Gündem
  • 26.5.2004 20:37

DE SOTO: ''ANNAN PLANI, KIBRIS'TA ÇÖZÜMÜN TA KENDİSİYDİ''

İSTANBUL - BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro De Soto, Annan Planı'nın Kıbrıs'ta çözümün ta kendisi olduğunu belirterek, ''Bence Ada'daki bütün Kıbrıslılar kaybetti'' dedi.
     Annan Planı'nın, hem Rumların hem de Türklerin katkılarıyla hazırlandığını ve onun için bir referanduma sunulduğunu ifade eden De Soto, Ada'nın güneyinin plana karşı çıktığını, doğal olarak bunun hayal kırıklığı yarattığını söyledi.
     ''Annan Planı Kıbrıs'ta çözümün ta kendisiydi'' diyen De Soto, planın müzakereler dikkate alınarak hazırlandığını, şimdi ise ''Kıbrıslı Rumlar bu planı neden reddetti, gelecekte bizi ne bekliyor?'' sorusunun var olduğunu kaydetti.
     De Soto, Kıbrıslı Türklerin ''taksim ya da ayrılma'' değil, ''Ada'nın birleşmesinden'' yana oy kullandığını ifade etti.
     Kıbrıslı Türklerin bunu taahhüt ettiklerini söyleyen De Soto, liderlerin bu planı desteklediklerini, ancak halkların farklı kararlar verdiğini ifade ederek, Türk tarafının yaklaşımını sürpriz olarak nitelendirmediklerini, özellikle Türkiye'deki yeni hükümetin iktidara gelmesinden itibaren Ada'da çözüm istediğini ortaya koyduğunu anlattı.
     De Soto, Kıbrıslı Rumların büyük bölümünün güvenlik nedeniyle plana karşı çıktıklarının anlaşıldığını kaydederek, planın tam olarak anlaşılmadığını düşündüğünü söyledi. BM Genel Sekreteri'nin, BM Güvenlik Konseyi'ne Kıbrıs'taki son duruma ilişkin bir rapor sunacağını ifade eden De Soto, raporun önümüzdeki hafta çıkmasının beklendiğini kaydetti.
     De Soto, Türkiye'nin uluslararası ilişkilerde her zaman kilit konumda olduğunu dile getirerek, AB'ye üye olmak isteyen Türkiye'nin Kıbrıs sorununu çözmek istediğini belirtti.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:17

İLGİLİ HABERLER