Gündem
  • 31.7.2008 09:44

DÜNYA BASINI KARARI NASIL DEĞERLENDİRDİ?

Kararın açıklandığı salona üslenen gazeteciler arasında onlarca yabancı basın kuruluşu da vardı. Mahkeme Başkanı Kılıç’ın açıklamaları Flaş haber olarak dünyaya duyuruldu.

Reuters: Belirsizlik sona erecek

Karar demokratik olarak seçilmiş bir partinin kapatılabileceği korkuları yüzünden mali piyasaları yıpratan, aylardır süren siyasi belirsizliğe son verdi. Reuters Ajansı’na konuşan Eurasia Group uzmanlarından Wolfango Piccoli, “Karar AKP için güçlü bir uyarı. Oylama sonucunun 6-5 çıkması bir sinyaldir. AKP ipten kurtuldu demek için erken. Bunu söylemek için AKP’nin laiklik konusunda geçmişteki hatalarından ders alıp almadığını görmek gerekecek” ifadesini kullandı.

AFP:Güç bela kurtuldu

Karar Türkiye’nin siyasi sorunları için “uzlaşmacı” bir tavır. AKP kapatılmaktan güç bela kurtuldu. Ama diğer yandan da karar AKP’ye bir uyarı niteliğinde.

AP: AKP dümende kalacak

Karar Başbakan Erdoğan ve yandaşlarının içini rahatlattı. Eğer kapatma kararı çıksaydı ülkenin siyasi ve ekonomik durumunda ani bir düşüş yaşanabilirdi.

NEW YORK TIMES: Tartışma kapandı

Mart ayından beri Türkiye’de siyasi hayatı felce uğratan AKP’nin kapatılması davasında Anayasa Mahkemesi partinin kapatılmasına karşı çıktı. İddianame Türkiye’de laikler ve İslamcılar arasında ülkeyi kim yönetecek tartışmasına neden olmuştu.

W.Post: İktidar, göreve devam

Türkİye’nin en yüksek yargı organı, iktidar partisi siyasete dini karıştırmakla suçlanan AKP’nin kapatılmasına ilişkin talebi geri çevirdi. Mahkeme “uyarı” niteliğinde partinin devletten aldığı fonların yarı yarıya kesilmesine karar verdi.

Bloomberg: Tren raydan çıkmadı

BaŞbakan Erdoğan kendisini görevinden uzaklaştırmak için açılan davadan kurtuldu. 660 milyar dolarlık Türkiye ekonomisi, raydan çıkma tehlikesini atlattı.

BBC: 21’inci parti olmadı

Anayasa Mahkemesi, ülkenin laik sistemini baltalamakla suçlanan iktidardaki AKP’yi yasaklamamaya karar verdi. Ancak hakimler, parti için maddi ceza verdi. Türkiye’de son 50 yılda 20 parti kapatıldı. Ancak ilk defa iktidar partisi kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

CNN: Krize son nokta kondu

AKP yandaşları ile laikler arasında yaşanan tartışma türban değişikliğiyle tırmanmış ve kapatma davasıyla zirve yapmıştı. Mahkemenin kararı gerilimin azalmasına neden olacak. (Kararın okunuşunu Ankara’dan canlı yayınla son dakika haberi olarak verdi.)

EL Cezire: Kapatılma riski sürüyor

Anayasa Mahkemesi laik düzeni bozmakla suçlanan AKP’nin kapatılmamasına karar verdi. Eğer AKP dini konulara ağırlık veren politika izlemeye devam ederse yine kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir.

El Paris: AKP’ye önemli bir uyarI

Türk Anayasa Mahkemesi iktidar partisini yasaklamayı reddetti. Mahkeme partiyi kapatmadı ama devlet yardımının yarısını kesti. Bu da partiye önemli bir uyarı anlamında.

Le Figaro: Erdoğan kurtuldu

AKP’ye devlet yardımının yarısı kesilecek. Bu da partinin laikliğe karşı yanlışlarını gözler önüne seriyor.

C.Della Sera : Yeni bir kriz yaşanabilirdi

Türk yargısı iktidar partisini yasaklamadı. Anayasa Mahkemesi’nin İslami muhafazakar partiyi kapatma kararı, ülkede yeni bir siyasi kriz çıkarırdı.

"Türkiye'yi yönetenler, laikçilerin meydan okumasını atlattı"

İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Guardian, Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti hakkındaki kararını, "Parti kapatılmaktan kurtuldu" şeklinde duyurdu.

 

Gazetenin internet sitesindeki haberde, "iktidardaki AK Parti'nin, mahkeme üyelerinin bir oy farkıyla kapatılmaktan kurtulduğunu ve Türkiye'nin içine girdiği belirsizliği ve siyasi krizi atlattığı" ifade edildi.

 

Bu sonucun, "Türkiye'nin laikler ile İslam yanlıları arasında olası bir ateşkes yolunu açtığı" yorumu yapıldı. Guardian sonucun ayrıca "Beş yıl siyaset yasağıyla karşı karşıya bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı da rahatlattığını" belirtti.

 

Daily Telegraph gazetesi şimdilik uzlaşmanın sağlandığını, iktidarda kalmaya devam edecek AK Parti'ye, yaklaşımını yumuşatması için "ciddi bir uyarı" gönderilmiş olduğunu yazdı.

