Eğitim
  • 25.2.2013 18:08

Dekan Yardımcısı'na Komünist Manifesto sorgusu

MUHSİNE AYDIN
KOCAELİ  -YÖK'de şikayetleri işleme koyarak öğretim üyesinden 5 Mart'ta konu ile ilgili savunma vermesini istedi. Konu ile ilgili sosyal paylaşım sitesi üzerinden açıklama yapan Çelik de ‘Hakim Bey’ adlı şarkının sözlerini paylaştı.
Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd.Doç. Dr. Seydi Çelik, öğrencileri tarafından şikayet edildi. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden bazı öğrenciler tarafından ödev olarak Karl Marx ve Friedrich Engels’in Komünist Manifesto’sunu verdiği için YÖK’e şikayet edilen Çelik’e soruşturma açıldı. Konuyla ilgili sosyal paylaşım sitesi üzerinden açıklama yapan Çelik, durumun üzücü olduğunu belirterek yazının sonunda da ’Hakim Bey’ adlı şarkının dizelerini paylaştı.
Yaptığı açıklamada öğrencilerde farkındalık oluşturmak için gece gündüz uğraştığını belirten Çelik, şöyle dedi: “Bilen, araştıran ve sorgulayan bireyler yetiştirmek ve dolayısıyla daha özgür ve daha demokratik bir Türkiye yaratmak sevdamdan vazgeçmem mümkün değil. Beni seven öğrencilerim bu çabalarımın başıma bir iş açacağından endişe eder dururlar. Ben de onlara hep bir şarkının mısrasıyla seslenirim; "Dillerimi hakim bey bağlasan durmaz' Beni ve üniversite kavramının ne olduğunu anlayan yüzlerce öğrencim oldu. Hepsini bu vatana kazandırdığım için mutluyum ancak hâla Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünde beni, bilimi, özgürlüğü anlamayan Ortaçağ öğrencileri var ki beni YÖK'e şikayet etmişler."
Hiç üzülmediğini anlatan Çelik, şunları söyledi: "Bunu bekliyordum her zaman, beni üzen YÖK'ün bu şikayeti ciddiye alması; geldiğimiz demokrasi ortamı işte bu dedirtiyor. Suçlama şu; sizlere yasadışı olmayan, piyasada satılan Komünist Manifesto kitabını ödev kapsamında okutmam. Ben Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde bütün siyasi fikirlerin tartışıldığını düşünüyordum, demek YÖK öyle düşünmüyormuş. Utandım. Bilim adına, özgür üniversite adına utandım. Kendim için değil ama gelecek adına üzüldüm, sizler için üzüldüm sevgili öğrencilerim. Ödevlerinde 'kırmızı hapı' içen öğrencilerimin fazlalığı benim tek tesellim, onlar beni anlayacak ve desteleyeceklerdir. Sizlere aynı şarkının diğer mısralarıyla veda ediyorum:“Sussan olmuyor susmasan olmaz, Dil dursa hakim bey tende can durmaz, Yazsan olmuyor yazmasan olmaz, Kaleme tedbir koma pek durmaz,Hoşçakalın.”
Öte yandan Çelik’in bazı öğrencileri hocalarına sahip çıkmak için imza kampanyası başlattı ve Seydi Çelik adında sosyal paylaşım sitesinde sayfa oluşturdu. Öğrencilerin YÖK’e yollayacağı dilekçede şu ifadeler yer alıyor:
“Bizler Kocaeli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü öğrencileri olarak, Sayın Yrd. Doç. Dr. Seydi Çelik hocamız sayesinde gerçekten üniversitede okuduğumuzu hissettik. Üniversite olgusunun ezberci öğrenci yetiştiren kurumlar değil öğrenmeyi öğreten bilim yuvaları olması gerektiğini ondan öğrendik. Öğrenmekle kalmadık merak etmeyi araştırmayı ve sorgulamayı benliğimize yerleştirdik. Verdiği ödevlerin (ki her fakülteye uygun, farklı pek çok ödev vermiştir) hepsi, önce bilgimizin artmasına, sonra vizyonumuzun, bakış açımızın gelişmesine büyük katkısı olan ödevlerdir. Dersimiz, Prof. Dr. Kemal Gözler'in ''Anayasa Hukuku" kitabındaki konular doğrultusunda ilerlemiş ve fakat güncel hayattaki örneklerle bu konular pekiştirilerek teorinin daha iyi anlaşılması sağlanmıştır. Bu nedenle hocamız sadece bölümümüzde değil tüm üniversitede sevilmekte ve saygı görmektedir. Bu nedenle aşağıda sadece bölümümüzden değil diğer bölümlerden de öğrenciler gönüllü olarak imza vermişlerdir. Biz, Sayın Yrd.Doç. Dr. Seydi Çelik hocamızdan ders alan öğrenciler olarak, hocamızın düşünen, araştıran, sorgulayan bireyler yetiştirme idealini desteklediğimizi açıklıyor, hakkında yapılan tüm iddiaların asılsız olduğunu deklare ediyor, ders işleyişinden, verdiği ödevlerin tamamından ve sınavlarındaki sorularından hiçbir şikayetimizin olmadığını belirtiyoruz.”

