Spor
  • 22.9.2013 20:48

Dev derbiden önemli notlar

Spor Toto Süper Lig'in bu sezon yapılan ilk derbisine, siyah-beyazlı taraftarlar büyük ilgi gösterdi. Karşılaşma öncesi skorborddan yapılan açıklamada, stada 76 bin 127 biletli seyircinin geldiği açıklandı. Böylece siyah-beyazlılar, Galatasaray derbisinde seyirci rekorunu kırmış oldu. Süper Lig'de daha önceki seyirci rekoru, 70 bin 125 kişi ile 2003-2004 sezonunda oynanan Galatasaray-Fenerbahçe derbisiydi. Bu derbi 21 Eylül 2003'te Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynanmış ve 2-2 berabere sonuçlanmıştı.

GALATASARAY TARAFTARI YOK
Beşiktaş ile Galatasaray arasındaki derbide, konuk Galatasaray'ın taraftarları Atatürk Olimpiyat Stadı'nda takımlarını destekleyemedi. "Dört Büyükler"in arasında oynanan maçlardaki deplasman yasağının bu sezon da sürmesi nedeniyle, sarı-kırmızılı taraftarlar stada alınmadı.

KALE ARKASI TRİBÜNLERDEN DOĞU TRİBÜNÜNE GEÇTİLER
Derbi maçın başlamasına saatler kala kale arkası tribünlerde bulunan bazı taraftarlar, doğu tribününe (maraton) geçti. Güvenlik güçleri bir süre sonra bu bölümlerde önlem alarak daha fazla taraftarın doğu tribününe geçmesine engel oldu.

DEV PANKART AÇILDI
Beşiktaşlı taraftarlar, Galatasaray derbisi öncesi doğu tribününde dev pankart açtı. Doğu tribününde açılan pankartta "Dönüşümüz muhteşem olacak" yazısı ile yapımı süren yeni stadın resmi ile yeni ismi "Vodafone Arena" da yer aldı.

OĞUZHAN'IN YERİNE VELİ
Beşiktaş'ta teknik direktör Slaven Bilic, son oynanan Bursaspor maçının kadrosundan 1 değişiklik yaparak, takımını sahaya sürdü. Siyah-beyazlılarda sakatlığı bulunan Oğuzhan Özyakup'un yerine orta alanda Veli Kavlak görev yaptı. Savunma Serdar Kurtuluş, Sivok, Escude ve Motta'dan oluşurken, ön liberoda Hutchinson-Veli ikilisi forma giydi. Ağrıları nedeniyle son 2 antrenmana çıkamayan Manuel Fernandes de takımdaki yerini alırken, kanatlarda Olcay Şahan ve Gökhan Töre, forvette ise Hugo Almeida şans buldu.

KREİM FREİ KADRODA
Beşiktaş'ın yeni transferi Kerim Frei Koyunlu, ilk kez derbi maçta kadroda yer aldı. Bursaspor maçında 18 kişilik maç kadrosuna dahil edilmeyen Kerim Frei, Galatasaray derbisinde yedek kulübesinde oturdu. Kerim Frei'nin yanı sıra Cenk Gönen, Muhammed Demirci, Ersan Gülüm, İbrahim Toraman, Mustafa Pektemek ve Necip Uysal, yedek kulübesinde yer alan futbolcular oldu. Sakatlıkları bulunan İsmail Köybaşı, Filip Holosko, Oğuzhan Özyakup, Uğur Boral, kart cezalısı Ömer Şişmanoğlu, yabancı sınırlamasına takılan Pedro Franco, Dentinho ve Michael Eneramo ile Sezer Öztürk, Mehmet Akgün, Gökhan Süzen ve Günay Güvenç kadroya alınmadı.

9,5 YIL SONRA KARŞILAŞTILAR
Beşiktaş ile Galatasaray, Atatürk Olimpiyat Stadı'nda yaklaşık 9,5 yıl sonra karşı karşıya geldi. İki ekip 89 yıllık rekabette daha önce Atatürk Olimpiyat Stadı'nda sadece bir kez karşılaştı. 2003-2004 sezonunun 28. haftasında, 4 Nisan 2004 tarihinde teknik direktör Gheorghe Hagi yönetimindeki Galatasaray'ın ev sahipliğinde yapılan maçı Mircea Lucescu'nun çalıştırdığı Beşiktaş 2-1 kazandı.

