Sağlık
  • 30.9.2011 11:45

DOKTORLAR BU ÇOCUĞA 2 YIL ÖMÜR BİÇTİ!

FATİH KEÇE
Nevriye (37)-Orhan Karahan (41) çiftinin ortanca çocukları Gökhan Karahan'a doğduktan 9 ay sonra götürüldüğü sağlık ocağında kızamık aşısı yapıldı. İlköğretim 6. sınıfa kadar her eğitim-öğretim döneminde takdir ve teşekkür belgesi alan Gökhan'da geçen yıl unutkanlık başladı. Rahatsızlık giderek artınca ailesi Gökhan'ı yarı yıl tatilinde Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürdü. Çocuk, burada yapılan muayeneden sonra Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'ne sevk edildi.
Gökhan, yapılan kontrollerin ardından görülme sıklığı milyonda 2.5 olan SSPE hastalığının ilk belirtisi olan unutkanlıktan şüphelenilerek Çocuk Nöroloji Bölümü'ne yatırıldı. Yapılan tahliller sonucunda, çocuğun bebekken vurulduğu kızamık aşısından dolayı SSPE hastalığına yakalandığı belirlendi.
Doktorlar aileye hastalığın ilaç ya da ameliyatla kesin tedavisinin olmadığını, kullanılan ilaçların çocuğu dirençli tutmaya yaradığını, hastanın 2 yıla kadar hayatını kaybedeceğini açıkladı. Aile acı gerçekle adeta yıkılırken, 12 yaşına kadar koşup oynayan Gökhan ise teşhis konulduktan sonra 3 ay içinde yatağa düşüp konuşamaz hale geldi.
Çocuğunun 12 yaşında yatağa mahkum olmasıyla yıkıldıklarını anlatan baba Orhan Karahan, "Oğlum bebekken mahallede bulunan sağlık ocağına götürerek aşı yaptırmıştık. Şimdi bu çocuğun bu hale gelmesinde suçlu kim? Ben tazminat davası açacağım ama muhatap bulamıyorum. Hastalık çok sinsi ilerliyor 9 aylıkken yapılan bir aşının sonucu 12 yaşında ortaya çıktı. Hem oğlumun hem bizim hayatımız mahvoldu" dedi.
Kendisinin düzenli bir işi olmadığını ancak Gökhan ile birlikte 4 kişiye bakmak zorunda olduğunu ifade eden baba Karahan, "Oğlumun bana aylık masrafı 600 TL. Diğer çocukları ve eşimi hiç saymıyorum. Ama benim doğru düzgün bir işim yok. Allah'tan sigortam olmamasına rağmen devlet mamayı ve ilaçları karşılıyor" diye konuştu.
Anne Nevriye Karahan da oğlunun rahatsızlığının unutkanlıkla başladığını, belinden alınan sıvı ile yapılan tahlil sonuçlarını öğrenmeleriyle dünyanın başlarına yıkıldığını söyleyerek, "Bu hastalığa yakalananlar en fazla 2 hafta ile 2 yıl yaşıyormuş. Hastalığın kesin tedavisi yokmuş. İlaç verdiler ama bu hastalığı daha acısız geçirmesi içinmiş. Oğlumu bütün doktorlara götürdüm, Ankara'ya bile götürdüm ama hepsi aynısını söyledi.
Doktorlar hastalığın evresini anlatıp önce unutkanlık, sonra sıçrama, tek başına yemek yiyememe, yatağa bağımlı hale gelmesi, burnundan sıvı ile beslenmesi ve ölüm olacağını söylediler. Benim oğlum şimdi son evrede. Onun gözümün önünde erimesini seyretmek çok zor oluyor. Onun çok sevdiği okulunun önünden bile geçemiyoruz artık" diyerek gözyaşlarını tutamadı.
Konuyla ilgili olarak İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada ise araştırma yapılarak varsa ihmalin ortaya çıkarılacağı bildirildi.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 13:37

İLGİLİ HABERLER