5 MART'TA SAVUNMA VERECEK
YÖK`ten 21 Şubat tarihinde Çelik'e ulaşan yazıda, bazı öğrencilerin söz konusu belgeseller ve kitabın derste yer almasından şikayetçi olduğu belirtilerek, Çelik`in şikayetlere ilişkin savunması istendi. Öğrencilerin şikayetleri ile ilgili düşünceleri sorulan Çelik, 5 Mart tarihinde, üniversitede YÖK`ün belirlediği bilirkişiye savunmasını verecek.
YÖK yetkilileri de, sadece bu olaya özgü değil bunun dışında da üniversitelerde öğrenci veya öğretim üyelerinden gelen şikayetlerin, muhataplarına sorulduğu ve görüşlerinin alındığını bildirdi. Yetkililer tarafından, “Bize bir şikayet ulaştığında, her iki tarafın da görüşlerini alıp ona göre karar veriyoruz. Soruşturma açılmış değil. Sadece şikayetin muhatabı kendisi olduğu için olayın aslını öğrenmek için görüşlerine başvurduk” denildi.

YÖKTEN 'KOMÜNİST MANİFESTO' AÇIKLAMASI
Yüksek Öğretim Kurulu Hukuk Müşavirliği, Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Seydi Çelik'ten YÖK tarafından savunması istendiği iddiaları ile ilgili, "Söz konusu yazıda üniversite tarafından herhangi bir soruşturma açılması istenilmediği gibi Yükseköğretim Kurulu tarafından da ilgili hakkında doğrudan ya da dolaylı olarak açılmış herhangi bir soruşturma bulunmamaktadır. Yükseköğretim Kurulu bu tür durumlarda Üniversite dışında herhangi bir akademisyen ya da kişiyi muhatap alarak işlem tesis etmez, üniversitesi üzerinden işlem tesis edilir" açıklamasını yaptı.
Yüksek Öğretim Kurulu Hukuk Müşavirliği'ndan yapılan açıklamada, Başbakanlık Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı, Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) üzerinden Kurullarına intikal ettirilen (BİMER) başvurusunda, Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Çelik’in Anayasa Hukukuna Giriş dersinde, dersini ve dersin içeriğine ilişkin herhangi bir konu işlemeyip, bilakis "Komünist Manifesto" gibi kitapları okutturmakta olduğu ve aynı zihniyette belgeseller izlettirip öğrencilere ödev notlarını bunlardan verdiği, kendi düşüncesine göre sorular sormakta olduğu, sınav sorularını da bu yönde sorup, bu yönde cevap vermeyenlerin vize ve final sınavlarından bırakıldığı yönünde bir BİMER şikayet ve durum tespit talebi ile gereğini içeren BİMER başvurusu üzerine 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun gereğince, ilgiliye 30 gün içersinde cevap verilmek üzere söz konusu başvurunun Kocaeli Üniversitesi tarafından incelenerek yapılan işlem hakkında Kurullarına bilgi verilmesi için gönderildiği kaydedildi.
Söz konusu yazıda üniversite tarafından herhangi bir soruşturma açılması istenilmediği gibi Yükseköğretim Kurulu tarafından da ilgili hakkında doğrudan ya da dolaylı olarak açılmış herhangi bir soruşturma bulunmadığı vurgulanarak şöyle denildi:
"Yükseköğretim Kurulu bu tür durumlarda Üniversite dışında herhangi bir akademisyen ya da kişiyi muhatap alarak işlem tesis etmez, üniversitesi üzerinden işlem tesis edilir.
Herhangi bir vatandaş, öğrenci veya öğretim üyelerinden gelen şikayetlerin, muhatap akademisyene görüş sorulması ya da dosya hakkında bilirkişi tayin edilmesi gibi bir durum da söz konusu değildir. İlgili ve Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) gizlilik esasına riayet edilmesi talebinde bulunduğu için adı açıklanmamıştır.
Dolayısıyla, Yükseköğretim Kurulu 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun gereğince, ilgiliye 30 gün içerisinde cevap verilmek üzere söz konusu başvurunun Kocaeli Üniversitesi tarafından incelenerek yapılan işlem hakkında başvuru sahibine bilgi verilmesi için gönderilmiştir.
4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince ilgiliye bilgi edinme talebi çerçevesinde 15 gün içinde; 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına dair kanun gereğince de 30 gün içinde cevap verme yükümlülüğümüz bulunmaktadır.
Bu tür şikayet ve talepler hakkında Yükseköğretim Kurulu’nun ilgili mevzuat çerçevesinde işlem yapmaması düşünülemez. BİMER üzerinden gelen tüm müracaatlar hakkında içerik ayrımı yapılmaksızın mevzuatta öngörülen süreç işletilmektedir." 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 17:44

İLGİLİ HABERLER