TERİM İLE BİLİC İKİNCİ KEZ RAKİP
Sezonun ilk derbisi, iki takımın teknik direktörlerini ikinci kez saha kenarında birbirlerine rakip yaptı. Beşiktaş Teknik Direktörü Slaven Bilic ile Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, 5 yılı aşkın süre sonra karşı karşıya geldi. Her iki teknik adam, ilk sınavlarını milli takımda verdi. İsviçre ve Avusturya'nın ortaklaşa düzenlediği 2008 Avrupa Şampiyonası'nda Fatih Terim yönetimindeki Türkiye ile Slaven Bilic'in çalıştırdığı Hırvatistan milli takımları çeyrek finalde karşılaştı. Berabere sona eren karşılaşmada penaltılarla rakibine 3-1 üstünlük kuran Türkiye, yarı finale yükseldi. Karşılaşma öncesinde Bilic, Terim'in bulunduğu bölüme giderek "Hoşgeldin" dedi. Birbirlerine sarılan iki teknik adam, daha sonra derbi için başarı dileklerinde bulundu.

BİLİC'İN İLK DERBİSİ
Beşiktaş'ın yeni teknik direktörü Slaven Bilic, Galatasaray maçıyla Türkiye'de ilk derbisine çıktı. Siyah-beyazlı takım, Samet Aybaba'nın yerine göreve getirilen 45 yaşındaki Hırvat teknik direktör ile oynadığı ilk 4 maçı da kazandı. Siyah-beyazlı taraftarlar da Bilic için doğu tribününde üzerinde fotoğrafı bulunan Hırvatça yazılar yer alan bir pankart açtı.

DERBİDE İLK HEYECAN
Beşiktaş'ın yeni transferleri Tolga Zengin, Ramon Motta, Gökhan Töre ve Atiba Hutchinson, Beşiktaş formasıyla ilk derbi heyecanını yaşadılar. Siyah-beyazlıların yeni transferlerinden Ömer Şişmanoğlu, A2 maçında gördüğü kırmızı kart nedeniyle, derbi maçın kadrosunda yer alamadı. Serdar Kurtuluş ise Beşiktaş'ta oynadığı daha önceki döneminde derbide forma giymişti.

AYDINUS'UN 19. DERBİSİ
Dev maçı yöneten FIFA kokartlı hakem Fırat Aydınus, kariyerinde 19. kez derbide düdük çaldı. Süper Lig'de 2003-2004 sezonundan bu yana görev alan 39 yaşındaki İstanbul bölgesi hakemi Aydınus, daha önce 5 kez Beşiktaş-Galatasaray derbisi yönetti. Bu maçlarda Galatasaray 3, Beşiktaş 1 kez kazandı, 1 müsabaka da berabere sonuçlandı.

BASININ İLGİSİ DE BÜYÜK
Beşiktaş ile Galatasaray arasında oynanan derbi maça, taraftarların yanı sıra basın mensuplarının ilgisi de büyük oldu. Atatürk Olimpiyat Stadı'ndaki karşılaşmada 245 basın mensubu görev yaptı. Mücadeleyi basın tribününden 177 gazeteci, saha içinde ise 68 foto muhabiri takip etti.

2 BİN GÜVENLİK PERSONELİ
Derbi maçta, 2 bin güvenlik personeli görev yaptı. Karşılaşmada bin 500 özel, 500 de polis olmak üzere 2 bin güvenlik personeli görev aldı.

SES REKORU DENEMESİ
Beşiktaş taraftarları, Galatasaray derbisinde seyirci rekorunun yanı sıra ses rekorunu da kırmayı hedefliyor. Siyah-beyazlı taraftarlar, derbide 132 desibellik rekoru kırmaya çalışacak.

MAÇ ÖNCESİ FESTİVAL
Beşiktaş Kulübü ile taraftar grubu Forza Beşiktaş'ın (Çarşı) birlikte hazırladığı organizasyonla derbi öncesinde Atatürk Olimpiyat Stadı'nda bir festival alanı kurularak, çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. "Derbifest" adıyla düzenlenen festivalde, Atatürk Olimpiyat Stadı'nın kuzey tribünü önündeki helikopter pistine kurulan 25 bin metrekarelik alanda, taraftarların güzel vakit geçirmesi için bir takım etkinlikler yapıldı. İnteraktif yarışma ekranı, tweet-wall ekranı, oyun alanları, sponsor firmaların aktivite ve stantlarının bulunduğu organizasyonda sahneye çıkan; erkek basketbol, hentbol, Beşiktaş RMK Marine ve plaj futbol takımlarının oyuncuları taraftarların derbi coşkusuna ortak oldu. Hayko Cepkin, Birolcan, Özgün, Zeynep, Ali Altay ve Aykut söyledikleri şarkı ve marşlarla taraftarları coşturdu.

