Asayiş
  • 15.10.2008 01:57

DEVLETTEN İLK İŞKENCE ÖZRÜ!..

Adalet Bakanı Şahin, Metris'te işkence sonucu ölen Engin Ceber'in ailesinden devlet adına özür diledi.
Engin Ceber'in Metris Cezaevi'nde işkence sonucu öldüğü iddialarının ardından, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, 19 kişinin geçici olarak görevlerinden uzaklaştırıldığını açıklarken, "Devletim ve hükümetim adına bu vatandaşımızın ailesinden özür diliyorum" dedi. Ceber'in cezaevinde işkence sonucu öldüğü iddiaları üzerine, 2 müfettiş görevlendirdiğini belirten Şahin, müfettişlerin raporunun kendisine iletildiğini bildirdi.
19 kişi görevden uzaklaştırıldı
Bakan Şahin, "Metris'te bu müfettişler sabaha kadar çalıştılar. Soruşturmanın selameti bakımından, yasaların kendilerine verdiği yetkiyi kullanarak ölümden sorumluluğu olduğunu düşündükleri 19 görevlinin geçici olarak görevden uzaklaştırılması kararı verdiler" dedi. Yine darp edildiği belirlenen tutuklu Cihan Gün ve Özgür Karakaya'nın durumlarının da incelendiğini anlatan Bakan Şahin, müfettişlerin "kötü muamele olduğu" tespitinde bulunduğunu ve soruşturmanın daha sağlıklı yürütülmesi için görevde bulunan 19 personelin görevlerinden uzaklaştırıldığını ifade etti. Şahin, şunları söyledi:
Kötü muamele görmüş
"Görevden alınanlar arasında 2 infaz koruma ikinci müdürü ve memurlar var. Cezaevi doktoru da var. Cezaevi doktoru hastayı görmeden ve muayene etmeden sağlam raporu verdiği için görevden uzaklaştırıldı. Bu olay bizi derinden üzdü. Kendilerine Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Hükümetim ve devletim adıma bu vatandaşımızın ailesinden özür diliyorum. Bu olayın Türkiye'de ve İstanbul'da meydana gelmiş olması üzüntümüzü sonsuz derecede arttırdı. Müfettişlerin tespitlerine göre bir kötü muamele söz konusu. Belki soruşturma boyutu genişledikçe tutuklu sayısı artabilir.
SANDALYEDEN DÜŞTÜ DEMİŞLERDİ
Engin Ceber'in işkence sonucu hayatını kaybetmesi Gazeteci Metin Göktepe'nin gözaltında öldürülmesi ve Manisalı Gençler Davası'nı akıllara getirdi. Gözaltına alınmasının ardından ölü olarak bulunan Göktepe için dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Orhan Taşanlar "Sandalyeden düşerek öldü", İçişleri Bakanı Teoman Ünüsan ise "Sandalyeden değil, duvardan düşerek öldü" açıklamasını yapmıştı. Olay ve ölüm tutanağında ise Göktepe'nin serbest bırakıldıktan sonra Eyüp'te bir çay bahçesinde fenalaşarak öldüğü yazılmıştı.
Manisalı gençler beraat etmişti Manisa'da da çoğu lise öğrencisi olan 16 gence 26 Aralık 1995'te gözaltına alınmalarının ardından işkence yapıldığı iddialarına karşı harekete geçilmemiş, gençler uzun ve zorlu bir mücadele vermişti. Uzun yıllar süren yargı süreci sonucunda Manisalı gençler suçsuz oldukları anlaşılarak beraat ederken, polisler işkence yapmak suçundan toplam 85 yıl ceza aldı.
GEREKLi CEZAYI ALACAKLAR
Müfttişlerin soruşturmayı ciddiyetle yürüttüklerini belirten Bakan Şahin, "Türkiye'yi böyle bir durumla karşı karşıya bırakanlar kimse, kimlerse yasalar çerçevesinde gerekli cezayı alacaklar. Sorumlular bulunacak, hak ettikleri cezayı alacaklardır. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın" diye konuştu. (bugün)

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:23

İLGİLİ HABERLER