Asayiş
  • 25.9.2013 16:22

Dolandıranlar da dolandırılanlar da sağır ve dilsiz

İzmir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, müşteki ve sanıkların ifadeleri bilirkişi işaret dili tercümanı İpek Akatekin'in tercümanlığı aracılığıyla alındı.

Cumhuriyet Savcısı Ali Ertan, mağdurların şikayeti üzerine yürüttüğü soruşturma sonucunda hazırladığı iddanamede, sanık Tarık A.'nın ve ona yardım eden diğer sanıklar Rahime G., Samed A., Sami Ö. ve Mehmet A.'nın, 2009 ile 2011 yılları arasında, sağır ve dilsiz kişilerin 'algılama yeteneğinin zayıflığı'ndan yararlandıklarını, paraya ihtiyaçları olduğunu söyleyerek bankalardan toplam 500 bin lira kredi çektirdiklerini ve çekilen paraları aldıklarını ve geri ödemediklerini ifade etti. Savcı, sanık Tarık A. hakkında 19 mağdura karşı 'kişinin algılama yeteneğinin zayıflığından yararlanmak suretiyle dolandırıcılık' suçundan 38 ile 133 yıl arasında, diğer sanıklar hakkında da 2 ile 21 yıl arasında değişen hapis cezaları verilmesini istedi.

TERCÜMAN EŞLİĞİNDE İFADE VERDİLER

İzmir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, işitme ve konuşma engelli 19 müştekinin 15'i, işitme ve konuşma engelli sanıklar Rahime G., Samed A., Mehmet A. ve Sami Ö. İle tarafların avukatları katılırken, hakkında yakalama kararı bulunan Tarık A. ise katılmadı.

Müşteki ve sanıkların ifadeleri bilirkişi işaret dili tercümanı İpek Akatekin'in tercümanlığı aracılığıyla alındı.

'RUS KADINLARLA YAŞIYORDU'

Sanık Rahime G., kendisinin suçu olmadığını, dolandırıcılık yapmadığını, eşi Tarık A.'dan ocak ayında boşandığını, eşinin olayları hakkında da bilgisinin bulunmadığını, mağdurlardan birinin ağabeyi Fatih Gökküş, diğerinin yengesi Hediye Gökkuş olduğunu, ağabeyinden para ya da kredi çekmesini istemediğini, ancak eşinin evlerine icra geleceğini, bu nedenle acil paraya ihtiyaçları olduğunu söyleyerek ağabeyinden para istediğine tanık olduğunu söyledi.

Yengesinin evlerine misafirliğe geldiği sırada, evlerine haciz geldiğini, eşinin ağabeyinden kredi çekmesi isteğini yinelediğini, ağabeyi ve yengesiyle birlikte bankaya giderek kredi çektiğini ve zarf içinde verilen ve miktarını bilmediği parayı eşine teslim ettiğini anlatan sanık Rahime G., eşinin daha sonra da ağabeyine başka bankalardan kredi çektirdiğini, eşinin borçlarının araba borcundan kaynaklandığını, 28 yıl evli kaldığı eşinin DSİ'den emekli olduğunu ifade etti.

Sanık Rahime G, eşinin Bornova İşitme Engelliler Spor Kulübü'nde iki haftada bir gün yaptığını, kendisinin de katıldığını, eşinin çektirdiği paralardan kendisine vermediğini belirterek, "Bizim evliliğimizs devam ederken, eşim Rus bayanlarla kendisine ayrı bir ev tutmuş, duyunca kızdım ve boşanma kararı aldım. Milli Eğitim'den emekliyim. Aylığım 1.100 lira. Eski eşimin borçlarından dolayı kesintilerden sonra ayda elime 100 lira para kalıyor. Ekonomik durumum çok kötü. Mağdurların zararını karşılayacak durumda değilim" dedi.

MAFYA HAVASI VARDI

Sanık Samed A., sanık Tarık A.'nın kendisini şoförü gibi kullandığını, Tarık'ın kulüptde engelllilere çayş ısmarlayıp ilgilendiğini, bu hal ve tavırlarına bakarak yardımsever biri olduğunu düşündüğünü, ancak daha sonra diğer işitme engelli kulüp üyelerinin Tarık A.'dan korktuğunu fark ettiğini, korkutmaması konusunda ikaz ettiğini söyledi. Sanık Tarık A.'nın kiralık lüks araçlarla gezdiğini anlatan sanık Samed A., "Tarık araç kullanabilmesine rağmen, zaman zaman beni şoför olarak kullanıyordu. Kendisi mafya, biz de onun hizmetlisiymişiz gibi bir hava veriyordu. Mafya havasında olduğu için de kendisinden korkuyordum. 'Benim adamım var, dikkatli ol, efendi ol, terbiyeli ol' diye korkutuyordu. Etrafındaki insanlara 20 lira, 50 lira gibi paralar veriyordu. Biz de onu zengin sanıyorduk. Biz işitme engelliler diğer insanlar gibi değiliz, algılamalarımız daha farklı. Bizim dilimizi bilen çok fazla insan olmadığı için diğer insanlarla iletişim kurarken zorlanıyoruz. Kendimizi ifade etmekten çekiniyoruz, ailemize zarar gelmesinden korkuyoruz" dedi.

Sanık Samed A., üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini, kendisinin de kredi çekerek sanık Tarık A.'ya verdiğini ve kendisinden şikayetçi olacağını, yakalanmasını istediğini, mağdurların zararını karşılayacak maddi gücünün bulunmadığını söyledi. Diğer sanıklar da üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmedi.

BORÇLARI BEN ÖDÜYORUM

Mağdur Şener Akalın, hastane önünde seyyar satıcılık yaptığını, çocukluk arkadaşı olan sanık Mehmet A.'dan 3 bin lira borç istediğini, Mehmet A.'nın kendisini sanık Tarık A.'ya götürdüğünü ve Tarık A.'nın hemen çıkarıp 3 bin lirayı kendisine verdiğini, ancak ilerleyen süreçte, 20 bin lira kredi çekmesini istediğini, kendisinin de bu krediyi çekip verdiğini anlattı. Tarık A'nın kendisine sadece bin lira ödeme yaptığını anlatan Şener Akalın, sanıklardan şikayetçi olduğunu ifade etti. Sanık Rahime G.'nin ağabeyi Fatih Gökkuş, sanık Tarık A.'ya iki seferde toplam 50 bin lira kredi çektiğini, ancak geri ödemede bulunmadığını, bu kredinin kendisine maliyetinin 98 bin 600 lirayı bulduğunu, bu borcu emekli ikramesini çekerek kapatabildiğini, hem ablasından hem de eniştesinden şikayetçi olduğunu, cezalandırılmalarını istediğini söyledi.

Diğer mağdurlar da sanıklardan şikayetçi olduklarını ve ceza almalarını istediklerini, ayrıca zararlarının da karşılanmasını talep ettiklerini söyledi.

Mahkeme heyeti, sanık Tarık A. hakkında yakalama kararının devamına ve dosyadaki eksiklerin tamamlanmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 11:43

İLGİLİ HABERLER