Yaşam
  • 1.12.2007 02:04

DEP KARARI ERBAKANI DA ETKİLEYECEK!..

AK Parti hükümeti “Hocalarının’’ maaşını kesiyor. Yeni bir yasal değişiklik ile hem Necmettin Erbakan, hem de hüküm giyen eski DEP’lilerin temsil tazminatları kesilecek. Eski milletvekillerine, emekli maaşlarının yanı sıra, TBMM tarafından temsil tazminatı da ödeniyor. Yeni düzenleme ile hüküm giyen eski milletvekillerinin, bu tazminatlarının kesilmesi öngörülüyor.

Leyla Zana başta olmak üzere DEP’li eski milletvekillerine, her ay 2 milyar lira civarında temsil tazminatı ödeniyor. Yeni düzenlemeden eski Başbakan ve RP eski Genel Başkanı Necmetttin Erbakan da etkilenecek. Erbakan’ın emekli maaşı ödenecek ancak temsil tazminatı kesilecek. Temsil tazminatı, bir kamu kurumunda çalışmamak kaydıyla, emekli milletvekilleri ile dul ve yetimlerine, emeklilik maaşlarına ilâve olarak ödeniyor. Emekli olmayan milletvekilleri ise sadece temsil tazminatı alıyor.
Meclis'e gönderilen Sosyal Güvenlik Reformu Kanunu Tasarısı yasalaştığı taktirde, herhangi bir suçtan hüküm giyen ve seçilme yeterliliğini kaybeden eski parlamenterlere temsil tazminatı verilmeyecek. Tasarı ile, “TBMM üyeliği sona erenlere, Anayasanın 76. maddesindeki milletvekili seçilme yeterliliği şartlarını korumaları kaydıyla, her ay temsil tazminatı ödenir” hükmü getiriliyor.

ANAYASA HÜKMÜ

Anayasanın 76. Maddesi bir yıl ve daha fazla hapis cezası alanlar ile zimmet, rüşvet hırsızlık, kaçakçılık, terör gibi suçlardan hüküm giyenlerin, affa uğramış olsalar dahi, milletvekili seçilemeyeceğini öngörüyor. Milletvekili olan ancak daha sonra Anayasanın bu maddesinde belirtilen hükümler çerçevesinde yeniden parlamenter seçilme hakkını kaybedenlere artık maaş ödenmeyecek.

Böylelikle hüküm giydikleri için seçilme yeterliliğini kaybeden ve 22 Temmuz seçiminde de Yüksek Seçim Kurulu'nun milletvekili adayı olmasına izin vermediği Leyla Zana ile birlikte Hatip Dicle ve Selim Sadak'ın da temsil tazminatları kesilecek. Orhan Doğan’ın ailesine ödenen maaş da artık verilmeyecek.

ERBAKAN VE DTP DE ETKİLENİR

Bu hükmü yasalaşması ile birlikte kayıp trilyon davasından mahkum olan ve YSK tarafından bağımsız adaylığı reddedilen eski Refah Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan’ın da temsil tazminatı kesilecek. Bundan sonra da milletvekilliğinin ardından, Anayasa gereği seçilme yeterliliğini kaybedenler de temsil tazminatı alamayacak. Bu hüküm haklarında çeşitli davalar devam eden DTP’li Sabahat Tuncel, Aysel Tuğluk ve dokunulmazlıklarının kaldırılması istenen diğer DTP’lileri de, parlamenterlik sıfatlarının sona ermesinin ardından etkileyecek.

KİMLER ALIYOR?

Bir bölümü yargılanarak mahkum olan, bir bölümü yurt dışında bulunan, bazıları da beraat eden eski DEP milletvekillerinden, şu isimler emekli maaşı ile temsil tazminatı alıyor:

TEMSİL TAZMİNATI ALANLAR :

Hatip Dicle, Sedat Yurttaş, Leyla Zana, Mehmet Sincar (ailesi) Sırrı Sakık, Naif Güneş, Orhan Doğan (ailesi) Selim Sadak

EMEKLİ MAAŞI ALANLAR:

Mahmut Kılınç, Mahmut Uyanık, Mahmut Alınak, Ahmet Türk, Muzaffer Demir, Emin Sever, Remzi Kartal.
Gazeteport

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 15:25

İLGİLİ HABERLER