Gündem
  • 24.4.2009 15:34

DİSK: 1 MAYIS'TA TAKSİM'DE OLACAĞIZ

İSTANBUL - Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi, toplumun büyük bir kısmının 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarının Taksim'de yapılmasını istediğini savunarak, ''Dolayısıyla biz de bu kararımızdan asla dönüş yapmayacağız. Kesinlikle 1 Mayıs'ta Taksim'de olacağız'' dedi.
Türkiye Sinema Emekçileri Sendikası (Sine-Sen) tarafından Taksim Gezi Parkı'nda düzenlenen basın açıklamasına katılan Çelebi, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarının Taksim'de yapılması yönünde bütün sendikaların aynı iradeyi gösterdiğini ifade etti.
Çelebi, ancak bazı sendikalardan Taksim'e izin verilmemesi durumunda sembolik bir anma yapacakları şeklinde açıklama geldiğini, bunun da yasak savmadan başka bir şey olmadığını ileri sürdü.
Çatışmalardan uzak, özgür bir şekilde 1 Mayıs'ı kutlamak istediklerini vurgulayan Çelebi, şöyle konuştu.
''Türkiye eğer demokratikleşecekse bu demokratikleşmenin ilk adımı Taksim'de 1 Mayıs'ın özgürce kutlanmasından geçiyor. Dolayısıyla yaklaşık 70'e yakın sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti bu iradenin arkasındadır. Toplumun vicdanı Taksim'dir. Toplumun bu vicdanını reddeden, kendi vicdanıyla karar veren yaklaşımı ortadan kaldırmak lazım. Toplumun büyük bir kısmı 1 Mayıs'ın özgürce Taksim de kutlanmasını istiyor. Dolayısıyla biz de bu kararımızdan asla dönüş yapmayacağız. Kesinlikle 1 Mayıs'ta Taksim'de olacağız.''
Çelebi, hiçbir bayramın izin alınarak kutlanmadığını, kendilerinin de 1 Mayıs'ta Taksim'de bayram kutlayacaklarını, bunun için izne gerek olmadığını savundu.

-KESK GENEL BAŞKANI EVREN-

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Sami Evren de Taksim'in 1 Mayıs kutlamalarına kapatılmasının hiçbir hukuki dayanağının olmadığını iddia etti.
Evren, siyasi iktidarla bir meydan kavgası, bir inatlaşma peşinde olmadıklarını, bayramı kavgasız, emekçilere yakışır şekilde kutlamak istediklerini söyledi.
Sami Evren, ''Eğer gerçekten demokratik bir anayasa tartışması açacaksınız, sivil bir anayasa tartışması açacaksanız 1 Mayıs Taksim alanını artık tartışmayın. Bayramların nerede kutlanacağına bayramı kutlayanlar karar verir. Eğer bu bayram emekçilerin bayramı ise biz nerede istersek orada kutlarız'' görüşünü savundu.
Sine-Sen Genel Başkanı Yusuf Çetin de 1 Mayıs'ta sendika üyelerinin Taksim'de olacağını söyledi.

-TÜRK-İŞ: 1 MAYISTA KADIKÖY'DE OLACAĞIZ-

Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, Taksim'e izin verilmemesinin, 1 Mayıs'ın tatil edilmesi sevincine gölge düşürdüğünü söyledi.
Büyükkucak, Türk-İş'ten 7 temsilciyle birlikte geldiği İstanbul Valiliğine, 1 Mayıs'ı Kadıköy Meydanı'nda kutlamak için başvuruda bulundu.
Türk-İş olarak sonuna kadar 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı'nda olmaları gerektiğine inandıklarını ifade eden Büyukkucak, sözlerini şöyle sürdürdü:
''İstanbul Valiliğine dilekçe vererek 1 Mayısta Kadıköy Meydanı'nda olacağımızı ifade eden dilekçemizi verdik. Buradan da İstanbul Emniyet Müdürlüğüne götüreceğiz dilekçemizi. Büyük bir olasılıkla konu bu şekilde çözümlenmiş olacak.
Taksim'e izin verilmemesi, 1 Mayıs'ın tatil edilmesi sevincine gölge düşürmüştür. Türk-İş, İstanbul Valiliğinin bu kararını, 1 Mayıs'ın Emek ve Dayanışma Bayramı ilan edildiği bu günlerde yasaksız bir Türkiye özlemi adına kaygıyla karşılamıştır. Valiliğin bu kararı ile Taksim Meydanı'nda yaşanacak coşkulu kucaklaşma, Taksim şehitlerini kitlesel olarak anabilme ve Taksim korkularından arınabilme fırsatının bir kez daha kaçırıldığını düşünmekteyiz. Bundan ülkemiz adına üzüntü duymaktayız.''

Güncellenme Tarihi : 14.5.2016 22:46

İLGİLİ HABERLER