Dünya
  • 16.1.2014 00:34

Dian Fossey, gorillerin annesi nasıl öldürüldü

Goriller üzerine çalışma yaparken öldürülen Dian Fossey için özel bir doodle yapan Google, ünlü kadının 82. doğum gününü herkese bir kez daha hatırlattı.

Dian Fossey kimdir?
Amerikalı zooglog olan bu ünlü kadın adını gorillerle ilgili yaptığı müthiş çalışmalarla duyurdu.16 Ocak 1932 yılında doğan Dian Fossey, 25 Aralık 1985 yılında bir çalışma sırasında öldürüldü.
Özellikle maymunlar ve şempanzeler üzerinde çalışan Fossey, San Francisco'da doğdu.Annesi babası daha 6 yaşındayken boşandı. Küçük yaşta sevgisiz ve ilgisiz bir ortamda büyüyen Dian kendisini hayvanlara verdi.
6 yaşında kendisine bir akvaryum balığı alarak o balığı kendine en yakın arkadaşı saydı.
19 yaşında Kaliforniya Üniversitesi'nde veterinerlik ve biyoloji bölümüne kaydoldu.Okulunu bitirdikten sonra da hayvanlar üzerine çalışmalarını sürdürdü.
1965 yılında 7 haftalığına Afrika'ya giden Dian Fossey'in hayatı bu seyahatle tamamen değişti.Kenya, Tanzanya , Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Zimbabve'de hayvanlar üzerine gözlemlerde bulundu.
Burada tanıştığı Amerikan zoolog George Schaller dağ goril bir yıl süren öncü bir çalışma yürütmüştü.Bu çalışmanın etkisiyle dağ gorillerini merak eden Fossey, iki büyük gorille iki gün geçirdi.
Bu süre içerisinde gorillerin kendisine ilgisini ve davranış biçimlerini gözlemleyen Fossey, hayatını da bu gorillere adadı.
O gözlemlerini makaleye dönüştüren Fossey geri dönrüğü ülkesinde gorillerle ilgili çeşitli etkinlikler düzenledi.
1966 yılında tekrar Kongo'ya dönen Fossey burada gorilleri daha yakından incelemek için onların yaşadığı bölgeye bir çadır kurdu ve bu hayvanlarla birlikte kaldı.
Onlar gibi hırıltılı sesler çıkararak hayvanlarla iletişim kurmayı başardı. Bütün gün gorillerin yediklerinden yiyen Fossey, bu hayvanlarla görülmedik bir yakınlık kurmayı başardı.
Kongo'da iç savaş çıkınca bu kez Ruanda'ya geçip buradaki dağ gorilleri üzerine çalışma yaptı.
Ruanda'daki goriller kaçak avcıların en büyük hedefi durumundaydı. Gorilleri korumak için kaçak avcılara savaş açan Fossey bütün dünyanın dikkatini buraya çekmeyi başardı.
Ruanda hükümetiyle zaman zaman ters düşse de goril avcılarına karşı müthiş bir mücadele verdi.

Dian Fossey nasıl öldürüldü

Ruanda'da verdiği goril mücadelesi sırasında bölgeye gelen bazı turistlerden yayılan virüslerin gorillerin ölümüne neden olduğunu farekeden Fossey, bu kez turistlerin bölgeye sokulmaması için mücadele başlattı. Fossey'e göre 5 goril bu virüsler nedeniyle ölmüştü.
Aralık 1985 yılında Ruanda'da  Virunga Dağları'nda gorellerin yanına kendisine bir kabin kuran Fossey, gündüzlerini gorillerle gecelerini de kabininde çalışmalarını yazarak geçiriyordu.
26 Aralık 1985 yılında kabin duvarını keserek içeriye giren saldırganlar tarafından vurularak öldürüldü.Fossey'in kabinindeki bütün değerli eşyalarını alan katiller hala bulunamadı.
Fossey'i öldürünlerin ve amaçlarının bilinmemesi günümüzde de cevabını bulamadı.
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:27

İLGİLİ HABERLER