Gündem
  • 2.10.2006 10:10

DİYANETTEN SORUMLU DEVLET BAKANI MEHMET AYDIN:TÜRKİYE'DE 'DİNİ İRTİCA YOKTUR' DİYEMEM!..

İşte Diyanetten sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Aydın'la yapılan ilginç röportaj:

Türkiye'de sizce dini irtica var mı?
-Atatürk ne demiş? "Halk egemenliği din anlayışı çatışırsa ben buna irtica" derim. Keşke herkes Atatürk'ün tariflerini ciddiye alsa. Laiklik din ve vicdan hürriyetini teminat altın alıyor diyor. Yani laiklik dinsizlik değildir. Türkiye'de Müslümanlığın birden çok yorumu vardır. Bunlardan bir tanesini devletin kabul ettiği resmi yorum sayılırsa, diğer yorumlara sahip insanların başı dertten kurtulmaz.

Yani devletin dini olmaz.
-Olmaz. Zorla iman iman değildir. Maalesef Türkiye'de dini eleştirenlerin, Turan Dursun dışında, dini bilgisi yoktur.

Dini zorla dayatan mürteci midir?
- Zorla dayatan İslam'ın güzelliklerini inkar edendir. Zorlama inancı doğurmaz münafıklığı doğurur. Zorladığınız için inanmış görünüyor aslında inanmayan insan vardır. Bu durum din için tehlikelidir.

İrtica sorusuna dönersek?
-Dine dayalı bir siyaseti, bir devlet anlayışını, yine dine dayanarak bir takım gerekçeler ortaya koyup toplumu o tarafa götürmeye çalışan birileri var mıdır? Yoktur desem yalan olur. Bunun adı irticadır. Türkiye'de bu tür görüşler, hareketler vardır ama son derece minimaldir.

Partinizde irticai görüşü olan var mı?
-Dört yıldır hükümet üyesiyim. Bu hükümetin dinle diyanetle bu ülkeyi geri götürecek bir tek noktasına şahit olmadım. Kenarından dahi geçilmedi. Bir tek konuşma bile duymadım.

Ya şahit olsaydınız? Ne yapardınız?
-Konuşurdum. Mehmet Aydın binlerce tuğladan oluşuyor. Kişiliğimin son yirmi senesini zorluklar içinden geçerek oluşturdum. O tuğlalardan bir tanesine zarar gelse

Siyasetten ayrılır mısınız?
-Ne siyaset, ne mal mülk, ne koltuk, sizin tuğlalarınız ittikten sonra ne fark eder ki? Varlığınız sarsıldıktan sonra... Şimdiye kadar hep vicdanımın sesini dinledim. Yine öyle yaparım. Balçiçek Pamir - SABAH 

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 02:50

İLGİLİ HABERLER