Sağlık
  • 7.3.2017 00:58

Dildeki beyaz yaraların nedenleri ve tedavi yöntemleri

Sağlıklı bir dilin pembe olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu yüzden dilde oluşan beyaz lekeler oldukça kaygı verici olabilir. Dildeki beyaz lekelerin neden oluştuğunu ve nasıl tedavi edildiğini merak ediyorsanız haberimizi dikkatlice okuyun.

Dilin üst kısmı küçük nodüller ve papillerden oluşur.  Yediğimiz gıdaların parçaları bazen dilde bakteri oluşumuna neden olur. Bu bakteriler dilde yer alan dokuların arasına yerleşerek iltihap oluşturur

İltihabın oluşumu sonucunda dilde beyazlık meydana gelir. Bu beyazlık kimi zaman enfeksiyon belirtisi kimi zamanda ciddi hastalıkların habercisi olabilir.

Peki, beyaz dile neden olan faktörler nelerdir?
 

Beyaz dilin en yaygın belirtisi dehidrasyondur.  Kuru bir ağız bakterilerin kısa sürede üremesine neden olur. Diş fırçalarken dili de fırçalamak beyaz dil gelişme riskini azaltacaktır. 
 

Ayrıca dilin düzenli temizlenmemesi halinde mantar oluşumu meydana gelebilir. Oluşan bu mantarlar zamanla diş etleri, bademcikler ve boğazın arka tarafına yayılabilir.

Ayrıca bunlara ek olarak,

-Vücudun herhangi bir yerinde meydana gelen enfeksiyonlar,

-Ateşli hastalıklar

-Maya enfeksiyonu (dilde mantar oluşumu)

-Alkol ve sigara kullanımı

-Kalp hastalığı ve baharatlı yiyecekleri çok fazla tüketmek diğer önemli faktörler arasında yer alır.

Dildeki beyaz yaraların tedavisi için ne yapmak gerekir?

Probiyotikler

Oral pamukçuk ve iltihaplı beyaz dil, bağırsağınızdaki sağlıklı bakteri miktarının az olduğuna işaret ediyor olabilir. Bu durumun önüne geçebilmek için bol miktarda probiyotikli gıdalar tüketmek gerekir.Probiyotikli gıdalar, bağırsaktaki yararlı bakterilerin oluşumunu sağlar ve dilde oluşan beyaz lekerin tedavi edilmesini sağlar.

Hindistan cevizi yağı

Hindistan cevizi yağı, bakterilerin ağızdan atılmasını sağlayacak en önemli yöntemdir. Yapılan araştırmalar, Hindistan cevizi yağının ağızda oluşan mikroorganizmaların azalttığını göstermiştir.

Bir çorba kaşığı Hindistan cevizi yağını ağzınızda 10 dk bekletin ve tükürün. Ağzınızı ılık suyla yıkadıktan sonra dişlerinizi her zamanki gibi fırçalayabilirsiniz.

Güncellenme Tarihi : 7.3.2017 01:17

İLGİLİ HABERLER