DROGBA MAÇA YETİŞTİRİLDİ
Spor Toto Süper Lig'in 5. haftasındaki derbide Beşiktaş'a konuk olan Galatasaray'da, ağrıları nedeniyle maç öncesi son antrenmanı yarıda bırakmak zorunda kalan Didier Drogba maça yetiştirildi.

Sarı-kırmızılı takımın UEFA Şampiyonlar Ligi'nde Real Madrid ile yaptığı maçta sol omzundan sakatlanan, yeniden takıma dönmesinin ardından ise dünkü son antrenmanı ağrıları nedeniyle tamamlayamayan Fildişi Sahilli yıldız oyuncu, uygulanan yoğun tedavinin ardından Beşiktaş karşısında kadrodaki yerini aldı.

SAVUNMADA ROTASYON
Teknik direktör Fatih Terim, Real Madrid maçının ardından sinyalini verdiği rotasyonu savunmada uyguladı.  Savunmanın sağında Eboue'nin yerine Sabri Sarıoğlu'na forma veren tecrübeli teknik adam, yine savunmanın ortasında ise Chedjou'nun yerine Dany'yi oynatmayı tercih etti.

Chedjou'nun yerine Beşiktaş karşısında görev yapan Dany, bu sezon ligdeki ilk maçına da çıkmış oldu. Yabancı sınırlaması nedeniyle forma bulmakta güçlük çeken Kamerunlu oyuncu, bu sezon ilk karşılaşmasını Real Madrid'e karşı oynamıştı.

EBOUE, CHEDJOU VE AMRABAT TRİBÜNDE
Galatasaray'ın Beşiktaş derbisinde yabancı sınırlamasına takılan oyuncuları Eboue, Chedjou, Riera ve Amrabat oldu. Teknik direktör Terim'in ilk 11'de Muslera, Dany, Melo, Sneijder ve Drogba'ya, yedeklerde ise Bruma'ya yer vermesinin ardından, Eboue, Chedjou, Riera ve Amrabat ise maçı tribünden takip etmek durumunda kaldı.

EBOUE İLK KEZ YEDEK KALDI
Sarı-kırmızılı takımda savunmanın sağının değişmez ismi olan Emmanuel Eboue, Beşiktaş karşısında formayı kaptırdı. Bu sezon Galatasaray formasıyla TFF Süper Kupa'da Fenerbahçe'ye, ligde Gaziantepspor, Bursaspor, Eskişehirspor ve Medical Park Antalyaspor'a, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde de Real Madrid'e karşı sahadaki yerini alarak hiç maç kaçırmayan, bu maçların da tamamında 90 dakika sahada kalan Eboue, Beşiktaş derbisinde ilk kez yedek kalmış oldu.

SABRİ İLK KEZ 11'DE
Beşiktaş karşısında sahaya çıkan oyunculardan Sabri Sarıoğlu, bu sezon ilk kez 11'de fırsat buldu. Sabri Sarıoğlu, bu sezon ligdeki Eskişehirspor ve Medical Park Antalyaspor karşılaşmalarında sonradan oyuna dahil olarak süre almıştı.

BEŞİKTAŞLI TARAFTARLARDAN ANLAMLI PANKART
Beşiktaş taraftarları, hasta bir minik Galatasaray taraftarının nakil için ilik arayışına Atatürk Olimpiyat Stadı'nda açtıkları pankartla destek verdiler. Üzerinde Galatasaray formasıyla Ozan Bulduk'un resmi olan pankartta, "Acının rengi olmadan Ozan'ı kurtaralım" yazarken, minik taraftar için sosyal paylaşım sitelerinde açılan destek hesaplarına da yer verildi.

GALATASARAY TAKIMINA TEPKİ
Siyah-beyazlı taraftarlar, karşılaşma öncesi ısınmak için sahaya çıkan Galatasaray takımına tepki gösterdi. Sahaya çıkan sarı-kırmızılı futbolculara ıslıklarla karşılık veren taraftarlar, zaman zaman küfürlü tezahüratlarda da bulundu.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 11:49

İLGİLİ HABERLER