Ekonomi
  • 2.7.2009 20:26

DİNÇER: KIDEM TAZMİNATINDA SORUNLAR ÇÖZÜLMELİ

ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, ''Kıdem tazminatında esas yapılmak istenen şey; tazminatın veya bu uygulamanın ortadan kaldırılması değil, bu sorunların çözülmesidir'' dedi.
Bakan Dinçer, NTV'nin canlı yayınında çalışma hayatı ile ilgili soruları yanıtladı.
''Kıdem tazminatıyla'' ilgili bir soru üzerine Dinçer, kıdem tazminatı meselesinin bu ülkede bir sorun olarak ortaya çıktığını ifade eden Dinçer, şimdiye kadarki yaklaşımların hep geleneksel tarzda sorunu görmezden geldiğini söyledi.
Bakan Dinçer şöyle devam etti:
''Ben de sorunu görmezlikten gelebilirim. Bu belki benim zamanımda kimsenin beni eleştireceği bir sonuç da doğurmaz, ama ülke bir 5 yıl sonra çok daha büyük bir sorunu, çok daha büyük bir kriz safhasında ve daha büyük bir maliyetle çözmek zorunda kalabilir.
Şimdi sorun ne? Şu anda bizim ülkemizde kıdem tazminatı alamayan yüzlerce, binlerce işçi var mı, yok mu? Ya bir yıllık süre çalışmalarla ve daha kısa süreli çalışmalarla insanlar kıdem tazminatı verilmeden işten çıkarılabiliyor. Pek çok işletme yıllarca çalıştırdığı işçilerini iflas etmişse veya kapısını kapatmak zorunda kalmışsa kıdem tazminatını ödemeden bırakabiliyor mu? Buna benzer birçok sorunu arka arkaya söyleyebilirsiniz. İşçilerimiz bu haksızlığı yaşıyorlar.''
İş adamlarının bu konudaki maliyetlerinin yüksek olduğuna, bunun rekabet gücünü etkilediğine dikkati çeken Dinçer, şunları kaydetti:
''İşsizlik Sigortası diye bir tecrübe yaşadık ve gördük ki bu tecrübe aslında olumlu sonuçlar veriyor. Biz şu anda 320 bin insanımıza işi olmadığı halde maaş veriyoruz. Çok hoş bir şey bu. Aynı şeyi biz kıdem tazminatında da çözebiliriz.
Kıdem tazminatında esas yapılmak istenen şey; tazminatın veya bu uygulamanın ortadan kaldırılması değil, bu sorunların çözülmesidir. İşçinin haklarının zayi olmasını önleyecek, işverenin maliyetini azaltacak, işçinin işinden ayrıldıktan sonra bu tazminatı nemasıyla alacağı bir mekanizma üretmeliyiz. Bu mekanizmanın ayrıntılarını sosyal aktörlerle oturup konuşuruz, konuşmalıyız da. Başka ülkeler nasıl yapıyor, bizim şartlarımız ne olur diye bakmalıyız. Bunun temel kuralını koyduk, o da şu; mevcut hakların hiçbirisi zayi edilmeden ve yok sayılmadan bir süreç başlayacaksa yeniden başlar diye düşünüyorum.''

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:31

İLGİLİ HABERLER