 

AK Parti'nin iktidara gelmesinden bu yana gösterdiği performansının etkileyici olduğu da vurgulanan haberde, partinin Türkiye'yi "ekonomik çöplükten" kurtardığı ve bir gün AB üyesi olmasına gidecek yola soktuğunu ifade edildi.

 

Times gazetesi de, kararı, Türkiye'nin "eşikten döndüğü" şeklinde değerlendirdi.

 

Mahkemenin kararının, aylardır süren belirsizliği sona erdirdiği ve Türkiye'nin bir kez daha uluslararası çıkarlarının peşine düşmesine giden yolu açtığı belirtilen haberde, "Ortadoğu barış görüşmelerinde kilit bir rol üstlenen parti kapatılsaydı Türkiye'nin AB üyeliği isteği de tehlikeye girecekti" denildi.

 

WASHINGTON POST GAZETESİ: "TÜRKİYE'Yİ YÖNETENLER, LAİKÇİLERİN MEYDAN OKUMASINI ATLATTI"

 

ABD'de yayımlanan Washington Post gazetesi, Ak Parti'nin kapatılmaması yönünde Anayasa Mahkemesi'nin aldığı kararı, "Türkiye'yi yönetenler, laikçilerin meydan okumasını atlattı" başlığıyla verdi.

 

Gazetenin İstanbul çıkışlı haberinde, "İslami kökleri olan partinin hayatta kalmayı sürdüreceği ancak kararın ciddi bir uyarı niteliği taşıdığı" belirtildi. Washington Post kararın, "hükümetin laik karakterinin korunması niyetini taşıyan Türkler'i üzdüğünü" iddia ederek şöyle devam etti: "Parti'nin destekçileri davayı, yargı darbesi girişimi olarak niteliyor ve laik liderleri, sandıkta kazanamadıkları siyasi gücü yargı manevralarıyla ele geçirmekle suçluyordu."

 

Türkiye'de yargının daha önce de parti kapattığını ancak bu davada ilk kez en çok oyu almış iktidar partisinin böyle bir durumla yüz yüze kaldığı belirtildi. Kararın, Avrupa Birliği yolunda giden ve terörizme karşı savaşan Türkiye'nin yolunu değiştirmesini engellediği yorumu da yapıldı. Ancak gazete, bu olayların altındaki siyasi gerginliğin yerinde durduğunu, "Ak Parti'nin liderleriyle, ana muhalefet partisi, ordu ve yargıyı da içine alan laik yapının karşılıklı olarak birbirlerine derin bir husumet ve şüphe beslediğini" savundu.

 

Washington Post, "nüfusunun çoğunluğu Müslüman, demokratik ve laikliğin anayasada kutsal görüldüğü bir ülke" diye nitelediği Türkiye'de İslam'ın yerinin tartışıldığını yazdı. Görüşüne başvurulan Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS) Türkiye Projesi Direktörü Bülent Alirıza, Türkiye'de, laikliğin ne olduğu ve nasıl korunması gerektiği konusunda bir konsensüs bulunmadığını söyledi. Alirıza, 'AK Parti'nin laikliğin sürdürülmesini kabul ettiğini ve seçmeninin isteğine göre laikliğin sert yönlerini değiştirmeye çalıştığını' ifade etti.

 

Gazeteye konuşan CHP Milletvekili Onur Öymen, 'iktidar partisinin mevcut politikalarına devam etmesi durumunda ciddi sonuçların doğacağını' kaydetti.

 

Washington Post ayrıca, 'hükümeti devirme planları yapmakla suçlanan' ve aralarında eski askeri yetkililerin de bulunduğu örgüt (Ergenekon) hakkında yasal işlemlerin yürütüldüğüne değindi.

 

Bilkent Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ergün Özbudun, gazeteye açıklamasında "başörtüsü meselesinin, İslam'ın Türkiye'deki rolüne ilişkin tartışmada en büyük mesele ve siyasi sembol haline geldiğini" kaydetti. Özbudun, bazı kız öğrencilerin okula perukla gelmek gibi bir çözüm bulduğunu anlattı.

 

17 yaşındaki lise öğrencisi Büşra Kıdam, gazeteye açıklamasında, "başörtüsünün kendisine manevi kuvvet ve güvenlik verdiğini, gelecek yıl üniversiteye başladığında istemeden de olsa kapıda başörtüsünü çıkarmak zorunda kalacağını, ancak başörtüsünü çıkarmanın fikirlerini silmeyeceğini' kaydetti.

 

Yazıda, Türkiye'nin, derin farklılıkların bir arada görülebileceği bir ülke olduğu belirtilirken, "İstanbul'da kolsuz bluzler ve yüksek topuklu ayakkabılarla kafelerde oturan kadınlara, kara çarşaflı kadınların eşlik ettiği, Türkiye'de kürtajın yasal olduğu" gibi ifadeler de yer aldı.

 

Siyaset bilimci Ali Çarkoğlu da gazeteye, 'bir uzlaşma ve tartışma döneminden geçmek zorunda kalacağız' değerlendirmesini yaptı.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 07:26

İLGİLİ HABERLER