başından beri filmin gerçekleri yansıtmadığını, benim kitabıma uygun olmadığını söyledim. Ancak film karşısında benim sesim cılız kaldı. Yeni duyulmaya başlanıyor" diye yanıtladı.


Hayes, New York'ta, Türk Bayrağı'nı göndere çekmeden önce yaptığı konuşmada; "Bu kadar duygulanacağımı bilmiyordum, çok duygulu ve büyük bir gün benim için. Büyük lider Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti'nin 91. Kuruluş yıldönümü törenlerine çağırılmaktan büyük onur duydum. Billy Hayes'in, Wall Street'te Türk Bayrağı'nı göndere çekeceği kimsenin aklına gelmezdi. Yıllardır beni kucaklamayı reddeden insanların beni kucakladığı gün bugün. Hayat kıvrım ve dönemeçlerle dolu. Büyüleyici kent İstanbul'a olan ziyaretlerim, Türkleri ve kültürlerini takdir etmeyi öğretti bana. Hapiste geçen 5 yıl başka bir bakış sağladı. Dünya benim tecrübelerimin çoğunu çok güçlü bir film olan Gece Yarısı Ekspresi aracılığıyla öğrendi. Ama film Türkiye'yi' Türkleri benim bildiğim yada kitabımda yazdığım gibi tanıtmadı" dedi. Konuşurken zaman zaman duygulandığı dikkat çeken Hayes, "İnsanların benim Türkiye'ye ve Türklere olan gerçek duygularımı anlamalarını umuyorum" diye konuştu.

"BU YILKİ TÖRENİN ANLAMI BUYDU"
Törende bir konuşma yapan New York Başkonsolosu Ertan Yalçın, Cumhuriyetin her yıl önemli törenlerle kutlandığını ancak bu yıl törene Bill Hayes'in katılmasının ise anlamlı olduğunu söyledi. Yalçın, "Bu yıl bayrağımız bizim için çok da hoş olmayan Gece Yarısı Ekspresi (Midnight Express) kitabının yazarı Hayes çekti. Türk halkının bağışlayıcığıyla yola çıktık. Hayes kitabında yazdıklarının filmde gösterilden farklı olduğunu Türk halkına herhangi bir zarar vermek istemediğini ve bundan pişman olduğunu söyledi. Bu bayrak çekme törenine bayrak çekerek kendisi için bir özür, rahatlama olacağını söyledi. Biz de bunu kabul ettik. Umarım öyle olur. Bu yılki törenin anlamı buydu" dedi.

Türk-Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) yetkilieri ile federasyona bağlı bazı dernek yöneticileri, Billy Hayes'in Türk Bayrağı'nın göndere çekmesine tepki göstererek New York'taki törene katılmadı.

TARTIŞILAN FİLM

İngiliz-Amerikan ortak yapımı olan, 1978 çıkışlı 'Gece Yarısı Ekspresi', 1970'te Türkiye'de tutuklanıp hapse atılan Billy Hayes'in gerçek öyküsünden yola çıkılarak yazılmış bir hikâyeyi anlatıyor. Filmde, Amerikalı genç bir turist olan Hayes, sevgilisi Susan ile birlikte Türkiye'de tatildedir. Hayes tatil dönüşü ülkesine 2 kilogram haşhaş götürmeye teşebbüs eder. Vücuduna yerleştirdiği küçük paketler halindeki uyuşturucu ile uçağa binmek üzereyken yapılan ani bir güvenlik aramasıyla polisler tarafından bulunur ve İstanbul Sağmalcılar Cezaevi'nde zorlu bir süreç başlar. Film, Türkiye'yi yanlış tanıttığı gerekçesiyle uzun yıllar tartışma konusu olmuştu.

Nafiz ALBAYRAK / NEW YORK,(DHA)

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 00:41

İLGİLİ HABERLER