Asayiş
  • 15.10.2008 01:44

İŞTE O CANLI BOMBALAR VE ÖZELLİKLERİ!..

Terör örgütleri bitme noktasına geldiklerinde canlı bomba eylemlerini tercih ediyorlar. Topluma küskün utangaç erkeklerle, sağlık sorunu olan kadınlar canlı bomba yapılıyor. İntihar eylemcilerini tespit etmekse o kadar da zor değil.
Vücuduna sardığı 8 kilo 800 gramlık plastik patlayıcı ile İstanbul'da yakalanan PKK'lı canlı bomba, intihar eylemcileriyle ilgili tartışmaları yeniden başlattı. Emniyet Genel Müdürlüğü, başta PKK ve DHKP-C olmak üzere yasadışı bazı terör örgütlerinin intihar saldırısı eylemlerinde kullandığı teröristlerin anatomisini çıkardı. Rapor, Terörle Mücadele ve Harekat Daire Başkanlığı'nca terör birimlerine "kaynak" olması için hazırlandı.
İntihar saldırılarında kullanılan patlayıcılar, eylemi yapan teröristin psikolojisi, intihar bombacılarının teşhisi, canlı bomba düzenekleri ve alınabilecek önlemler ayrıntılı olarak anlatılıyor. Raporun en dikkat çekici bölümünü ise canlı bomba olarak seçilen militan ya da teröristlerin anatomisi oluşturuyor.
Sorunlular tercih ediliyor
Rapora göre, terör örgütlerini intihar eylemi yapmaya yönelten 6 neden bulunuyor. Kamplarda yetiştirilen terörist bulmakta zorluk çeken örgüt, uzun süreli istihbarat çalışmasına dayanan eylemler yerine, psikolojik dengesi bozuk ve sorunlu militanları kullanarak, kolay ve ses getiren eylemleri tercih ediyor. Örgüt, bitme noktasına geldiği dönemlerde bu yolu kullanıyor.
Örgüt içine düştüğü küçülme kompleksi nedeniyle kendini güçlü gösterecek her yolu deniyor. Taban desteğini kaybetme korkusu yaşayan örgüt, korku yaratarak bunu aşmaya çalışıyor. Örgüt, sinir bunalımına girdiği dönemlerde, güç gösterisi olarak bu tür eylemlerde bulunuyor. Örgüt, kendi kadrolarına ve taraftarlarına psikolojik tehditte bulunmayı en üst seviyeye ulaştırıyor. Bu tehdit gerektiğinde ölüme hazır olun emir ve mesajı taşıyor.
Bombacının psikolojisi
Rapor, eylem yapan teröristlerin psikolojisini de tüm çıplaklığıyla gözler önüne serdi. Örgüt, canlı bombaları seçerken öz geçmişlerine, aile yapısına, kişiliklerine ve örgütsel faaliyetlerine bakıyor. Erkek canlı bombalar, iş ve okul hayatında başarısız olan, ailesi ve çevresine karşı utanç duyguları içinde topluma küserek örgüte katılanlar arasından seçiliyor. Örgütün kırsal yaşantısına ayak uydurmakta zorluk çeken, psikolojik sıkıntıları ve sağlık problemleri olan kadın teröristlerin seçilmesi de dikkat çekiyor.
EYLEMCİLER NASIL TEŞHİS EDİLİR?
Rapora göre normal dışı hareketleri, yüzünde psikolojisine bağlı olarak meydana gelen terleme canlı bombanın teşhisinde kolaylık sağlıyor. Canlı bomba, benzinin soluk olmasından, uykusuz görünüşünden, çekingenliğinden anlaşılabiliyor. Fark edilerek "dur" ihtarı yapıldığında bir anlık tereddüdün sonrasında hedefe harekette ısrarcı oluşu, üzerinde mevsim normaline göre farklı kıyafetler giymesi ve bombanın vücuda sarılı olmasından dolayı fizyolojik farklılıklar teröristi ele veriyor.
İŞTE ÖLÜM BOMBALARI
Dinamit (Nitro Gliserin): Jel haline getirilerek istenilen şekle sokulabilir. Bu özelliğinden dolayı bombalama eylemlerinin çoğunda ve canlı bomba eylemlerinde örgütler tarafından kullanılmaktadır.
TNT: Sarı renkte olup pres, toz ve pul halinde imal edilmektedir. Çarpmalara karşı fazla hassas değildir. Ateşleme hızı saniyede 6900 metre.
C-4, A-4 vb. plastik patlayıcı: Kirli beyaz renktedir, patlama hızı saniyede 7930 metredir.
PETN: Saf halde kristale benzer, tozdur, ateşleme hızı saniyede 8300 metre. (bugün)

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:23

İLGİLİ HABERLER